Dishidroza (eczema dishidrotica ori eczema palmoplantara acuta) reprezinta un tip de dermatita localizata la nivelul mainilor si picioarelor, cu incidenta crescuta in randul adultilor. Se prezinta sub forma unei eruptii veziculare recurente, interesand indeosebi palmele, talpile, dar si partile laterale ale acestora. La examinarea fizica, se observa prezenta unor vezicule pline cu un lichid transparent, clar, insotite de prurit intens. Exista numeroase cauze care pot duce la dishidroza, insa deseori apare ca urmare a expunerii prelungite la factori stresori, emotii puternice, sau pe fond alergic. Debutul afectiunii este brusc, dishidroza fiind autolimitanta in 2-3 saptamani.
Cu toate acestea, exista posibilitatea ca dishidroza sa fie recurenta, in special atunci cand cauza acesteia nu este diagnosticata specific. S-a mai observat si faptul ca incidenta afectiunii creste in cursul primaverii si toamnei, probabil ca urmare a prezentei factorilor alergeni diseminati pe calea aerului. Trasatura clinica specifica acestei afectiuni este reprezentata de aspectul specific al veziculelor, usor de diferentiat de manifestarile altor afectiuni dermatologice. Dishidroza are potentialul de a afecta in egala masura barbatii si femeile, observandu-se o incidenta mai mare in randul adultilor tineri si a celor cu predispozitie familiala la dishidroza.
Pentru a va inmuia pielea si pentru a-i imbunatati aspectul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Crema cu Uree 15%. Acesta este un produs ideal pentru persoanele a caror piele se usuca si prezinta crapaturi, pentru ca este hidratant si emolient. De asemenea, datorita vitaminelor din compozitie, pielea este hranita si tonifiata.
Ce este dishidroza?
Dishidroza este o afectiune care intereseaza pielea, ducand la formarea de vezicule specifice si de obicei de dimensiuni mici, cu localizare palmara sau plantara. Odata aparute, veziculele pot ramane prezente in jur de trei saptamani, provocand mancarimi intense. Ulterior, pe masura ce se usuca, pielea poate prezenta un aspect solzos, ramanand aspra si uscata.
Dishidroza poate fi recurenta, de multe ori veziculele reapar chiar inainte ca pielea sa se vindece complet de atacul precedent. Tratamentul pentru dishidroza presupune frecvent administrarea de unguente si creme cu aplicare locala, iar in cazurile severe se pot prescrie tratamente cu corticosteroizi.
Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.
Dishidroza – cauze si factori de risc
Dishidroza este o afectiune multifactoriala, frecvent cu cauze obscure. Ea poate fi asociata unei afectiuni cutanate similare, denumita dermatita atopica (eczema), afectiunilor alergice (in cazul rinitei alergice), stresului prelungit si cronic. Deseori, tratamentul pentru dishidroza nu vizeaza neutralizarea agentului etiologic, ci reducerea simptomelor asociate afectiunii si a factorilor de risc care predispun o persoana la dishidroza.
Factorii de risc pentru dishidroza includ:
-
dermatita atopica → deseori, persoanele cu dermatita atopica pot dezvolta si dishidroza;
-
stresul → s-a constatat ca dishidroza este mai frecventa in randul persoanelor care se expun in mod constant la stresori emotionali sau fizici;
-
expunerea la anumite metale → cum sunt cobaltul, nichelul, cobaltul, frecvent ca urmare a cadrului industrial de munca;
-
hipersensibilitatea pielii → persoanele care se confrunta frecvent cu eruptii cutanate, dupa contactul cu anumiti iritanti, sunt mult mai predispuse sa dezvolte dishidroza;
-
reactii alergice → in special cele de sezon sau cauzate de acarieni;
-
hiperhidroza → transpiratie excesiva la nivelul zonelor afectate;
-
infectia interdigitoplantara cu o ciuperca;
-
prezenta unui focar infectios in organism.
Alergenii alimentari par a fi implicati in anumite cazuri de dishidroza. Diferite studii de caz ce au fost efectuate pe o gama larga de alimente (tonul, rosiile, ananasul, ciocolata, cafeaua si alte condimente) certifica o relativa legatura intre aparitia dishidrozei si consumul acestor alimente. Totusi, nu poate fi pusa o legatura de cauzalitate directa intre cele doua. Alte studii au constatat faptul ca dishidroza palmara este mai frecventa in randul persoanelor alergice la acarieni.
Dishidroza poate aparea la oricine, indiferent de sex sau categoria de varsta. Cu toate acestea, s-a observat ca afecteaza cel mai frecvent anumite categorii de persoane:
-
incidenta crescuta in randul femeilor;
-
cu antecedente personale sau familiale de eczema sau dermatita de contact;
-
persoanele cu varste intre 20-40 de ani;
-
persoanele cu alergii;
-
persoanele care fumeaza si consuma alcool;
-
persoanele cu igiena precara.
Dishidroza are o incidenta mai crescuta in anumite perioade ale anului (primavara si toamna), in special din cauza incarcaturii aerului cu posibili alergeni. Dishidroza nu este contagioasa si nu se transmite de la o persoana la alta. Totusi, din cauza pruritului intens, exista posibilitatea ca veziculele sa fie rupte in urma scarpinarii, ceea ce poate duce la infectii cu microorganisme. In acest caz, este important sa contactati in timp util medicul dermatolog.
Pentru a va ajuta sa combateti efectele stresului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar favorizeaza reducerea starilor de anxietate si imbunatateste calitatea somnului, avand un efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a face fata situatiilor stresante. De asemenea, ajuta la reducerea starii de oboseala si la mentinerea normala a functiilor cognitive.
Dishidroza – simptome si manifestari
Veziculele din dishidroza au un aspect morfologic caracteristic. De obicei, acestea se dezvolta in grupuri, interesand palma, degetele si, in anumite cazuri, picioarele. Persoanele cu dishidroza mai pot prezenta si alte simptome si manifestari caracteristice:
-
mancarimi, senzatia de arsura la nivelul zonei afectate;
-
vezicule localizate la nivelul palmelor, pe marginile degetelor;
-
formarea de cruste si uscarea pielii, frecvent dupa ce veziculele s-au retras;
-
prezenta unui lichid clar si transparent in interiorul veziculelor;
-
de obicei, eruptiile sunt localizate doar la nivelul palmelor si/sau talpilor, nu in alte parti;
-
eruptiile pot fi mai mult sau mai putin simetrice;
-
dupa ce va scarpinati, pielea se poate inrosi si ingrosa;
-
reactia inflamatorie poate fi sau nu prezenta, dar simptomul caracteristic este pruritul foarte intens in zona afectata.
In mod obisnuit, veziculele din dishidroza se retrag spontan in maximum 2-3 saptamani, chiar fara a fi nevoie de tratament. O problema majora o reprezinta recurenta acestora, ceea ce poate indica dishidroza cronica. Dupa ce veziculele se usuca, pielea afectata se poate crapa si provoca ulceratii, indeosebi in zonele in care pielea nu reuseste sa se regenereze corespunzator.
Diagnosticul de dishidroza
Diagnosticul de dishidroza se pune in urma examinarii aspectului veziculelor. Pentru a certifica diagnosticul, cu excluderea anumitor afectiuni similare, medicul poate solicita si analize pentru alergii, biopsii cutanate sau analize de sange. Identificarea semnelor si simptomelor acuzate de catre pacient joaca un rol esential in diagnosticul corect pentru dishidroza.
Tratament dishidroza
Tratamentul dishidrozei se concentreaza pe tratamentul eruptiilor acute si ingijirea pielii. Cele mai multe cazuri de dishidroza se amelioreaza prin tratament cu corticosteroizi topici. In cazuri severe, se recomanda tratament cu corticosteroizi administrati pe cale orala. Formele usoare de dishidroza nu necesita niciun fel de tratament, deoarece se amelioreaza in timp. Severitatea atat a eruptiei, cat si a simptomelor, indica tipul de tratament adecvat.
Astfel, medicul specialist poate recomanda:
-
administrarea de antihistaminice;
-
unguente si creme cu corticosteroizi;
-
folosirea solutiilor antispetice;
-
tratament chirurgical → drenarea veziculelor mari cu ajutorul instrumentelor sterile;
-
injectarea de toxina botulinica → cand se constata ca dishidroza apare ca urmare a faptului ca exista o hipersecretie a glandelor sudoripare in zonele afectate;
-
fototerapia → cu lumina ultravioleta;
-
administrarea de antibiotice → cand se suspecteaza existenta unei infectii secundare.
Medicul specialist este in masura sa elaboreze un plan eficient de tratament, pe baza semnelor si simptomelor prezente. De asemenea, se recomanda mentinerea unui grad optim de hidratare al pielii, prin utilizarea zilnica a cremelor si emulsiilor hidratante. Daca dishidroza apare dupa ce folositi un anumit produs cosmetic, trebuie intrerupta utilizarea acestuia in viitor.
Un factor important in aparitia dishidrozei este reprezentat de stres. Meditatia, activitatea fizica si terapia cognitiva pot juca un rol semnificativ in prevenirea aparitiei dishidrozei si a altor boli cauzate de stres. Daca aparitia este favorizata de consumul anumitor alimente, se recomanda si schimbarea regimului alimentar, cu evitarea acestora.
Complicatiile dishidrozei
In cazul multor persoane, dishidroza ridica probleme doar din perspectiva aspectului inestetic, respectiv a pruritului intens, ceea ce poate limita utilizarea mainilor si expunerea acestora. Daca dishidroza apare la nivelul picioarelor, mersul poate fi jenat si ingreunat. Dishidroza nu prezinta complicatii care necesita urgenta medicala, tratamentul avand un prognostic favorabil.
Printre posibilele complicatii asociate cu dishidroza, se regasesc:
-
pruritul intens;
-
dureri;
-
afectarea calitatii somnului ca urmare a durerilor exacerbate si pruritului intens;
-
scarpinatul intens poate duce la compromiterea continuitatii structurale a pielii, formandu-se astfel „porti de acces” pentru anumite microorganisme, cauzandu-se infectii;
-
atunci cand veziculele apar in apropierea unghiilor, se pot produce modificari de structura, culoare si forma ale acestora;
-
din cauza aspectului inestetic si a recurentei, dishidroza poate duce la anxietate, depresie si izolare sociala;
-
tratamentele cu corticosteroizi duc la scaderea imunitatii organismului.
Pentru majoritatea persoanelor cu dishidroza, principalul inconvenient este mancarimea intensa si recurenta. Dishidroza ar trebui sa presupuna o urgenta in momentul in care se suspecteaza o infectie secundara de natura bacteriana sau fungica, cu manifestarea simptomelor caracteristice cum ar fi starile febrile, astenia, manifestarile inflamatorii.
Dishidroza nu poate fi prevenita, fiind o afectiune medicala cronica si, prin urmare, poate sa apara si sa dispara oricand de-a lungul vietii. Episoadele de atac si aparitia simptomelor sunt asociate expunerii la factori de risc, motiv pentru care identificarea si evitarea acestora joaca un rol esential in gestionarea corecta a afectiunii.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7647841/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364640/
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/guide/dyshidrotic-eczema
https://www.healthline.com/health/dyshidrotic-eczema
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17728-dyshidrotic-eczema
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342