Exista numeroase probleme de sanatate care pot cauza durere toracica, unele dintre ele considerate lipsite de risc, altele care necesita monitorizare si tratament, iar alte fiind chiar urgente medicale. De asemenea, aceste probleme care cauzeaza durere toracica difera prin natura lor, iar acesta este criteriul pe baza caruia ne-am propus sa vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Asadar, daca vreti sa aflati care sunt principale cauze pentru durerea toracica si cand trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta, va invitam sa parcurgeti pana la final articolul de fata.
Durere toracica de natura digestiva
In cele mai fericite cazuri, durerea toracica asociata cu problemele digestive este cauzata de refluxul gastroesofagian ce consta in refularea continutului acid al stomacului in esofag. Deoarece mucoasa esofagiana nu este la fel de rezistenta impotriva actiunii acide a sucurilor gastrice precum e mucoasa stomacului, refluxul gastroesofagian cauzeaza arsuri la nivelul esofagului, resimtite sub forma unor episoade de durere toracica. Se intampla ocazional pe fondul alimentatiei excesive sau al consumului unor alimente ori bauturi care cresc aciditatea in stomac.
Motive de ingrijorare apar cand durerea toracica asociata cu refluxul esofagian se manifesta frecvent chiar si pe fondul unei alimentatii echilibrate. In acest caz este vorba de o afectiune numita boala de reflux gastroesofagian, caracterizata printr-o disfunctie a sfincterului care ar trebui sa impiedice refularea continutului stomacului in esofag. Acesta ramane relaxat si nu se mai inchide optim, permitand astfel ca alimentele si sucul gastric din stomac sa patrunda in esofag.
Durerea toracica mai poate fi asociata cu ulcerul gastric si cel duodenal, litiaza biliara sau pancreatita. Aceste afectiuni cauzeaza durere abdominala care poate radia deseori in zona superioara, fiind resimtita ca durere toracica. Nu in ultimul rand, durerea toracica de natura digestiva este specifica si unei afectiuni numite esofagita, constand in inflamarea esofagului.
Durere toracica de natura cardiaca
In acest context trebuie sa precizam in primul rand ca durerea toracica este si unul din semnele infarctului miocardic, ce reprezinta o urgenta medicala. Infarctul miocardic se produce ca urmare a infundarii unui vas de sange ce iriga muschiul cardiac, numit miocard. In lipsa unui aport optim de oxigen, portiunea deservita de vasul obstructionat se necrozeaza. Aceasta duce la scaderea capacitatii de pompare a muschiului cardiac si uneori chiar la blocarea acestuia, ceea ce inseamna ca inima inceteaza sa mai bata.
Alta problema cardiaca la fel de grava care genereaza durere toracica este si disectia aortica, constand in fisurare sau ruperea aortei – principala artera ce porneste de la inima, distribuind sange oxigenat in tot organismul.
Mai putin grave insa cu un grad mare de risc, angina pectorala, pericardita miocardita si cardiomiopatia sunt alte probleme cardiace care cauzeaza la randul lor durere toracica.
Durere toracica de natura pulmonara
Plamanii ocupa cea mai mare parte a cutiei toracice, asa ca este normal ca printre cauzele durerii toracice sa se numere si cele de natura pulmonara. Si de aceasta data incepem cu cea mai grava problema, reprezentata de embolia pulmonara. Aceasta se produce cand un cheag de sange format in vene sau un fragment desprins dintr-un astfel de cheag ajunge in plamani si infunda un vas pulmonar important. Se blocheaza astfel fluxul sanguin la nivelul plamanilor, iar daca nu se intervine de urgenta, embolia pulmonara duce la deces. Durerea toracica este un simptom prevestitor al unui astfel de pericol, iar din acest motiv nu trebuie ignorata.
Infectiile virale precum pneumonia sau bronsita sunt deseori asociate si cu durerea toracica, la fel si afectiuni cronice ca astmul, BPOC, tuberculoza sau cancerul pulmonar.
De asemenea, hipertensiunea pulmonara constand in cresterea presiunii in arterele care transporta sange in plamani si pleurezia ce consta in inflamarea pleurei care protejeaza plamanii sunt alte cauze pulmonare pentru durerea toracica.
Durere toracica de natura musculoscheletala
Traumatismele mai mult si mai putin severe la nivelul pieptului sau al spatelui, precum si febra musculara dobandita in urma exercitiilor de forta sau altor activitati ce solicita muchii pectorali si pe cei de la nivelul spatelui sunt cauze frecvente pentru durerea toracica. In general, acestea nu constituie motiv de ingrijorare, intrucat trec de la sine in cateva zile. Totusi, daca durerea toracica persista si este agravata de anumite miscari sau pozitii, sunt riscuri mari ca aceasta sa fie cauzata de fisurarea sau chiar fracturarea unei coaste. Afectiunile inflamatorii de la nivelul muschilor sau cartilajelor cutiei toracice pot cauza la randul lor astfel de dureri, cele mai bune exemple fiind fibromialgia si costocondrita.
Si afectiunile coloanei vertebrale pot cauza durere toracica, iar in acest sens putem mentiona hernia de disc, spondilita anchilozanta sau diferite forme de artrita. Nu in ultimul rand, cifoza si scolioza, care reprezinta deformari ale coloanei vertebrale, pot duce la aparitia durerilor in zona toracica.
Durere toracica de natura psihica
Deseori durerea toracica apare in cazul persoanelor care fac atac de panica, fiind insotita de respiratie accelerata sau senzatia de sufocare, cresterea ritmului cardiac, tremur, transpiratie excesiva si senzatie de frica intensa. Se intampla uneori ca durerea toracica aparuta in astfel de imprejurari sa fie confundata cu cea asociata infarctului miocardic, ceea ce accentueaza si mai mult starea de panica.
Atacurile de panica au la baza un substrat psihic, fiind vorba de episoade intense de anxietate, cu aparitie brusca si durata scurta. Simptomele descrise mai sus ating intensitatea maxima in primele 5-10 minute, pentru ca apoi sa se amelioreze treptat si sa dispara in cel mult 20-25 de minute de la debutul atacului.
In anumite situatii, aparitia ocazionala a unui atac de panica este fireasca si nu prezinta un risc major daca persoana in cauza are alaturi pe cineva care sa o calmeze. In schimb, daca astfel de episoade au loc frecvent sau fara motive bine intemeiate putem vorbi de o problema ce necesita consiliere psihologica, eventual si un tratament medicamentos pentru ameliorarea starilor de anxietate.
Durere toracica – metode de tratament
Cand cauzele sunt cunoscute si nu prezinta vreun pericol, durerea toracica poate fi ameliorata cu medicamente fara prescriptie medicala si fara a fi nevoie de un consult medical. Ne referim la durerea cauzata de traumatisme sau febra musculara, care poate fi tratata cu analgezice si antiinflamatoare, precum si la durerea ocazionala asociata cu arsurile gastrice dupa o masa copioasa ori consumul unor alimente picante sau bogat condimentate. In acest caz, problema poate fi rezolvata cu ajutorul medicamentelor antiacide sau a unei lingurite de bicarbonat de sodiu dizolvat in apa, care taie aciditatea.
In schimb, daca durerea toracica este persistenta sau apare fara vreo explicatie, cel mai bine este sa mergeti fara intarziere la medic intrucat acest simptom poate trada o problema grava de sanatate, dupa cu am aratat mai sus. Pe baza anamnezei, a consultului clinic si a altor investigatii necesare, medicul poate stabili cu exactitate cauza durerii, in functie de care se prescrie si tratamentul adecvat.