Endocardita este o infectie care afecteaza mucoasa interioara a inimii. Cu toate ca este rar intalnita, riscurile de a dezvolta aceasta afectiune cresc din cauza mai multor factori. Printre factorii de risc se numara diverse infectii bacteriene sau virale, gingivita, un sistem imunitar slabit, o tulburare autoimuna, un stimulator cardiac sau administrarea de medicamente precum antidepresive si diuretice.
Aceasta inflamatie a inimii se poate dezvolta lent si poate fi asimptomatica (endocardita cronica) sau poate aparea brusc si poate pune viata in pericol (endocardita acuta).
Endocardita infectioasa se poate vindeca? In majoritatea cazurilor, da. Exista, insa, posibilitatea ca endocardita sa fie atat de grava incat sa declanseze un accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.
De obicei este tratata cu antibiotice si, uneori, prin interventie chirurgicala. Exista, de asemenea, remedii naturale care pot reduce riscul de complicatii sau de reaparitie a bolii. De exemplu, mentineti o buna igiena orala, consumati alimente sanatoase, hidratati-va si evitati, pe cat posibil, expunerea la toxine.
Endocardita infectioasa - generalitati
Endocardita infectioasa este o afectiune mai putin frecventa, manifestata prin inflamatia mucoasei inimii (endocardul), a muschilor cordului si a valvelor inimii. Mai este cunoscuta si sub denumirile de endocardita bacteriana si endocardita fungica.
Endocardita este cauzata de o infectie a endocardului, invelisul inimii. De obicei, infectia este provocata de bacterii streptococice sau stafilococice. In rare cazuri poate fi cauzata de fungi sau alte microorganisme infectioase. Pentru a va proteja sistemul cardiovascular, Catena propune Naturalis CardioSuport, un supliment recomandat pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si reducerea imbatranirii celulare.
Endocardita infectioasa - cauze
In majoritatea cazurilor, endocardita infectioasa se dezvolta din cauza suprapopularii bacteriene. Bacteriile sunt extrem de raspandite atat in exteriorul, cat si in interiorul organismului, insa pot patrunde in sange in momentul in care mancam sau bem. De asemenea, pot ajunge in fluxul sanguin si prin taieturile la nivelul pielii sau cavitatii bucale. De cele mai multe ori, microorganismele sunt anihilate de sistemul imunitar inainte de a provoca o problema de sanatate. Unii oameni, insa, au un sistem imunitar slabit, iar acest lucru favorizeaza dezvoltarea infectiilor.
In cazul endocarditei infectioase, microorganismele migreaza prin sange si ajung la inima, unde se inmultesc si provoaca inflamatii. Pe langa bacterii, endocardita poate fi cauzata si de fungi sau de alti germeni.
In afara de ingerarea alimentelor contaminate, bacteriile pot patrunde in fluxul sanguin si:
-
din cauza unei igiene orale precare sau a gingivitei
-
in urma unei proceduri dentare care presupune taierea gingiilor
-
prin periajul dintilor
-
in urma contractarii unei boli cu transmitere sexuala
-
prin folosirea unui cateter urinar sau intravenos
-
prin folosirea unui ac contaminat
Factori de risc
Printre factorii de risc ai endocarditei se numara:
-
injectarea de droguri intravenoase cu un ac contaminat cu bacterii sau fungi
-
cicatrizarea sau deteriorarea valvelor cardiace, problema care faciliteaza dezvoltarea germenilor
-
un defect cardiac
-
o valva cardiaca artificiala
Persoanele cu probleme cardiace pot incerca suplimentul natural Coenzima Q10 Dual. Coenzima Q10 Dual sustine functionarea sistemului imunitar, mentine o valoare normala a presiunii arteriale, dar si a colesterolului si glicemiei. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii, combate oboseala si revitalizeaza organismul.
Un real ajutor pentru inima este si Omega-3 LYSI, sursa ideala de acizi grasi polinesaturati Omega-3 si vitamine A si D.
Endocardita infectioasa – simptome
In functie de germenii care cauzeaza infectia si de eventualele probleme cardiace existente, endocardita se poate dezvolta lent sau brusc. Semnele si simptomele endocarditei pot fi diferite de la o persoana la alta. Printre acestea se numara:
-
durere in piept in timpul respiratiei
-
respiratie scurta
-
oboseala
-
dureri articulare si musculare
-
transpiratii nocturne
-
febra si frisoane
-
umflaturi la nivelul picioarelor sau abdomenului
Unele persoane se pot confrunta si cu semne mai rare, cum ar fi:
-
pierdere inexplicabila in greutate
-
sange in urina
-
sensibilitate la nivelul splinei, organul care lupta impotriva infectiilor
-
pete rosii pe talpi sau palme (leziuni Janeway)
-
umflaturi subcutanate dureroase, care se dezvolta la nivelul degetelor (noduli Osler)
-
mici pete rosii sau violet, numite petesii, care apar pe piele, la nivelul albului ochilor sau in interiorul gurii
Endocardita infectioasa – tratament
Antibiotice
Cel mai eficient tratament pentru endocardita infectioasa provocata de bacterii este cel cu antibiotice intravenoase. Tratamentul trebuie mentinut pana cand infectia si inflamatia aferenta sunt tratate eficient. Cel mai probabil, pacientul va fi nevoit sa stea in spital cel putin o saptamana, pana la ameliorarea simptomelor. De asemenea, va trebui sa continue tratamentul cu antibiotice orale chiar si dupa externare. Pana va disparea infectia, terapia cu antibiotice va dura aproximativ sase saptamani.
Interventie chirurgicala
In schimb, medicul va recomanda interventia chirurgicala daca endocardita infectioasa dureaza de prea mult timp sau daca valvele cardiace au fost afectate. Operatia implica indepartarea tesuturilor moarte, a cicatricilor sau a acumularii de lichid din tesutul infectat. De asemenea, procedura chirurgicala poate presupune repararea sau indepartarea valvei cardiace si inlocuirea ei cu una artificiala.
Posibile complicatii ale endocarditei infectioase
Problemele cauzate de infectie pot provoca o serie de complicatii, cum ar fi un ritm cardiac anormal, precum fibrilatia atriala, formarea unor cheaguri de sange, leziuni la nivelul altor organe si hiperbilirubinemie cu icter. De asemenea, infectia din sange poate provoca emboli (sau cheaguri) care se pot deplasa catre alte zone ale corpului.
Printre organele care pot fi afectate se numara:
-
plamanii
-
rinichii, care se pot inflama, provocand o afectiune numita glomerulonefrita
-
oasele, in special coloana vertebrala, care se pot infecta, provocand osteomielita
-
creierul
Bacteriile sau fungii se pot deplasa de la inima si pot afecta aceste organe vitale. In plus, aceste microorganisme pot produce aparitia abceselor in alte parti sau organe ale corpului.
Complicatiile severe care pot fi provocate de endocardita sunt accidentul vascular cerebral si insuficienta cardiaca.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a evita riscul de acumulare a bacteriilor in gura si de patrundere a acestora in sange, este esential sa mentineti o buna igiena orala si sa va prezentati in mod regulat la stomatolog. In acest fel, veti reduce riscul de a dezvolta endocardita in urma unei infectii sau a unei leziuni orale. In plus, daca ati fost supus unui tratament dentar urmat de antibiotice, asigurati-va ca luati antibioticele conform instructiunilor.
Persoanele care sufera de boli cardiace congenitale sau endocardita si cele care au fost supuse unei interventii chirurgicale la inima trebuie sa cunoasca semnele si simptomele endocarditei pentru a le descoperi la timp. Luati legatura cu un medic daca aveti febra persistenta si va confruntati cu o oboseala inexplicabila.
De asemenea, ar trebui sa evitati:
-
piercing-urile corporale
-
tatuajele
-
consumul de droguri intravenoase
-
orice procedura care ar putea facilita patrunderea germenilor in sange
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576
https://www.healthline.com/health/endocarditis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/151016