In ultimii ani si mai ales pe parcursul sezonului estival, probabil ati remarcat ca s-a discutat din ce in ce mai mult despre importanta protectiei solare. Acest lucru nu se explica doar prin ingrijorarea fata de disconfortul pe termen scurt al unei eventuale arsuri solare. Efectele pe termen lung ale expunerii la soare fara protectie solara pot fi cu adevarat destul de grave, putand avea impact de durata atat asupra pielii, cat si asupra sanatatii generale.
Ramaneti alaturi de noi pentru a afla mai multe detalii despre consecintele pe care le poate avea expunerea la soare fara protectie solara, dar si despre modul in care va puteti proteja cel mai bine.
De ce ar trebui sa folositi protectie solara
Exista doua moduri principale prin care expunerea la soare va poate afecta sanatatea pielii: radiatiile ultraviolete A (UVA), care accelereaza procesul de imbatranire a pielii, si radiatiile ultraviolete B (UVB), care ard celulele pielii. Radiatia ultravioleta a soarelui poate afecta pielea si prin geamul ferestrelor, nu doar cand va expuneti la soare in aer liber. Radiatia ultravioleta are efecte profunde asupra pielii normale si sanatoase, care pot fi clasificate ca acute si cronice. Cel mai evident efect clinic acut sunt arsurile solare (eritemul), care sunt si cele mai frecvente, iar efectele clinice cronice sunt cancerul de piele si fotoimbatranirea.
Pielea are unele mecanisme naturale de autoaparare impotriva radiatiiei UV, dar acestea ofera protectie doar pana la un anumit nivel. Prin urmare, este esential sa utilizati zilnic produse cu factor de protectie solara (FPS), care actioneaza ca o bariera asupra pielii impotriva razelor solare.
Multi dermatologi considera ca in general va puteti expune la soare fara protectie solara pentru intervale scurte, cum ar fi 5-10 minute, mai ales daca de obicei nu va confruntati cu arsuri solare sau alte probleme legate de expunerea la soare. Totusi, daca intentionati sa stati la soare timp de pana la 20 de minute, este indicat sa aplicati un produs de protectie solara pentru a reduce riscul de aparitie a arsurilor solare, dar si pentru a va proteja pielea si de alte efecte, chiar mai nocive, ale radiatiilor ultraviolete.
8 efecte ale expunerii la radiatiile UV fara protectie solara
-
Arsuri solare
Expunerea repetata la soare fara protectie poate duce la arsuri solare, care nu numai ca sunt dureroase pe termen scurt, dar pot avea si efecte de lunga durata asupra pielii. Arsurile solare accelereaza procesul de deteriorare a pielii, cauzand descuamare si roseata, adica deteriorarea primului strat al pielii. Treptat, se poate ajunge la afectiuni cutanate mai grave, precum cancerul de piele.
-
Imbatranire prematura
Unul dintre cele mai vizibile efecte ale expunerii prelungite la soare fara protectie este imbatranirea prematura, manifestata prin aparitia liniilor fine, a ridurilor profunde si a deshidratarii, care confera pielii o textura uscata. Fenomenul se explica prin faptul ca razele UV descompun fibrele de colagen si elastina din piele, care sunt esentiale pentru mentinerea fermitatii si elasticitatii acesteia.
RILASTIL SUN SYSTEM Crema ten Age Repair SPF 50+ este o emulsie lejera cu actiune antirid si fotoprotectoare. Are o formula sigura, ce nu irita ochii, fiind potrivita si pentru pielea sensibila la soare sau pentru pielea predispusa eruptiilor cutanate solare (fototipuri deschise).
-
Pierderea elasticitatii pielii
Razele soarelui pot slabi treptat elasticitatea pielii deoarece nu numai ca descompun colagenul, dar si impiedica formarea colagenului nou. De aceea pielea isi pierde fermitatea, capatand un aspect lasat.
-
Hiperpigmentare
Hiperpigmentarea, care consta in aparitia pe piele a unor pete intunecate, ceea ce confera tenului o nuanta neuniforma, este o alta consecinta comuna a expunerii la soare fara protectie solara. Expunerea la radiatia ultravioleta stimuleaza producerea de melanina, deoarece pielea incearca sa se protejeze de daunele ulterioare. Acest lucru poate duce la hiperpigmentare, pielea capatand un aspect neuniform.
-
Leziuni oculare
Pielea delicata din jurul ochilor este deosebit de vulnerabila la efectele nocive ale radiatiei ultraviolete, motiv pentru care este predispusa la formarea ridurilor, lasarea pleoapelor si chiar la leziuni ale ochilor, cum ar fi cataracta. Pentru a reduce aceste riscuri, se recomanda folosirea unui produs cu factor de protectie solara si ochelari cu protectie UV.
-
Disconfort si pierderea capacitatii de concentrare
Leziunile cutanate si disconfortul cauzat de exemplu de eritemul solar sau chiar de alergia la soare va pot impiedica inclusiv sa va concentrati asupra activitatilor de la locul de munca sau din viata personala. Din cauza disconfortului, va puteti simti distrasi, obositi si incapabili sa va concentrati, productivitatea putand avea de suferit in toate aspectele vietii de zi cu zi.
-
Afectarea increderii in sine
Pielea nu este doar stratul protector al organismului, ci si o reflexie a modului in care va percepeti. Cand va preocupa disconfortul si deteriorarea aspectului pielii, puteti constata o scadere a increderii in sine, ceea ce afecteaza modul in care interactionati cu ceilalti, atat personal, cat si profesional.
-
Risc crescut de cancer de piele
Poate cea mai grava consecinta a expunerii la soare cand nu folositi protectie solara este riscul crescut de aparitie a cancerului de piele. Radiatiile UV sunt bine cunoscute ca agenti cancerigeni, iar expunerea fara protectie solara adecvata creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer cutanat, cum ar fi melanomul.
Lucratorii in aer liber, de exemplu, reprezinta unul dintre grupurile cu cel mai mare risc de cancer de piele, acestia avand nevoie de protectie UV pe tot parcursul anului.
Majoritatea cancerelor de piele provin din keratinocite, fiind denumite cancere de keratinocite (KC). Exista doua tipuri de cancere de keratinocite. Acestea sunt carcinoamele bazocelulare (BCC) si carcinoamele cu celule scuamoase (SCC). In general, aceste leziuni nu metastazeaza si nu duc la deces. Cel mai grav tip de cancer de piele este insa melanomul cutanat (CM), care daca nu este depistat la timp si tratat corespunzator poate metastaza, punand viata in pericol. Incidenta KC si a melanomului a crescut constant in ultimele decenii in multe tari.
In unele tari, cum ar fi Australia, Noua Zeelanda si Danemarca (1982-2015), s-a constatat ca incidenta melanomului s-a stabilizat si chiar a scazut in ultimii ani, cel mai probabil datorita masurilor de protectie solara pe care un procent tot mai mare al populatiei a inceput sa le adopte in ultimii 20-40 de ani. Cresterea incidentei cancerului de piele este atribuita pe scara larga expunerii crescute la radiatia UV. Trebuie remarcat faptul ca diferite tipuri de cancer cutanat sunt asociate cu diferite modele de expunere la soare. In acest sens, exista un consens ca carcinomul cu celule scuamoase este asociat cu expunerea cronica la doze mici la radiatie solara si ca melanomul cutanat si carcinomul bazocelular sunt asociate cu expunerea intermitenta la arsuri solare, in special in copilarie si in perioada tineretii. Un studiu efectuat pe 98.995 de frantuzoaice nascute intre 1925 si 1950 a raportat ca toate tipurile de cancer de piele depistate la aceste persoane au fost asociate cu antecedente de arsuri solare severe inainte de varsta de 25 de ani. In schimb, arsurile solare aparute dupa aceasta varsta au fost asociate doar cu carcinoame bazocelulare si carciname cu celule scuamoase.
Patogenia cancerului de piele este complexa, fiind initiata de mutatiile induse de expunerea la radiatiile ultraviolete. Exista dovezi considerabile ca o fotoleziune a ADN-ului, cunoscuta sub numele de dimer al ciclobutanului pirimidina (CPD), este principala sursa de mutatii in procesul de aparitie a cancerului de piele.
Protectie solara chimica sau minerala? Care este mai buna?
Alegerea unei creme de protectie solara chimica sau minerala depinde de preferintele personale si de tipul pielii. Cremele de protectie solara chimica au in compozitie compusi organici care absorb radiatiile UV si le elibereaza sub forma de caldura. Cremele de protectie solara minerala contin in schimb ingrediente precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan, care blocheaza contactul fizic al razelor UV cu pielea si le reflecta apoi departe de aceasta.
Persoanele cu piele sensibila, de exemplu, pot prefera o crema de protectie solara minerala, deoarece este mai putin probabil sa provoace iritatii. Pe de alta parte, cremele de protectie solara chimica pot fi mai confortabile pe piele, datorita texturii mai lejere. Este important sa alegeti o protectie solara pe care sa va simtiti confortabil sa o purtati in fiecare zi, deoarece cea mai buna protectie solara este cea pe care o veti folosi in mod constant.
Cum includem produsele cu FPS in rutina de ingrijire a pielii
Optati pentru o crema de protectie solara care sa corespunda nevoilor pielii si preferintelor privind textura. Puteti alege un fluid lejer pentru tenul gras, o crema hidratanta pentru pielea uscata sau o versiune pigmentata pentru un aspect mai uniform al tenului. Aplicati produsul in fiecare dimineata, ca ultim pas in rutina de ingrijire a pielii, si reaplicati-l apoi la fiecare doua ore daca petreceti mult timp in aer liber.
Nu uitati ca radiatia UV poate patrunde prin nori si geamurile ferestrelor, asa ca este important sa folositi protectie solara chiar si in zilele innorate sau daca lucrati in dreptul ferestrei.
Daca petreceti timp indelungat in fata ecranelor dispozitivelor, ar fi util sa folositi protectie solara impotriva luminii albastre, deoarece si aceasta poate provoca hiperpigmentare. Produsele cu acest tip de protectie filtreaza pana la 90% din lumina albastra si protejeaza pielea impotriva radiatiilor UVA si UVB.
Surse:
https://www.colorescience.com/blogs/blog/effects-of-not-wearing-sunscreen
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-science-of-sunscreen
https://www.anew.co.in/blog/harmful-effects-of-not-wearing-sunscreen.php
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12897