Durere in partea stanga sub coaste - afectiuni si remedii

Durere in partea stanga sub coaste - afectiuni si remedii Durere in partea stanga sub coaste  - afectiuni si remedii

Ultima actualizare: 2 martie 2024

Durerea in partea stanga sub coaste este un simptom comun pentru o serie de probleme de sanatate mai mult sau mai putin grave si totodata un indiciu pe care medicii il iau de fiecare data in considerare pentru stabilirea unui diagnostic.

In functie de cauza generatoare, dar si de severitatea acesteia, durerea in partea stanga sub coaste se poate manifesta in mod diferit, in unele cazuri aparand brusc si fiind foarte intensa, iar in altele fiind mai suportabila, dar manifestandu-se in mod constant si creand o stare permanenta de disconfort.

Din cuprinsul acestui articol puteti afla care sunt principalele cauze pentru durere in partea stanga sub coaste, care sunt remediile disponibile si totodata care sunt modalitatile de prevenire.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.


Ce afectiuni sunt asociate cu durere in partea stanga sub coaste?

De multe ori, durerea in partea stanga sub coaste este primul simptom care trage un semnal de alarma si determina pacientii sa mearga la medic, ceea ce se poate intampla in cazul unei game variate de afectiuni pe care le vom descrie pe scurt in cele ce urmeaza.

Pancreatita

Este o boala caracterizata de inflamatia pancreasului – o glanda a sistemului digestiv, situata in partea stanga a abdomenului. Pancreatita poate fi acuta sau cronica, iar in ambele cazuri, unul dintre simptome este durerea in partea stanga sub coaste. In forma acuta, durerea este severa si apare in special dupa masa, in timp ce in forma cronica este mai putin intensa dar mai persistenta. Desi in al doilea caz durerea in partea stanga sub coaste pare mai usor de suportat, pancreatita cronica este o boala grava, cu potential letal.

Litiaza renala

Este denumirea unei probleme destul de frecvente de sanatate, careia i se spune in limbajul comun „pietre la rinichi”. Durerea in partea stanga sub coaste este asociata in acest caz cu formarea de pietre la nivelul rinichiului stang, acestea fiind depozite solide acumularii de substante minerale si alti compusi chimici din urina.

Durerea in partea stanga sub coaste specifica litiazei renale radiaza catre spate, zona abdomenului inferior si zona inghinala, fiind foarte intensa si accentuandu-se in momentul urinarii.

Diverticulita

Vorbim de o afectiune la nivelul colonului, precedata de aparitia unor formatiuni in peretii acestui organ, numiti diverticuli. Acestia sunt asemanatori unor mici pungi de mucoasa care ies prin porii peretelui colonului, iar aparitia lor poarta numele de diverticuloza. Inflamarea diverticulilor astfel formati duce la aparitia unei afectiuni mai severe numite diverticulita, iar unul dintre simptome este durerea in partea stanga sub coaste, insotita de febra, tulburari ale tranzitului intestinal, varsaturi si prezenta sangelui in materiile fecale.

Ruptura de splina

Splina este un alt organ situat in partea stanga a cavitatii abdominale, functionand ca un depozit de stocare a unei rezerve de sange pe care o elibereaza in situatii de urgenta. Totodata, actioneaza si ca statie de filtrare a sangelui, avand si alte roluri importante.

In conditii de suprasolicitare fizica, in urma unor traumatisme sau pe fondul unor alte afectiuni, splina se poate rupe, caz in care unul din primele simptome evidente este durerea in partea stanga sub coaste. Aceasta poate iradia pana la nivelul umarului stang, urmata la scurt timp de ameteli si stari confuze. Ruptura de splina este una din cele mai grave cauze ale durerii in partea stanga sub coaste, necesitand de urgenta ajutor medical.

Substantele poluante, stresul, sedentarismul, consumul de cafea si de alcool in exces, utilizarea irationala a medicamentelor produc o stare de intoxicatie cronica in organismul nostru. Recomandarea farmacistilor Catena pentru astfel de situatii este FibroProtect de la Naturalis, un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor.

Remedii pentru durerea in partea stanga sub coaste

In toate situatiile descrise mai sus, remediile impotriva durerii in partea stanga sub coaste sunt reprezentate de tratamentele specifice pentru afectiunile diagnosticate.

Asadar,  nu exista un remediu universal pentru a face sa dispara definitiv durerea in partea stanga sub coaste, analgezicele si antiinflamatoarele avand un efect temporar, care nu influenteaza semnificativ cauza. Dimpotriva, prin ameliorarea sistematica a durerilor fara a se interveni si asupra cauzei, afectiunile se pot agrava dand nastere unor complicatii.

Remedii impotriva pancreatitei

In cazul unui astfel de diagnostic este foarte importanta evitarea consumului de alcool. Se recomanda totodata adaptarea dietei prin consumul de alimente slabe, usor digerabile, bogate in substante nutritive si fara grasimi saturate, condimente picante sau zahar. In formele cronice ale bolii se pot administra si enzime pancreatice pentru a suplini functiile afectate ale pancreasului. Pentru reducerea inflamatiei se pot administra antiinflamatoare, care amelioreaza si intensitatea durerii in partea stanga sub coaste.

Remedii impotriva litiazei renale

Hidratarea si alimentatia adecvata pot ajuta la eliminarea pe cale naturala a pietrelor la rinichi, iar in cazurile mai severe pot fi aplicate diferite proceduri prin care aceste pietre sunt sfaramate foarte marunt pentru a fi eliminate mai usor si totodata pentru a reduce intensitatea durerii in partea stanga sub coaste.

Pietrele de dimensiuni mari pot necesita o interventie chirurgicala in vederea extragerii din organism.

Remedii impotriva diverticulitei

Pentru ca inflamatia diverticulilor formati in peretii colonului este datorata infectiilor bacteriene, tratamentul pentru formele usoare presupune administrarea de antibiotice, combinata cu o dieta bazata pe lichide, care sa lase colonul sa se vindece. La scurt timp dupa inceperea tratamentului durerea in partea stanga sub coaste scade in intensitate, la fel si celelalte simptome. Treptat, se pot include in dieta alimentele cu o textura moale, iar dupa o perioada recomandata de medic se poate reveni la alimentatia normala.

Remedii in cazul rupturii de splina

Ruptura de splina reprezinta o urgenta medicala pentru, ca provoaca hemoragie interna, ce trebuie oprita cat mai repede cu putinta. De aceasta data, administrarea de medicamente pentru calmarea durerii in partea stanga sub coaste este contraindicata, pentru ca acestea pot amplifica sangerarea.

Leziunile usoare necesita doar spitalizare, eventual cateva transfuzii de sange daca este cazul, insa rupturile severe se rezolva doar pe cale chirurgicala si presupun extirparea splinei.

Sfaturi generale pentru preventie

Daca ne referim la pancreatita, aceasta poate fi prevenita cu usurinta prin evitarea excesului de alcool, mult mai sanatoasa fiind abstinenta totala. De asemenea, dieta joaca un rol important in prevenirea pancreatitei, aceasta insemnand ca trebuie sa evitati consumul exagerat de grasimi saturate, prajeli, dulciuri cu zahar adaugat precum si de alimente cu un continut ridicat de carbohidrati simpli si sarace in substante nutritive.

In ceea ce prieste prevenirea litiazei renale, aceasta presupune o buna hidratare zi de zi si consumul moderat de lactate si carne, care contin substante ce favorizeaza formarea pietrelor la rinichi. Pe de alta parte, alimentele bogate in potasiu si magneziu previn formarea acestor pietre.

Hidratarea, consumul de alimente bogate in fibre, evitarea consumului de alcool precum si a alimentelor procesate industrial sau foarte picante sunt cateva recomandari de baza pentru evitarea diverticulitei, implicit a durerii in partea dreapta sub coaste, asociata acesteia. De asemenea, efectuarea in mod regulat a unei colonoscopii dupa varsta de 45-50 de ani ajuta la prevenirea diverticuitei, intrucat permite depistarea din timp a diverticulilor formati in peretele colonului.

Ruptura de splina poate fi prevenita prin evitarea suprasolicitarii fizice, precum si a activitatilor periculoase in urma carora puteti suferi traumatisme puternice la nivel abdominal. Totodata, limitarea consumului de alcool si mentinerea greutati optime sunt alti factori ce diminueaza riscul leziunilor la nivelul splinei.