Diverticulul Meckel este cea mai frecventa anomalie congenitala – adica prezenta inca din momentul nasterii – a tractului gastrointestinal. Un diverticul Meckel este, de fapt, o formatiune in forma de sac localizata la nivelul intestinului subtire, care apare inca din cursul ontogenezei (formarii organelor fatului). Multe persoane au, de fapt, o astfel de formatiune, insa nu prezinta niciun fel de simptome. Exista o asa-zisa „regula a celor 2” care descrie incidenta acestei boli: apare la 2% din populatie, 2% dintre persoanele afectate prezinta simptome si diagnosticul este de obicei pus in jurul varstei de 2 ani. De altfel, afecteaza de 2 ori mai des barbatii decat femeile.
Diverticul Meckel – cauze si factori de risc
Un diverticul Meckel reprezinta o proeminenta saculara localizata la nivelul intestinului subtire (mai exact la nivelul ileonului), care rezulta dintr-un rest embriologic al ductului vitelin (ductul omfalomezenteric, care leaga sacul vitelin de intestinul embrionului in curs de dezvoltare). Un astfel de duct are rolul de a asigura nutritia fatului pana la formarea placentei. Dupa aproximativ 7 saptamani de gestatie, ductul se separa de intestin. Totusi, in cazul in care ductul nu reuseste sa se separe complet si sa involueze, poate rezulta un chist onfalomezenteric, care poate evolua ulterior intr-un diverticul Meckel. In general, aceasta formatiune are aproximativ 5 centimetri.
Anatomia diverticulului Meckel este importanta deoarece acesta poate contine tesut gastric sau tesut pancreatic ectopic, ceea ce poate duce la complicatii precum ulceratie, hemoragie, uneori chiar obstructie intestinala si inflamatie cronica. Desi multe persoane au un astfel de diverticul si sunt asimptomatice, cele care dezvolta simptome pot necesita interventie chirurgicala pentru a se evita eventualele complicatii. Cauzele care duc la inchiderea incompleta a ductului vitelin in timpul ontogenezei nu sunt pe deplin cunoscute. Totusi, s-a observat ca persoanele care deja au malformatii gastrointestinale, cardiovasculare si ale sistemului nervos, sunt mai des afectate.
Diverticul Meckel – simptome si manifestari clinice
Localizarea diverticulului Meckel este la nivelul intestinului subtire. Prin urmare, simptomele prezentei unei astfel de formatiuni sunt cantonate la nivel gastrointestinal. Asa cum deja a fost mentionat, un procent foarte mic (2-3%) dintre persoanele cu diverticul Meckel vor dezvolta si simptome asociate. De obicei, simptomele diverticulului Meckel se fac resimtite in primii 2,5-10 ani de viata:
-
Sangerari gastrointestinale: tesutul gastric ectopic din diverticul poate secreta acid, in mod asemanator stomacului, provocand ulceratii la nivelul mucoasei intestinale si sangerari. La copii, acest simptom este foarte frecvent si poate duce la hemochezie (scaun cu sange rosu aprins, caramiziu). La adulti, de obicei se prezinta cu melena (scaun negru, lipicios). Uzual, aceasta sangerare rectala nu este dureroasa;
-
Dureri abdominale localizate in partea inferioara a abdomenului, care pot fi usor confundate cu durerile cauzate de apendicita. Durerea tinde sa fie intermitenta, rareori constanta;
-
La copii, prezenta unui diverticul Meckel poate cauza blocaje intestinale fie prin invaginatie (intestinul se indoaie si se introduce in portiunea adiacenta), fie prin torsiune sau inflamatie. In astfel de cazuri, se ajunge la durere severa, greata, varsaturi, distensie abdominala;
-
Inflamatia diverticulului (diverticulita Meckel): simptomele se asemana foarte mult cu cele de apendicita, cu durere severa in partea inferioara a abdomenului, uneori insotita de febra, greturi, varsaturi;
-
Tesutul gastric ectopic din diverticulul Meckel poate duce, uneori, la formarea de ulceratii.
In majoritatea cazurilor, prezenta unui diverticul Meckel este asimptomatica. Acesta este chiar principalul motiv pentru care formatiunea este deseori diagnosticata pur intamplator, in timpul investigatiilor pentru cu totul alte motive. Daca apar simptome, sangerarea rectala nedureroasa este printre cele mai comune.
Diverticul Meckel – cum afecteaza sanatatea digestiva?
In cele mai multe dintre cazuri, persoanele cu diverticul Meckel nu vor avea simptome si, prin urmare, nu vor experimenta probleme digestive majore. Totusi, pentru cei care au simptome si ajung sa dezvolte posibile complicatii, impactul asupra sanatatii digestive poate fi unul major:
-
Sangerarile gastrointestinale, desi nedureroase, duc deseori la anemie, slabiciune si o stare generalizata de oboseala, din cauza pierderilor de sange pe termen lung. In cazuri deosebit de severe, pot fi necesare chiar transfuziile de sange. Anemia este principala complicatie la copiii cu diverticul Meckel;
-
In randul adultilor, cea mai frecventa complicatie este obstructia intestinala care, in anumite scenarii, poate duce la complicatii precum ischemia intestinala. Aceasta apare in momentul in care este compromisa alimentarea cu sange a intestinului. Reprezinta o urgenta medicala si, in general, necesita interventie chirurgicala;
-
O alta posibila complicatie poate fi inflamatia diverticulului Meckel (diverticulita Meckel), care, daca nu este tratata rapid, poate evolua spre perforatie intestinala si peritonita.
In plus, orice proces patologic de la nivelul intestinului subtire – inflamatie, ulceratie – va tinde sa exacerbeze simptomele asociate prezentei unui diverticul Meckel. Motilitatea intestinala si digestia pot deveni deficitare, provocand disconfort pe termen lung si alterand capacitatea organismului de a absorbi nutrienti esentiali. Astfel, se poate ajunge la deficiente nutritionale, malabsorbtie.
Tratament diverticul Meckel
Prezenta unei astfel de formatiuni intestinale poate fi certificata prin diferite investigatii de tip imagistic, cum ar fi o scintigrafie pentru diverticul Meckel. In majoritatea cazurilor care nu se prezinta cu simptome, nu este necesar niciun tratament. Totusi, cand apar simptome (in general sangerarile gastrointestinale si eliminarea scaunului cu sange), principala metoda de tratament o reprezinta operatia pentru diverticul Meckel – chirurgia.
Tratament chirurgical
Cand prezenta unui diverticul Meckel provoaca simptome sau complicatii, in mod uzual se va opta pentru indepartarea chirurgicala a acestuia. Procedura implica rezectia diverticulului si, in unele cazuri, a unei mici portiuni din intestinul afectat. Interventia este relativ simpla si se poate realiza laparoscopic, ceea ce inseamna recuperare mai rapida si risc redus de complicatii. Daca se ajunge la obstructie intestinala, perforatie, sangerare masiva, tratamentul chirurgical pentru diverticul Meckel este necesar a fi facut de urgenta.
Monitorizare
Pentru persoanele cu diverticul Meckel asimptomatic, care au aflat ca au o astfel de formatiune intestinala in urma investigatiilor de rutina, monitorizarea regulata ar putea fi o optiune. Totusi, un diverticul Meckel este o formatiune benigna, asadar riscul de malignizare este inexistent. In schimb, monitorizarea ar putea fi benefica pentru a observa evolutia diverticulului.
Regim alimentar si stil de viata
In general, persoanele cu diverticul Meckel nu necesita adoptarea unei diete speciale. Nu putem vorbi despre alimente interzise in diverticulita, asadar. Totusi, in cazul in care apar simptomele digestive – constipatie, obstructie – medicul ar putea recomanda un regim alimentar mai bogat in fibre vegetale, pentru a mentine un tranzit intestinal cat mai eficient. Persoanele care au optat pentru operatie de diverticul Meckel ar trebui sa urmeze sfaturile medicului privind activitatea fizica si dieta in perioada postoperatorie pentru a facilita procesul de vindecare si de recuperare.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499960/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1592061/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560500/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1356994/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6918/
-
https://radiopaedia.org/articles/meckel-diverticulum-3