Drenajul limfatic: sanatate si silueta

Drenajul limfatic: sanatate si silueta Drenajul limfatic: sanatate si silueta

Ultima actualizare: 5 noiembrie 2021

drenaj-limfatic

Drenajul limfatic este o procedura descoperita in urma cu aproape un secol, mai precis in anul 1930, fiind folosit initial ca tratament cosmetic. Ulterior, specialistii au descoperit ca drenajul limfatic are si alte beneficii pentru sanatate. Mai exact, drenajul limfatic este un tip de masaj bland, care se poate face manual sau cu ajutorul unui aparat de presomasaj, cu actiune asupra limfei si a ganglionilor limfatici.

Sistemul limfatic sustine procesul de eliminare a reziduurilor din organism. Pentru a face acest lucru, un sistem limfatic sanatos si activ foloseste miscarile naturale ale tesutului muscular neted.

Exista insa situatii in care, in urma unei operatii, a unei afectiuni sau a altor probleme medicale, in sistemul limfatic si in ganglionii limfatici se acumuleaza lichide, provocand o tulburare cunoscuta sub numele de limfedem.

Medicii le recomanda persoanelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala asupra ganglionilor limfatici sa incerce un drenaj limfatic efectuat de o persoana calificata sau de un kinetoterapeut. Masajul de drenaj limfatic trebuie evitat de persoanele care sufera de:

  • probleme renale
  • insuficienta cardiaca
  • probleme hepatice
  • accident vascular cerebral
  • infectie curenta

 


Ce este si ce presupune drenajul limfatic

Masajul de drenaj limfatic este un tip de masaj bland care determina miscarea limfei in organism. Limfa este un lichid transparent implicat in mod activ in imunitatea si detoxificarea organismului. Limfa are rolul de a aduna si de a anihila toxinele si bacteriile din corp. In acelasi timp, acest lichid esential transporta celulele imunitare in organism. De aceea, este important ca aceasta sa actioneze cat mai energic. Pentru a avea parte de acest lucru, multi oameni apeleaza la masajul de drenaj limfatic. Acesta se realizeaza prin presarea usoara a zonelor in care se gasesc ganglionii limfatici: zona gatului, a abdomenului, a sanilor, zona inghinala si a genunchilor. Trebuie mentionat faptul ca in aceste zone reziduurile se acumuleaza pentru a fi expediate mai departe in sistemul circulator limfatic, cu scopul de a fi eliminate din organism.

Drenaj limfatic – avantaje pentru sanatate

Masajul de drenaj limfatic poate reduce umflaturile si poate imbunatati circulatia in intregul sistem limfatic. De obicei, masajul de drenaj limfatic este o parte componenta a unui program de tratament numit terapie limfatica decongestiva. Terapia decongestiva folosita pentru tratarea limfedemului cuprinde:

  • masajul de drenaj limfatic
  • purtarea articolelor compresive de imbracaminte
  • exercitii fizice
  • ingrijirea pielii

De asemenea, pentru ingrijirea pielii, specialistii pot recomanda si produse cosmetice, cum ar fi Rilastil Lipofusion, un fluid pentru contracararea imperfectiunilor cauzate de celulita, cu Peptide Biospecifice, Uleiuri Esentiale, Extracte din plante si Sodiu ADN. Rilastil Lipofusion reprezinta un tratament corporal pentru contracararea imperfectiunilor cauzate de celulita, cu absorbtie imediata si efect de racire prelungit. Contine Sodiu ADN cu actiune de redare a elasticitatii si Complex de Stimulare pentru o receptivitate mai buna la nivelul pielii. Se aplica in fiecare dimineata pe zonele afectate.

Cine poate beneficia de drenaj limfatic?

Masajul de drenaj limfatic poate fi extrem de benefic pentru persoanele care se confrunta cu urmatoarele probleme:

  • limfedem
  • umflare sau edem
  • fibromialgie
  • insomnie
  • stres
  • oboseala
  • probleme digestive
  • artrita
  • migrene
  • tulburari ale pielii

Potrivit unui studiu realizat in 2015, drenajul limfatic ar putea fi mai eficient decat masajul tesutului conjunctiv in ameliorarea rigiditatii si a simptomelor de depresie in cazul pacientilor care se confrunta cu fibromialgie.

Drenajul limfatic in procesul de slabit

Pentru a va mentine greutatea la un nivel sanatos, este important sa aveti un sistem limfatic optim si eficient.

Pentru a sustine fluxul de lichid limfatic, este recomandat sa faceti miscare in mod regulat si sa practicati respiratia profunda. Daca sistemul limfatic nu functioneaza la cote maxime, va puteti simti obositi, puteti acumula in greutate, puteti avea probleme cu somnul, dezechilibre hormonale, infectii frecvente si va puteti confrunta cu balonare si umflaturi.

drenaj-limfatic-slabire

Cu toate acestea, exista o solutie de mare ajutor. Tratamentul prin drenaj limfatic va poate ajuta sa slabiti si sa aveti o stare buna de sanatate. Tratamentul prin drenaj limfatic poate sustine procesul de curgere a limfei si poate ajuta organismul sa scape de kilogramele in exces.

Aplicarea presiunii ajuta la stimularea fluxului limfatic, iar acest lucru determina eliminarea deseurilor si a toxinelor, intarind sistemul imunitar. Toxinele si reziduurile care se acumuleaza intre celule se scurg in mod natural dupa fiecare drenaj limfatic. Prin drenaj limfatic se reduc umflaturile, se elimina apa acumulata in organism si, in plus, se imbunatateste aspectul celulitei. De asemenea, prin drenaj limfatic se imbunatateste circulatia sanguina.

Pe langa drenaj limfatic, specialistii pot recomanda Naturalis AquaSlim, un supliment natural care are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Drenaj limfatic - indicatii si contraindicatii

Este esential ca masajul de drenaj limfatic sa fie facut doar de catre specialisti. O sesiune de drenaj limfatic poate dura intre 30 si 60 de minute, in functie de problema medicala de care sufera pacientul. Specialistii recomanda doua cure de drenaj limfatic pe an, o cura fiind formata din 10-12 sedinte de drenaj limfatic realizate saptamanal.

Cu toate acestea, terapia de drenaj limfatic nu este recomandata persoanelor cu probleme cardiace, diabet, tumori maligne, cu infectii acute in organism (deoarece poate provoca raspandirea acestora), cu tromboze, afectiuni tiroidiene sau renale. De asemenea, masajul limfatic trebuie facut cu precautie in perioada menstruala si se impune aprobarea medicului in cazul femeilor insarcinate si care alapteaza.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518

https://www.healthline.com/health/how-to-perform-lymphatic-drainage-massage

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21768-lymphatic-drainage-massage

https://www.londoncryo.com/blog/2021/1/8/how-lymphatic-drainage-can-help-with-weight-loss

Farmacistul Catena va recomanda: