Multe persoane care se confrunta cu durerea in partea dreapta sub coaste suspecteaza in prima instanta o problema la nivelul ficatului, acesta fiind cel mai mare organ aflat in regiunea respectiva. De cele mai multe ori insa prezumtia este una eronata, pentru ca ficatul nu doare in general, iar acest lucru se intampla doar in situatii grave.
Asadar, desi pare ca vine de la ficat, durerea in partea dreapta sub coaste are de obicei alte cauze despre care va vom relata in cele ce urmeaza. Totodata, va vom spune si care sunt remediile pentru afectiunile care determina durerea in partea dreapta sub coaste precum si modalitatile prin care le puteti preveni.
Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.
Ce afectiuni sunt asociate cu durere in partea dreapta sub coaste?
Durerea in partea dreapta sub coaste poate avea mai multe cauze decat pare la prima vedere, fiind vorba de afectiuni diverse, pe care le vom enumera pe categorii in functie de organele la nivelul carora se manifesta.
Afectiunile renale
Constituie una din cele mai frecvente cauze ale durerii in partea dreapta sub coaste, intrucat au o incidenta ceva mai mare in comparatie cu alte probleme care determina simptome similare. Este vorba de boli care afecteaza rinichii si care pot genera un disconfort major chiar si in formele usoare. In aceasta categorie intra litiaza renala - caracterizata de formarea pietrelor la rinichi – infectiile urinare sau cele ale rinichilor, boala renala polichistica si cancerul renal.
In astfel de situatii durerea in partea dreapta sub coaste este insotita si de alte simptome precum modificarea mirosului si aspectului urinei, hematuria, greturi si varsaturi, urinari frecvente sau dificultatea de a urina. Mai trebuie precizat ca in cazul bolilor renale, durerea in partea dreapta sub coaste radiaza catre partea inferioara a spatelui sau catre zona inghinala.
Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie.
Afectiunile biliare
Cel mai adesea, durerile in partea dreapta sub coaste asociate acestor probleme se datoreaza formarii de calculi biliari. Afectiunea se numeste litiaza biliara, iar o alta afectiune din aceeasi categorie care poate genera durere in partea dreapta sub coaste este colecistita, care consta in inflamarea vezicii biliare.
Aparitia icterului, a febrei, greturilor, frisoanelor si modificarea aspectului urinei sunt alte simptome specifice acestor boli.
Afectiunile gastrointestinale
De multe ori, o simpla indigestie poate cauza durere in partea dreapta sub coaste, din cauza balonarii care creeaza presiune asupra organelor si nervilor. Astfel de dureri pot avea insa si cauze mai serioase precum gastrita, ulcerul, cancerul gastric sau cel de colon.
In afara de durerea in partea dreapta sub coaste, astfel de probleme se mai manifesta prin greturi si varsaturi, arsuri gastrice, constipatie sau diaree, senzatia de plenitudine si satietate exagerata.
Afectiunile hepatice
Ficatul nu are nervi, iar din acest motiv nu doare atunci cand este afectat de boli specifice. Durerea in partea dreapta sub coaste poate fi generata in fazele severe ale bolilor hepatice, insa nici atunci nu vine direct de la ficat, ci de la structurile anatomice din vecinatatea sa. Cel mai adesea se intampla in cazul hepatitelor acute, cand ficatul se inflameaza si pune presiune pe nervii din apropiere. De asemenea aparitia si dezvoltarea tumorilor hepatice poate actiona in acelasi mod asupra nervilor, ducand la aparitia durerii in partea dreapta sub coaste.
Icterul, starile febrile, urina colorata in portocaliu, greturile si varsaturile, starea accentuata de oboseala, pierderea in greutate si cresterea in volum a abdomenului sunt alte simptome dupa care afectiunile hepatice pot fi cunoscute inainte ca durerile in partea dreapta sub coaste sa inceapa sa se manifeste.
Farmacistii Catena recomanda Carboment, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.
Remedii pentru durerea in partea dreapta sub coaste
Remediile eficiente impotriva durerilor in partea dreapta sub coaste se stabilesc in functie de cauzele generatoare, astfel ca un prim pas absolut necesar este stabilirea unui diagnostic. Pentru fiecare din categoriile mentionate anterior exista remedii care actioneaza indeosebi asupra cauzei, iar odata cu rezolvarea acesteia dispar si durerile asociate.
Remedii impotriva afectiunilor renale
Daca durerile in partea dreapta sub coaste devin greu de suportat, pot fi administrate calmante si antiinflamatoare pentru ameliorarea acestora, iar in paralel se aplica tratamentul adecvat diagnosticului stabilit in prealabil.
Impotriva infectiilor urinare se pot administra antibiotice, in timp ce litiaza renala impune proceduri specifice pentru eliminarea calcurilor. Afectiunile severe pot necesita interventii chirurgicale, iar daca rinichii sunt foarte grav afectati, singura solutie ramane transplantul renal.
Remedii impotriva afectiunilor biliare
Durerea in partea dreapta sub coaste este asociata colicilor biliare, care sunt manifestari comune ale afectiunilor din aceasta categorie. Si in acest caz pot fi administrate analgezice pentru calmarea durerii, insa tratamentul de baza se axeaza pe eliminarea cauzei.
In formele usoare, afectiunile biliare pot fi gestionate printr-o alimentatie adecvata, iar in cazurile mai severe se impune tratament interventional. Daca problema nu poate fi rezolvata nici pe aceasta cale sau daca recidiveaza in mod repetat, este necesara excizarea vezicii biliare printr-o procedura chirurgicala numita colecistectomie.
Naturalis BilActivAnghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide din sange, sustine digestia, buna functionare a tractului intestinal, contribuie la confortul digestiv, contribuie la controlul greutatii corporale.
Remedii impotriva afectiunilor gastrointestinale
De aceasta data, durerile in partea dreapta sub coaste nu sunt atat de severe precum in cazul colicilor renale sau biliare, insa daca situatia o impune pot fi administrate si medicamente cu efect analgezic. Afectiunile usoare se amelioreaza de la sine prin adaptarea alimentatiei, anumite ceaiuri avand si ele un efect benefic in acest sens.
Afectiunile mai grave precum ulcerul sau cancerul gastric ori cel de colon impun un tratament mult mai complex, ce poate include interventii chirurgicale si alte proceduri specifice.
Remedii impotriva afectiunilor hepatice
Managementul afectiunilor hepatice se bazeaza in mod deosebit pe alimentatie si stilul de viata, insa asa cum spuneam, durerile in partea dreapta sub coaste in acest caz apar in stadii foarte avansate sau in cazul unor boli grave precum cancerul hepatic. Tratamentul se stabileste in functie de patologie, iar in unele cazuri singura varianta ramasa este transplantul hepatic.
Sfaturi generale pentru preventie
Durerile in partea dreapta sub coaste pot fi prevenite fara prea mari eforturi, respectand rigorile unui stil de viata sanatos. Acesta presupune mentinerea unei greutati normale prin adoptarea unei alimentatii echilibrate, prin activitati fizice efectuate cu regularitate si printr-un program de odihna bine stabilit.
Prin alimentatie echilibrata se intelege consumul preponderent de alimente cu un bogat continut nutritiv - precum fructele, legumele, cerealele integrale, pestele uleiurile vegetale, nucile si semintele - si consumul in cantitati mici sau moderate al produselor mai putin hranitoare, dar cu un aport caloric ridicat. Ne referim in acest caz la dulciuri, carne grasa si alte alimente care contin grasimi saturate, produse de patiserie si panificatie din faina rafinata, prajeli, produse din carne procesate industrial si semipreparate congelate. Acestea afecteaza sanatatea ficatului si a sistemului digestiv, putand totodata sa provoace probleme renale sau biliare. De evitat este si consumul excesiv de alcool, care este extrem de nociv, mai ales pentru ficat.
La fel de periculoasa este automedicatia, adica obiceiul de a va administra medicamente „dupa ureche” fara recomandarea unui medic. Majoritatea substantelor chimice continute de medicamente ajung in ficat, iar automedicatia poate duce la aparitia de intoxicatii care afecteaza grav functionarea acestuia, dar si a altor organe.