Daca ati fost recent diagnosticati cu scleroza multipla (SM), trebuie sa stiti totul despre tartamentele acestei boli si care sunt efectele adverse ale acestuia. Tratamentele pentru scleroza multipla au parcurs un drum lung in ultimii cativa ani, ajutand la stoparea progresiei bolii, la reducerea riscului de recivida si la gestionarea simptomelor. Si desi, din pacate, nu exista inca un tratament pentru scleroza multipa, medicamentele mai noi permit multor pacienti sa ramana activi si functionali in majoritatea zilelor.
Suntem norocosi sa avem in zilele noastre medicamente pentru scleroza multilpa care sunt cu adevarat bine tolerate, cu mai putina toxicitate si cu mai putine efecte secundare. Acest lucru nu inseamna insa ca aceste medicamente nu au niciun dezavantaj. Ca si in cazul oricarei terapii medicamentoase, cele care sunt utilizate pentru a trata cleroza multipla au o serie de reactii adverse potentiale. Acestea pot varia de la efecte secundare usoare, cum ar fi iritatia la locul injectarii, pana la complicatii potential grave, cum ar fi afectarea ficatului sau infectii severe.
Farmacistii Catena recomanda Neuroalfa, un supliment cu o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.
Fie ca abia incepeti un program de tratament sau va ganditi sa faceti o schimbare a medicamentelor, acestea sunt cateva dintre efectele secundare pe care trebuie sa le urmariti.
Efecte secundare frecvente ale tratamentului pentru scleroza multipla
In timp ce fiecare clasa de medicamente pentru scleroza multipla va avea efecte secundare si riscuri specifice, exista o serie de efecte secundare care se aplica in general pentru majoritatea medicamentelor pentru scleroza multipla.
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor pentru cleroza multipla includ:
-
Diaree;
-
Simptome asemanatoare gripei, cum ar fi frisoane, dureri de corp si febra;
-
Dureri de cap;
-
Risc crescut de infectie
-
Iritatie, roseata, durere si/sau umflare la locul injectarii;
-
Greata;
-
Palpitatii.
Medicamente pentru a trata scleroza multipla
Din fericire, exista multe optiuni bune cand vine vorba de tratarea sclerozei multiple, cu medicamente diferite aflate in prezent pe piata. Aceste tratamente vin sub forma de pastile, injectii sau perfuzii. Deci, daca un tratament nu functioneaza pentru dumneavoastra sau daca considerati ca efectele secundare ale acelui medicament sunt prea intense pentru a il continua pe termen lung, dumneavoastra si medicul dumneavoastra aveti o multime de alternative de luat in considerare.
Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Cand sunteti diagnosticat pentru prima data cu scleroza multipla, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va puna la mai multe terapii. Scopul lor principal este de a reduce procesul inflamator al acestei boli autoimune, care provoaca leziuni si cicatrici la nivelul tecii de mielina (stratul protector de proteine si grasimi care acopera celulele nervoase din sistemul nervos central). Aceste medicamente sunt concepute pentru a incetini progresia sclerozei multiple si pentru a ajuta oamenii sa aiba recidive mai putine si mai putin severe.
Interferoni pentru tratamentul sclerozei multiple
Interferonii sunt versiuni sintetice ale proteinelor pe care corpul dumneavoastra le produce pentru a reduce inflamatia. Cand vine vorba de tratarea sclerozei multiple, aceste terapii functioneaza pentru a reduce sau chiar a preveni deteriorarea nervilor prin prevenirea proliferarii celulelor imune inflamatorii.
Disponibil ca injectii autoadministrate, acestea pot fi administrate trei zile pe saptamana, o data pe saptamana sau o data la doua saptamani.
La majoritatea oamenilor care iau interferoni, efectele secundare se amelioreaza, desi oboseala poate fi persistenta, spune dr. Cohen. „Un avantaj major al interferonilor este ca ii avem de 25 de ani si nu exista probleme de siguranta pe termen lung”, spune el.
Cu toate acestea, „aceste medicamente necesita monitorizarea numarului de sange, a functiei hepatice si a nivelurilor tiroidei”, spune dr. Sanders.
Efecte secundare potentiale ale interferonilor
Interferonii au aceste efecte secundare in comun:
Simptome asemanatoare gripei, cum ar fi frisoane, dureri de corp, dureri musculare si articulare, febra, dureri de cap, oboseala si mialgie (in principiu, simptome asemanatoare gripei care pot aparea la cateva ore pana la zile dupa o injectie si tind sa se diminueze in timp).
Probleme hepatice;
Reactii usoare la locul injectarii, cum ar fi roseata, durere si umflare;
Greata si varsaturi;
Reactii alergice si cutanate grave.
Un alt injectabil, Copaxone (acetat de glatiramer), are un profil similar de medicament cu interferonii. Cercetarile arata ca efectele secundare ale Copaxone sunt, de asemenea, similare cu cele pentru aceasta clasa de medicamente.
Atunci cand gestioneaza scleroza multipa, medicii au sarcina de a echilibra riscurile si beneficiile fiecarui tip de medicament pentru fiecare pacient. Cele mai multe dintre aceste medicamente necesita teste de sange regulate pentru a urmari modul in care medicamentul afecteaza corpul pacientului, in special ficatul.
Gestionarea efectelor secundare potentiale ale medicamentelor pentru scleroza multilpa este o alta componenta importanta, deoarece poate ajuta la promovarea aderarii pacientului la terapie. Farmacistii pot sprijini acest efort prin educarea pacientilor la ceea ce se pot astepta.
Iata cateva dintre aceste efecte secundare potentiale:
1. Simptome asemanatoare gripei
Pacientii care isi auto-administreaza injectii cu interferon beta prezinta de obicei simptome asemanatoare gripei, cum ar fi dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Aceste simptome persista de obicei doar o zi sau 2 dupa injectare, dar pacientii pot lua urmatorii pasi pentru a le gestiona:
· Stati hidratat;
· Manancati sanatos
· Administrati medicamentul inainte de culcare
· Incalziti injectabilul la temperatura corpului inainte de administrare.
2. Modificari ale ritmului cardiac
S-a demonstrat ca Fingolimod (Gilenya) incetineste ritmul cardiac, astfel incat medicii ar putea dori sa administreze prima doza intr-un cadru clinic in care pacientul poate fi monitorizat.
Daca pacientii iau agenti antiaritmici sau au antecedente de insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica sau orice alta afectiune cardiaca, ar putea avea nevoie de o electrocardiograma inainte de a incepe terapia.
3. Dureri toracice
Unii pacienti au raportat ca au avut dureri in piept dupa ce au luat acetat de glatiramer (Copaxone). Mecanismul exact din spatele acestei reactii nu este pe deplin inteles, dar farmacistii si medicii care prescriu trebuie sa se asigure ca pacientul nu este speriat de durere pentru a intrerupe medicamentul.
Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic.Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.
4. Efecte secundare asemanatoare chimioterapiei
Mitoxantrona este un agent chimioterapeutic care este utilizat pentru tratarea slerozei multipe si administrat pacientilor cu aceasta boala intravenos la intervale de 3 luni.
Efectele secundare asociate cu acest tratament sunt similare cu cele observate la multi dintre alti agenti chimioterapeutici, cum ar fi caderea parului, infectia vezicii urinare si greata. In cazuri rare, mitoxantrona a fost asociata cu aparitia leucemiei.
Surse:
https://www.healthcentral.com/condition/multiple-sclerosis/side-effects-of-ms-medications
https://www.pharmacytimes.com/view/5-potential-side-effects-of-multiple-sclerosis-meds