Vorbim despre displazie de col uterin (displazie cervicala) cand medicul depisteaza, la nivelul colului uterin, prezenta unor celule cu morfologie anormala. In mod obisnuit, prezenta se coreleaza cu starea precanceroasa, motiv pentru care se considera ca, in lipsa tratamentului, se poate ajunge la cancer de col uterin, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Un avantaj este faptul ca o displazie de col uterin este relativ usor de diagnosticat, iar tratamentul, de cele mai multe ori, are un prognostic favorabil. Totusi, in functie de gradul de severitate si de cel de afectare, prognosticul diagnosticului de displazie cervicala poate fi unul destul de retinut.
Cea mai frecventa problema a acestei afectiuni este faptul ca ramane nediagnosticata, deoarece persoanele de sex feminin nu se testeaza regulat. De cele mai multe ori, o displazie de col uterin este diagnosticata printr-un test Papanicolau de rutina, ca urmare a testarii gratuite si accesibile prin programe nationale. Rareori, un test Papanicolau este solicitat individual, pentru ca persoanele cu displazie cervicala nu prezinta niciun fel de simptome, nu in acest stadiu. Daca lipsesc tratamentul si monitorizarea adecvata, pacienta este expusa riscului de a dezvolta cancer de col uterin, al carui prognostic depinde de foarte multe variabile personale si de stadiul bolii.
Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele pentru igiena intima din gama Genera contin tensioactivi delicati, ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, iar pH-ul sau fiziologic este ideal pentru femei, dar si pentru barbati. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.
Ce este displazia de col uterin (displazie cervicala)?
Afectiunea numita displazie de col uterin este o afectiune a colului uterin, in care pe suprafata externa a acestuia incep sa se dezvolte celule atipice. Acestea prezinta tulburari biochimice, de structura si morfologie, care in timp pot duce la proliferare anormala si la cancer de col uterin. Colul uterin este deschiderea anatomica catre uter, atasata de partea superioara a vaginului, iar un alt nume pentru displazie cervicala este neoplazie cervicala intraepiteliala. Termenul acesta, „neoplazie”, indica dezvoltarea si proliferarea anormale a celulelor. Astfel, in lipsa tratamentului, a monitorizarii si testarii, riscul de carcinogeneza creste major, odata cu trecerea timpului.
Displazie de col uterin – cauze si factori de risc
Agentul etiologic care duce la displazie de col uterin este infectia cu papilomavirusul uman, la nivelul tesutului cervical. Cel mai frecvent tip de HPV, responsabil pentru peste 50% dintre cazurile de displazie de col uterin care progreseaza spre cancer, este HPV 16. Exista si alte tipuri virale oncogene, cum sunt HPV 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 68, 59, 66 si 68. HPV este o infectie relativ comuna, cu transmitere sexuala, dar care de obicei dispare in decurs de 8-24 de luni din momentul expunerii. In schimb, infectia persistenta duce la displazie de col uterin care, in cazul in care nu este tratata, poate evolua spre cancer de col uterin.
De obicei, progresul spre displazie de col uterin este unul lent si are loc pe parcursul mai multor ani. HPV infecteaza celulele bazale ale epiteliului scuamos al colului uterin. Cand agentul viral ajunge la nivelul celulei gazda, genomul viral se replica pe masura ce celulele bazale intra intr-un proces de diferentiere si progreseaza pe suprafata epiteliului colului. Exista 2 oncoproteine HPV ale caror expresie este observata in displazie de col uterin: E6 si E7. Aceste proteine duc la dereglarea dinamicii anormale a ciclului celular, iar celulele dezvolta caracteristici specifice: celule scuamoase imature si figuri mitotice in jumatatea superioara a epiteliului cervical.
Exista mai multi factori de risc care pot predispune o persoana la a dezvolta displazie cervicala:
-
contact sexual neprotejat (genital) si numar mare de parteneri sexuali;
-
contactul cu obiecte contaminate (prosoape, batiste, lenjerie);
-
expunerea de la o varsta frageda creste riscul de infectie persistenta cu HPV (activitatea cu intensitate neoplazica majora se observa in perioada pubertatii si a primei sarcini);
-
afectiuni subiacente (HIV, tuberculoza);
-
tratamente medicamentoase imunosupresoare (riscul infectiei persistente creste, astfel va creste si riscul de displazie de col uterin).
Varsta medie a diagnosticului de cancer de col uterin, asociat infectiei cu HPV, este de 49 de ani si, extrapoland, acest lucru implica o varsta mult mai timpurie de expunere, deoarece se observa un proces displazic (displazie de col uterin) cu crestere lenta, care evolueaza spre cancer in 10-30 de ani.
Displazie de col uterin – simptome
Pacientele cu displazie de col uterin nu prezinta niciun fel de simptome in aceasta etapa. Semne si manifestari apar doar in cazul in care celulele devin canceroase, si principalul simptom este reprezentat de sangerarile anormale, care apar in afara intervalului de menstruatie, dupa contact sexual, asociate cu dureri si cresterea secretiei vaginale. Uneori mai pot aparea si dureri la nivel pelvian, insa acestea de obicei sunt moderate si sunt trecute cu vederea. O persoana care sufera de displazie de col uterin nu va sti acest lucru decat atunci cand, din nefericire, boala evolueaza spre cancerul de col uterin. Din acest motiv, se recomanda testarea in orice moment a riscului.
Farmacistii Catena recomanda Gel pentru igiena intima cu extract de aloe vera si galbenele de la Genera. Gelul pentru igiena intima are pH-ul 4,5, special pentru zona intima.
Displazie de col uterin – protocol de diagnostic
Cel mai rapid si accesibil mod de a identifica un caz de displazie cervicala presupune efectuarea unui test Papanicolau. Testul Papanicolau presupune recoltarea unui frotiu din mucusul recoltat de la nivelul colului uterin al pacientei. Frotiul Papanicolau este un test de screening si, pe baza anormalitatii observate, urmatorul pas in diagnostic poate fi colposcopia. Colul uterin, in acest caz, este examinat folosindu-se un fel de microscop si se aplica acid acetic in concentratie 5%, pentru a se identifica zonele displazice, care se coloreaza specific. O biopsie a oricaror zone cu morfologie anormala este trimisa medicului patolog, care identifica orice dovada de displazie.
Tratament displazie de col uterin (displazie cervicala)
Tratamentul cazurilor de displazie de col uterin se face in functie de stadiul acesteia. In cazurile in care se considera ca leziunea intraepiteliala este cu risc scazut, se recomanda monitorizarea si efectuarea periodica a testului Papanicolau. Protocolul de tratament se schimba atunci cand, in anumite cazuri, o persoana cu displazie de col uterin prezinta risc crescut de malignizare. In astfel de cazuri de displazie cervicala, se poate interveni prin extirparea celulelor anormale. Procedurile abordate in displazie de col uterin sunt:
-
excizia eletrochirurgicala in bucla (LEEP);
-
criochirurgia;
-
histerectomia (in cazuri grave de displazie de col uterin, cu semne de malignizare);
-
conizatia de col uterin;
-
terapia cu laser.
Rezultatele tratamentului pentru displazie de col uterin depind de mai multe criterii, insa cea mai importanta variabila este stadiul in care afectiunea este diagnosticata.
Displazie de col uterin (displazie cervicala) – sfaturi privind preventia
Principala modalitate de a preveni infectia cu HPV, responsabila de displazie de col uterin, este vaccinul anti-HPV si utilizarea metodelor de contraceptie (prezervativul) in timpul relatiilor sexuale. Se recomanda si consultul periodic al unui medic ginegolog, testul Papanicolau si examenul pelvian, pentru a se identifica in timp util anumite stari patologice.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430859/
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/cervical-dysplasia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15678-cervical-intraepithelial-neoplasia-cin
https://familydoctor.org/condition/cervical-dysplasia/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/expert-answers/cervical-dysplasia/faq-20058142
https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-dysplasia-symptoms-causes-treatments