Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionat? in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este EKARZIN si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa utilizati EKARZIN
-
Cum sa utilizati EKARZIN
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza EKARZIN
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE EKARZIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
EKARZIN crema face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potenta mare. Betametazona se foloseste pentru a reduce inflamatia, si pruritul care apar in unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan si psoriazisului.
2. INAINTE SA UTILIZATI EKARZIN
Nu utilizati EKARZIN
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la betametazona sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
-
daca aveti infectii primare bacteriene, virale, fungice sau parazitare;
-
daca zona unde doriti sa aplicati medicamentul prezinta leziuni ulcerative;
-
daca aveti acnee sau acnee rozacee;
-
la copii cu varsta sub 1 an.
Aveti grija deosebita cand utilizati EKARZIN
-
daca folositi si un alt medicament (medicamente) cu corticosteroizi;
-
daca suferiti de alte boli ale pielii datorate circulatiei sangvine deficitare;
-
daca au aparut infectii. In aceasta situatie, medicul va poate indica intreruperea tratamentului cu EKARZIN pana cand infectia este controlata;
-
daca folositi timp indelungat Betametazona crema; aplicarea indelungata la nivelul fetei a glucocorticoizilor cu potenta mare poate duce la aparitia dermatitei corticodependente si corticosensibile cu atrofie cutanata, cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei dupa fiecare intrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomanda intreruperea treptata a administrarii.
Acest fapt trebuie avut in vedere atunci cind sunt tratate afectiuni precum, psoriazis sau eczeme severe. Daca se aplica in jurul ochiului, trebuie urmarit cu atentie ca medicamentul sa nu patrunda in ochi, datorita riscului de dezvoltare a glaucomului.
Datorita posibilitatii absorbtiei glucocorticoizilor in circulatia sistemica, aplicarea pe o suprafata corporala mare sau folosirea pansamentelor ocluzive poate determina aparitia efectelor sistemice ale glucocorticoizilor, indeosebi la nou-nascut (la sugari, alti factori ocluzivi sunt prezenta pliurilor si utilizarea scutecelor) si copii mici. Ca urmare, pot sa apara sindrom Cushing si incetinirea cresterii. Aceste manifestari se remit dupa intreruperea tratamentului; intreruperea brusca poate determina insuficienta corticosuprarenaliana acuta.
La copii, absorbtia de corticosteroizi aplicati topic poate fi mai mare, acestia fiind mai susceptibili la intoxicatie.
La sugari se recomanda evitarea utilizarii glucocorticoizilor cu potenta mare.
Nu se recomanda utilizarea prelungita la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase.
In cazul aparitiei manifestarilor de intoleranta locala, sunt necesare intreruperea tratamentului si stabilirea etiologiei. EKARZIN crema este indicata exclusiv pentru utilizare externa.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu se cunosc interactiuni intre EKARZIN si alte medicamente. Totusi nu utilizati alte medicamente care contin corticosteroizi cum ar fi hidrocortizonul impreuna cu EKARZIN crema.
Utilizarea EKARZIN cu alimente si bauturi
Nu se cunosc interactiuni intre EKARZIN si alimente sau bauturi.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Medicamentul poate fi utilizat in timpul sarcinii doar daca beneficiul potential al mamei justifica riscul posibil asupra fatului.
Deoarece nu exista suficiente date privind administrarea corticoizilor topici la femei care alapteaza, trebuie luata o decizie adecvata de a intrerupe fie alaptarea fie administrarea medicamentului in timpul alaptarii, in functie de importanta medicamentului pentru mama.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
EKARZIN crema nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INFORMATII importante privind unele componente ale EKARZIN
Propilenglicolul din compozitia medicamentului poate determina iritatie cutanata.
Alcoolul cetostearilic si alcoolul cetilic din compozitia medicamentului pot determina reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).
3. CUM SA UTILIZATI EKARZIN
Utilizati intotdeauna EKARZIN exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Spalati mainile inainte si dupa fiecare aplicare de EKARZIN crema. Nu folositi bandaje sau pansamente ocluzive. Folositi EKARZIN crema, o data pe zi, dimineata sau de doua ori pe zi, prin aplicare in strat subtire, doar pe suprafata de piele afectata, masand usor. Doza maxima trebuie sa nu depaseasca 45 g betametazona pe saptamana. Nu folositi Betametazona crema mai des si pentru o perioada mai lunga de timp decat cea recomandata de medic.
La copii tratamentul trebuie limitat la maxim 5 zile si trebuie utilizate cantitatile minime. Crema, nu trebuie utilizata in zona acoperita de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot actiona ca si pansamente ocluzive. EKARZIN crema nu se va folosi sub pansament ocluziv.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din EKARZIN
Folosirea indelungata si excesiva a EKARZIN crema poate determina reactii adverse ca: cresterea nivelului zaharului in sange, zahar in urina si un grup de simptome reunite sub denumirea de sindrom Cushing, cu: acnee, depresie, cresterea excesiva a parului, cresterea tensiunii arteriale, oboseala musculara, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, incetinire a cresterii, fracturi, infectii, fata ca o luna plina.
Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului.
Daca uitati sa utilizati EKARZIN
Daca ati uitat sa aplicati o doza, aplicati medicamentul imediat ce v-ati amintit. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, aplicati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati EKARZIN
In unele cazuri se recomanda intreruperea treptata a administrarii (vezi pct.,,Aveti grija deosebita cand utilizati EKARZIN‘’
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, EKARZIN poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Utilizarea indelungata a glucocorticoizilor cu potenta mare poate determina atrofie la nivelul pielii, telangiectazii (mai ales la nivelul fetei), vergeturi (indeosebi la nivelul membrelor, mai ales la adolescenti), purpura si vanatai secundare atrofiei, fragilitate cutanata.
La nivelul fetei, glucocorticoizii pot induce dermatita periorala sau pot agrava dermatita rozacee. Au fost raportate intarzierea cicatrizarii plagilor atone, escarelor, ulcerelor de gamba.
In timpul tratamentului cu glucocorticoizi cu administrare topica pot sa apara efecte sistemice.
Au fost raportate eruptii acneiforme sau pustuloase, cresterea excesiva a parului pe fata, pe corp si pe membre, modificari de culoare ale pielii, infectii secundare, indeosebi in cazul aplicarii medicamentului sub pansament ocluziv sau la nivelul plicilor pielii, precum si dermatoze alergice de contact.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionat? in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA EKARZIN
Nu utilizati EKARZIN dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine EKARZIN
Substanta activa este betametazona 0,5 mg sub forma de dipropionat de betametazona 0,64 mg.
Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool cetilic, alcool cetostearilic, ceteareth 30, parafina lichida, monostearat de polioxietilen, stearat de glicerol, laureth-23, polisorbat 20, alcool benzilic, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, acid fosforic, apa purificata
Cum arata EKARZIN si continutul ambalajului
EKARZIN crema se prezinta sub forma de masa semisolida, omogena, de culoare alba, cu miros caracteristic bazei de crema
Cutie cu un tub din Al a 15 g crema
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
S.C. Antibiotice S.A.
Str.Valea Lupului nr.1, Iasi, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie, 2009.