Ecografie mamara. Ecografie la sani. Informatii si recomandari

Ecografie mamara. Ecografie la sani. Informatii si recomandari Ecografie mamara. Ecografie la sani. Informatii si recomandari

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

Investigatia prin ecografie mamara reprezinta o tehnica imagistica non-invaziva, recomandata a se efectua la intervale regulate de timp, mai ales la femeile cu risc de cancer mamar. Aceasta metoda utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini detaliate ale tesuturilor mamare, relevante in a evalua sanatatea sanilor. Desi mamografia ramane standardul de aur in vederea screening-ului cancerului de san, aceasta tehnica prezinta cateva limitari, spre exemplu nu ofera informatii precise in cazul investigatiei la femei cu tesut mamar dens. Spre deosebire de razele X utilizate in mamografie, o ecografie la sani nu implica radiatii, ci ultrasunete (US).

Nu se recomanda ca o ecografie mamara sa fie folosita ca metoda unica de screening. De fapt, aceasta este folosita deseori drept instrument complementar mamografiei, fiind foarte eficienta in a evalua leziuni suspecte identificate prin metode mult mai sensibile si specifice. O ecografie mamara este preferabila in vederea examinarii sanilor la femeile tinere, la cele cu tesutul mamar dens si, de asemenea, in vederea ghidarii biopsiilor mamare, atunci cand este necesara o proba de tesut de la acest nivel. Exista o gama variata de situatii si potentiale conditii medicale in care se recomanda monitorizarea si screening-ul prin ecografie la sani, o procedura foarte simpla.


Cum se realizeaza o ecografie la sani (ecografie mamara)?

O ecografie mamara reprezinta o procedura simpla, de rutina, nedureroasa si non-invaziva. Este accesibila si, spre deosebire de mamografie, nu prezinta contraindicatii. Procedura incepe prin aplicarea unui gen conductor la nivelul pielii sanilor. Acest gel faciliteaza transmiterea undelor sonore si previne formarea bulelor de aer intre piele si sonda ecografica. Sonda ecografica este un dispozitiv mic si metalic, care este plasat pe piele si miscat in diferite directii pentru a capta imagini in toate cadranele tesutului mamar, din diverse unghiuri. Ultrasunetele pe care aparatul le emite vor penetra tesutul mamar si vor fi reflectate inapoi, fiind transformate in imagini.

O ecografie mamara este metoda de imagistica a sanului cea mai frecvent utilizata in special in randul femeilor cu varsta de pana in 40 de ani. Dupa aceasta varsta, este recomandat ca metoda de screening sa fie inlocuita prin mamografie. Ca parte a screening-ului cancerului de san, este recomandat, mai ales in prezenta factorilor de risc, ca o femeile sa isi faca in fiecare an o astfel de ecografie la sani. Totusi, si aceasta investigatie are limitarile sale: spre exemplu, o ecografie mamara nu permite identificarea microcalcifierilor de la nivelul sanilor, formatiuni considerate a fi un important predictor al unei eventuale malignitati. Insa, este o investigatie mai accesibila.

Pregatirea pentru investigatia de ecografie mamara (ecografie la sani)

Nu este necesara pregatire speciala inainte de a se efectua o ecografie mamara. In schimb, este recomandat sa se evite aplicarea de lotiuni, creme sau pudre la nivelul sanilor, unde urmeaza a fi aplicata sonda ecografica. Aceste produse pot interfera cu calitatea imaginii obtinute. Intrucat va fi necesar contactul sondei cu pielea pacientei, se recomanda purtarea hainelor comode, usor de indepartat, pentru ca acestea trebuie ridicate in vederea expunerii pielii. Specialistul care va realiza o ecografie mamara trebuie instiintat privitor la orice mamografie, biopsie si interventie care a avut loc recent, intrucat protocolul de investigatie ar putea fi usor diferit.

Cand se recomanda o ecografie la sani (ecografie mamara)?

Exista mai multe situatii in care se recomanda investigatia de ecografie mamara. In unele cazuri poate sa nu fie vorba despre aparitia unor simptome, ci investigatia periodica se recomanda ca parte a screening-ului si diagnosticarii precoce a cancerului mamar, mai ales in cazurile in care sunt prezenti si factori de risc (istoricul familial pozitiv, in special). Pana in varsta de 40 de ani, se recomanda screening-ul prin ecografie la sani, in special in circumstante specifice cum sunt:

  • Aparitia durerilor persistente la nivelul glandelor mamare, in afara perioadei menstruale si, in unele cazuri, dureri deosebit de severe in timpul perioadei menstruale;
  • Modificari la nivelul glandei mamare, care implica aparitia eritemului, edemului, alaturi de modificari ale consistentei si aspectului (ulceratii, tumefieri, retractie tegumentara);
  • Scurgeri anormale la nivelul glandelor mamare;
  • Modificari in pozitia mamelonului (invaginarea acestuia, retractia);
  • Anomalii suspecte identificate in urma mamografiei;
  • Evaluarea unui nodul sau a unei mase suspecte, inclusiv la nivel axilar, prin palparea lor si, in unele cazuri, in urma mamografiei;
  • Examinarea sanilor la femei tinere sau cu tesut mamar dens (in acest cazuri, o ecografie la sani reprezinta o alternativa clara si eficienta de vizualizare a tesutului mamar);
  • Suspiciunea rupturii implanturilor mamare anterioare;
  • Ghidarea biopsiilor mamare;
  • Diagnosticul patologiilor infectioase sau inflamatorii;
  • Evaluarea raspunsului la terapie si monitorizarea evolutiei unei afectiuni;
  • Diferentierea formatiunilor benigne de cele potential maligne.

Ecografie mamara (ecografie la sani) - interpretarea rezultatelor

Rezultatele obtinute printr-o ecografie mamara trebuie interpretate de catre un medic radiolog, specializat in imagistica medicala. O ecografie mamara ofera imagini pretioase care pot sa aiba relevanta clinica in contextul unei patologii. In urma procedurii, radiologul va analiza imaginile obtinute si va emite un raport detaliat care include:

  • Descrierea anatomiei sanilor: daca nu se identifica anomalii anatomice, o ecografie mamara va confirma prezenta structurilor mamare normale;
  • Identificarea si caracterizarea eventualelor leziuni: in cazul identificarii unor mase, chiar a unor noduli, acestia vor fi descrisi in detaliu (dimensiune, contur, forma, ecogenitate);
  • Sugestii pentru investigatii suplimentare, in afara de ecografie mamara: in cazul in care este ridicata suspiciunea unei anumite patologii, radiologul poate recomanda investigatii in plus, cum ar fi mamografia sau chiar RMN-ul.

Rezultatele obtinute printr-o ecografie mamara (ecografie la sani) pot fi aflate chiar in aceeasi zi, imediat dupa investigatie, sau chiar in cateva ore. In cazul in care o ecografie mamara ridica suspiciunea unui proces malign, sunt necesare teste suplimentare, mult mai sensibile. Cele mai frecvente caracteristici morfologice asociate cu constatarile ecografice benigne, prin efectuarea investigatiei de ecografie mamara, sunt urmatoarele:

  • Margini netede si bine circumscrise;
  • Hiperecogen, izoecogen sau usor hipoecogen;
  • Capsula ecogena subtire sau marginea capsulei bine definita;
  • Forma elipsoida, aspect mai lat decat inalt;
  • Macrolobulat; mai putin de 3 margini lobulate;
  • Imbunatatirea acustica posterioara.

Totusi, printr-o ecografie mamara se pot observa si caracteristici morfologice asociate, uneori, cu potentiale constatari maligne, acestea incluzand:

  • Margini spiculate;
  • Aspect mai inalt decat lat;
  • Masa hipoecogena;
  • Delimitari deficitar definite, distorsiuni arhitecturale ale tesuturilor moi din jur;
  • Umbrire acustica posterioara;
  • Microcalcificari prezente.

Imaginile obtinute printr-o ecografie mamara trebuie intotdeauna interpretate de catre medicul specialist in radiologie.

Ecografie la sani (ecografie mamara) - intrebari frecvente

In continuare, vom oferi raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari privitoare la o astfel de investigatie:

Este dureroasa o ecografie la sani (ecografie mamara)?

Ecografia mamara este, in general, nedureroasa. Unele femei pot simti un disconfort usor din cauza presiunii exercitate de sonda, dar aceasta este, in mod obisnuit, minima.

Pot face o ecografie la sani (ecografie mamara) in timpul sarcinii?

Da, ecografia mamara este sigura in timpul sarcinii. Deoarece nu implica radiatii ionizante, este considerata o optiune sigura pentru evaluarea sanilor la femeile insarcinate.

Ce trebuie sa fac daca rezultatele ecografiei sunt anormale?

Daca o ecografie mamara indica anomalii, medicul va discuta cu pacientul despre optiunile disponibile, care pot include investigatii suplimentare, cum ar fi biopsia sau RMN-ul, pentru a obtine un diagnostic clar si a stabili planul de tratament adecvat.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557837/

https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-ultrasound.html

https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-ultrasound

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/tests-and-scans/breast-ultrasound