Diversificarea la bebelusi. Informatii despre perioada optima de introducere a mancarii gatite

Diversificarea la bebelusi. Informatii despre perioada optima de introducere a mancarii gatite Diversificarea la bebelusi. Informatii despre perioada optima de introducere a mancarii gatite

Ultima actualizare: 29 septembrie 2024

Diversificarea la bebelusi reprezinta o etapa esentiala in dezvoltarea acestora. Aceasta etapa marcheaza tranzitia de la alimentatia exclusiv lichida (laptele matern sau formula de lapte) catre alimentele solide. Inceputul diversificarii la bebelusi reprezinta un moment de descoperire si explorare pentru micuti, care incep sa experimenteze gusturi, texturi si arome noi. Este important sa stiti cand este optim sa incepeti diversificarea la bebelusi si cum sa abordati aceasta schimbare, astfel incat aceasta perioada sa fie un succes.

Farmacistii Catena recomanda dispozitivul din silicon pentru hranirea bebelusului de la Adora. Acest dispozitiv a fost creat pentru a usura tranzitia de la hranirea cu lichide la cea cu alimente solide. In acest dispozitiv puteti pune atat fructe cat si legume, crescand astfel aportul zilnic de vitamine pe care le oferiti copilului.

 


Perioada optima pentru diversificarea la bebelusi

Conform ghidurilor de specialitate, diversificarea la bebelusi ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 6 luni. Pana atunci, laptele matern sau formula ofera toti nutrientii de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta in mod sanatos. Introducerea alimentelor solide inainte de aceasta varsta nu este recomandata, deoarece sistemul digestiv al bebelusilor nu este complet pregatit. In plus, exista riscul de alergii alimentare sau alte probleme digestive daca alimentele sunt introduse prea devreme.

Semne ca puteti incepe diversificarea bebelusului

Puteti sa va dati seama destul de usor care este momentul potrivit pentru a incepe diversificarea la bebelusi. Cele mai evidente semne in dezvoltarea acestuia sunt urmatoarele:

  • Poate sa stea in sezut fara sprijin si sa-si tina capul bine;
  • Arata interes pentru alimentele pe care le mananca ceilalti;
  • Poate coordona mana, gura si ochii pentru a lua si manca mancare;
  • Refuza sa mai fie hranit exclusiv cu lapte si pare sa aiba o nevoie mai mare de hranire.

Cum sa introduceti mancarea gatita in alimentatia bebelusului

Procesul de diversificare la bebelusi incepe de obicei cu piureuri de legume, fructe si cereale speciale pentru cei mici. Este important ca alimentele pe care le introduceti in alimentatie sa fie simple, necondimentate si gatite corect pentru a fi usor digerate de stomacul fragil al copilului. Iata cateva recomandari care va vor ajuta sa incepeti diversificarea la bebelusi cu succes:

  • Incepeti cu legume gatite – legumele reprezinta o alegere excelenta pentru inceput. Morcovii, cartofii dulci, dovleacul si dovlecelul sunt printre primele legume care se introduc de obicei in dieta bebelusului. Gatiti-le la abur sau fierbeti-le usor, apoi pasati-le pana devin un piure fin. De asemenea, puteti folosi putin din apa in care au fiert pentru a obtine consistenta dorita;
  • Fructele coapte sau fierte – dupa introducerea legumelor, puteti continua diversificarea la bebelusi cu fructele, cum ar fi mere, pere sau banane coapte. Merele si perele pot fi fierte usor pentru a deveni mai moi si mai usor de digerat. Bananele, in schimb, pot fi date si crude, fiind un fruct usor de manipulat;
  • Cerealele pentru bebelusi – oferiti-le celor mici cereale fara gluten, cum ar fi orezul sau ovazul, imbogatite cu fier, pentru a suplimenta nevoile nutritionale crescute odata cu varsta. Acestea pot fi preparate cu lapte matern sau formula, pentru a fi familiare bebelusului la inceput;
  • Carnea si proteinele – dupa ce bebelusul s-a familiarizat cu legumele si fructele, in jurul varstei de 7-8 luni, puteti introduce proteine sub forma de carne gatita (pui, curcan, vita) bine pasata. Ouale, leguminoasele si pestele bine gatit sunt, de asemenea, surse valoroase de proteine pe care le puteti introduce in diversificarea bebelusului si pe care acesta le poate consuma treptat.

Farmacistii Catena recomanda Adora Recipient cu lingurita pentru hranirea bebelusului. Acest dispozitiv a fost creat pentru a face mai usoara tranzitia de la hranirea cu lichide la cea cu alimente solide.

 

Pasi importanti pentru o diversificare a bebelusului sanatoasa

Diversificarea la bebelusi se face gradual, iar fiecare aliment nou ar trebui introdus individual, lasand un interval de cateva zile intre introduceri pentru a observa posibilele reactii alergice sau intolerante. Pentru a parcurge mai usor procesul de diversificare la bebelusi, puteti parcurge urmatoarele etape:

  • Un aliment nou pe rand – incepeti cu o singura leguma sau fruct si asteptati cateva zile inainte de a introduce alt aliment. Astfel, puteti monitoriza reactiile bebelusului.
  • Continuati alaptarea – chiar daca introduceti alimente solide, laptele matern sau formula ar trebui sa ramana principala sursa de nutrienti pana la varsta de 12 luni;
  • Respectati preferintele bebelusului – fiecare bebelus este diferit. Unii se vor adapta rapid la noile gusturi si texturi, in timp ce altii pot fi mai reticenti. Nu fortati copilul sa manance; incearcati din nou mai tarziu sau oferiti alte alimente;
  • Textura si consistenta – la inceput, mancarea ar trebui sa fie foarte moale si pasata. Pe masura ce bebelusul creste, puteti introduce bucati mai mari, iar in jurul varstei de 9 luni, bebelusii ar trebui sa poata manca bucati moi de mancare pe care le pot apuca cu degetele (finger food);
  • Evitati alimentele riscante – unele alimente nu sunt potrivite pentru bebelusi, precum mierea (risc de botulism), alimentele tari care pot provoca sufocarea (nuci, struguri intregi), precum si alimentele bogate in sare sau zahar.

Diversificarea corecta si beneficii pentru sanatate

Diversificarea la bebelusi realizata corect contribuie la o dezvoltare sanatoasa si echilibrata a copilului. Aceasta ii ofera oportunitatea de a descoperi noi gusturi, texturi si alimente bogate in vitamine, minerale si fibre, esentiale pentru o crestere armonioasa. De asemenea, diversificarea bebelusului la timpul potrivit si in mod corect poate ajuta la reducerea riscului de alergii alimentare.

In concluzie, diversificarea bebelusului este o etapa plina de bucurie si provocari. Cu pasi mici, rabdare si respectarea ghidurilor esentiale, puteti introduce cu succes mancarea gatita in alimentatia celui mic, punand bazele unei diete sanatoase si variate pe termen lung.

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/

https://www.nactalia.com/services/10-golden-rules-for-diversifying-babys-diet/

https://www.babybio.fr/en/advices/20-baby-feeding-guide

https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html

https://www.babybio.fr/en/advices/14-food-diversification-in-5-steps

https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods