Discopatie lombara: cauze, simptome, tratament si preventie

Discopatie lombara: cauze, simptome, tratament si preventie Discopatie lombara: cauze, simptome, tratament si preventie

Ultima actualizare: 5 iulie 2021

discopatie-lombara-cauze-simptome-tratament-si-preventie

Se estimeaza ca 80% din populatie se va confrunta la un moment dat cu dureri de spate. Despre discopatie lombara, putem spune ca este una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care oamenii pot ajunge sa se confrunte pe parcursul vietii, durerile lombare fiind comune mai ales in cazul populatiei varstnice. Din fericire, de multe ori, nu este nevoie de tratament, majoritatea cazurilor ameliorandu-se in aproximativ 6 saptamani.

Insa, daca durerea persista, este important sa se excluda mai intai potentialele cauze grave ale durerii lombare. Semnalele de alarma pot fi: varsta sub 20 de ani sau de peste 50 de ani, traumatismele, istoricul de cancer sau infectii recente, agravarea durerii pe timpul noptii, modificarile in ce priveste controlul asupra intestinului sau vezicii urinare, folosirea medicamentelor intravenoase, deficitul sau slabiciunea neurologica progresiva.

Deteriorarea nervilor periferici este frecvent intalnita la adulti, iar in functie de tipul nervilor lezati, va puteti confrunta cu durere, furnicaturi, amorteala, pareza, slabiciune musculara, rigiditate, crampe, lipsa reflexelor, tulburari senzoriale sau simptome autonome. Daca sunteti in cautarea unei solutii pentru combaterea slabiciunii neurologice, Catena va informeaza cu placere ca, datorita celor 9 ingrediente active care actioneaza sinergic, Urimil Forte contribuie cu succes la regenerarea nervilor periferici si ameliorarea durerii.


Discopatie lombara – generalitati

Degenerarea discurilor intervertebrale duce la aparitia unei afectiuni la nivelul discurilor respective, cunoscuta ca „discopatie”. Una dintre consecintele discopatiei este presiunea asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervilor care alimenteaza organele genitale.

Coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre, separate prin discuri spongiloase, si este impartita in 4 zone: coloana cervicala, coloana toracica, coloana lombara si coloana sacrala. La randul ei, coloana lombara consta in 5 segmente osoase, situate in partea de jos a spatelui, unde apare de obicei afectiunea discului lombar, diagnosticata ca discopatie lombara.

Exista 3 procese principale care duc la discopatie lombara:

  • intreruperea discului intern;
  • afectiunea degenerativa a discului;
  • instabilitatea segmentara.

Articolul de fata discuta despre cauzele aparitiei discopatiei lombare, caracteristicile clinice si stabilirea diagnosticului, precum si despre metodele de tratament in caz de discopatie lombara.

Cauze discopatie lombara

Modificarile aparute in structura unui disc normal duc la discopatie lombara. De cele mai multe, afectiunea apare ca rezultat al imbatranirii si al degradarii normale care apare la nivelul discului. Uneori, cauza pentru discopatie lombara poate fi un traumatism grav, care provoaca aparitia discurilor herniate. De asemenea, traumatismul poate agrava starea unui disc deja herniat.

In cazul reducerii masei si fortei musculare, aparute odata cu inaintarea in varsta sau provocate de diverse afectiuni si chiar de simpla inactivitate fizica, specialistii Catena va aduc in atentie suplimentul alimentar Sarcodyn, care contine vitamina D, magneziu si HMB (β-hidroxi-β-metilbutirat), un metabolit al aminoacidului l-leucina, implicat in sinteza si refacerea proteinelor musculare. Aceste ingrediente naturale actioneaza sinergic pentru a va mentine sanatatea sistemelor muscular si osos.

Desi varsta inaintata este cel mai comun factor de aparitie pentru discopatie lombara, inactivitatea fizica poate duce la slabirea muschilor de la nivelul spatelui si abdomenului, motiv pentru care coloana vertebrala nu va mai fi sustinuta corespunzator. Durerile de spate pot sa apara si cand persoanele care, in mod normal, nu prea fac miscare, participa la activitati prea solicitante. Locurile de munca ce implica ridicarea greutatilor si rasucirea coloanei pot, de asemenea, sa duca la traumatisme si, implicit, la discopatie lombara.

Alte cauze de aparitie a acestei afectiuni sunt:

  • genele mostenite, care determina o calitate mai slaba a coloanei vertebrale si lipsa fibrelor de colagen;
  • ridicarea greutatilor folosind tehnici necorespunzatoare (greutati disproportionat de mari, neindoirea picioarelor, aplecarea insotita de rotirea coloanei);
  • pozitiile fortate pentru lucru (sederea indelungata, soferia, desfasurarea unor activitati care implica vibratii accentuate);
  • imbatranirea (incepand cu varsta de 20 de ani);
  • anatomia specifica (canalul spinal ingust);
  • tensiunea musculara crescuta;
  • obezitatea, osteoporoza si dereglarile hormonale.

Simptomatologie discopatie lombara

Persoanele cu discopatie lombara incep, de obicei, sa acuze dureri de spate cronice cand au intre 20 si 50 de ani. Deseori, nu exista un istoric al vreunui eveniment traumatic care sa fi precedat aparitia durerii.

Simptomele in caz de discopatie lombara variaza in functie de locul in care a fost herniat discul si de nervul pe care se pune presiune. Acestea sunt cele mai comune simptome in discopatie lombara:

  • durere de spate intermitenta sau continua, care se poate accentua in timpul miscarii, tusei, stranutului sau sezutului pe perioade indelungate;
  • spasme ale muschilor spatelui;
  • sciatica (durere care apare in zona spatelui sau feselor, si coboara pe picior, catre gamba sau laba piciorului);
  • slabiciune musculara la nivelul picioarelor;
  • amortirea piciorului sau a labei piciorului;
  • slabirea reflexelor de la genunchi sau glezne;
  • modificari ale functiei vizicii urinare sau intestinului.

Specialistii Catena va recomanda suplimentul alimentar ProHumano SpineDinamic, un produs special conceput pentru a sustine buna functionare a sistemului nervos periferic, prin continutul de piridoxina si tiamina, dar si a oaselor si muschilor, datorita concentratiei benefice de vitamina D3.

Alte detalii pe care este bine sa le stiti despre simptomatologia in caz de discopatie lombara:

  • De obicei, durerea se accentueaza cand persoana sta pe scaun sau se apleaca inainte, fiind perceputa ca o sensibilitate in partea de jos a spatelui. Durerea este persistenta si dureaza mai mult de 6 saptamani.
  • Aceasta problema medicala afecteaza deopotriva barbatii si femeile.
  • Simptomele de discopatie lombara se agraveaza pe masura ce modificarile coloanei vertebrale evolueaza de la intreruperea discului intern la afectiunea degenerativa a discului si apoi la instabilitatea segmentara.
  • In caz de discopatie lombara, persoanele afectate simt o durere profunda in partea de jos a spatelui, disconfortul accentuandu-se in decursul urmatoarelor luni de la aparitie. Durerea este si mai puternica in timpul miscarii.
  • Pe masura ce se agraveaza, durerea provocata de discopatie lombara se resimte atat in zona lombara, cat si la nivelul feselor si coapselor.
  • Persoanele cu instabilitate segmentara se confrunta cu durere care radiaza in jos, catre extremitati. Durerea creste cand pacientii se misca sau merg.

Diagnosticul de discopatie lombara

Pe langa istoricul medical complet si examenul fizic, care implica evaluarea fortei de la nivelul zonei lombare si a musculaturii picioarelor, precum si testarea reflexelor si senzatiilor din picioare, se pot recomanda investigatii, cum ar fi:

  • radiografie;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (MRI);
  • mielograma;
  • scanare prin computer tomograf (CT);
  • electromiografie (EMG).

Investigatiile imagistice trebuie interpretate cu atentie, deoarece multe persoane prezinta modificari normale, fara sa simta vreun simptom. Diagnosticul trebuie sa se bazeze pe anumite detalii din istoricul medical sau din examenul fizic, care sa fie sustinute prin investigatii imagistice.

Daca se suspecteaza o infectie, tumora sau afectiune inflamatorie, se poate recurge la teste de sange care sa contribuie la o evaluare suplimentara.

De asemenea, medicul poate solicita teste prin care sa se determine daca nervii de la nivelul spatelui sunt compresati. Investigatiile respective includ electromiograma (care inregistreaza activitatea musculara) sau verificarea transmiterii impulsurilor nervoase.

Cand teaca de mielina este deteriorata, neuronii nu mai functioneaza normal, putand aparea diverse simptome neurologice, inclusiv dureri de spate si traumatisme cervicale. Datorita continutului de Uridin 5-monofosfat de sodiu, Zdrovit din portofoliul Catena participa la refacerea tecii de mielina, care acopera axonii ce trimit impulsurile electrice.

Tratament pentru discopatie lombara

De obicei, terapia conservatoare este prima optiune de tratament pentru gestionarea discopatiei lombare. Aceasta terapie poate include:

  • odihna la pat;
  • informare despre mecanica corecta a corpului (pentru a evita agravarea durerii sau lezarii discului afectat);
  • terapie fizica, ce poate include ultrasunete, masaj si programe de exercitii;
  • controlul greutatii;
  • medicamente pentru reducerea durerii si relaxarea musculaturii.

discopatie-lombara-informatii-despre-cauze-si-tratament

Tratamentul initial in caz de discopatie lombara consta in medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofen sau naproxen. Acestea contribuie la reducerea durerii si inflamatiei asociate cu discopatia lombara.

Daca afectiunea provoaca durere severa, radianta, care coboara pe picior (sciatica), se poate recurge la o injectie epidurala cu corticosteroizi, care confera un efect antiinflamator mai rapid.

In cazul multor persoane, relaxantele musculare pot sa amelioreze temporar disconfortul. Daca optiunile conservatoare nu dau rezultate, alternativa este interventia chirurgicala prin care sa se indeparteze discul herniat. Aceasta include decompresia lombara, fuziunea lombara si inlocuirea discului afectat.

Interventia chirurgicala se efectueaza cu anestezie generala. Chirurgul va face o incizie in zona lombara, deasupra locului in care se afla discul herniat. S-ar putea sa indeparteze unele fragmente osoase pentru a avea aces la disc. Medicul va elimina portiunea herniata a discului, precum si alte portiuni slabite din cadrul acestuia.

Dupa interventia chirurgicala, pacientul va trebui sa evite efortul fizic timp de mai multe saptamani, pana la vindecare, pentru a evita aparitia altor discuri herniate.

Exercitii fizice recomandate pacientilor cu discopatie lombara

Multi dintre pacientii diagnosticati cu discopatie lombara pot obtine rezultate favorabile prin terapie fizica. Aceasta contribuie la intarirea musculaturii abdominale si lombare. Pacientii pot invata anumite exercitii, pe care apoi sa le practice acasa, dupa incheierea programului de terapie organizata. Programul de tratament poate include:

  • Exercitii de intindere si flexibilitate: – terapeutul va poate arata anumite exercitii prin care sa va imbunatatiti miscarea articulatiilor si muschilor de la nivelul coloanei, bratelor si picioarelor. Repetarea miscarilor articulare este deseori solutia pentru ameliorarea durerii.
  • Exercitii pentru cresterea fortei: – muschii tonifiati ai trunchiului ofera sprijin pentru vertebrele coloanei vertebrale, iar bratele si picioarele puternice preiau o parte din greutatea si presiunea care apasa pe vertebre.
  • Exercitii aerobice: – practicate in mod regulat, exercitiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau miscarile aerobice usoare, contribuie la reducerea durerii, favorizeaza mentinerea unei greutati corporale normale si imbunatatesc forta si mobilitatea generala, toate aceste aspecte fiind importante in gestionarea simptomelor de discopatie lombara.
  • Terapie manuala: – terapeutul poate recurge la terapie manuala, cum ar fi masajul, pentru a favoriza miscarea articulatiilor rigide si pentru a indeparta tensiunea musculara, care ar putea contribui la accentuarea simptomelor discopatiei lombare.
  • Informare privind mecanica si postura corecta a corpului: – terapeutul va poate arata cum puteti face mici schimbari in ce priveste modul in care stati asezat, va aplecati sau ridicati obiecte, inclusiv despre pozitia recomandata in timpul somnului.

Discopatie lombara – sfaturi pentru preventie

Multe cazuri de discopatie lombara nu pot fi prevenite deoarece apar in urma unei combinatii de modificari degenerative normale, care se produc odata cu imbatranirea sau din cauza predispozitiei genetice. Totusi, exista cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a reduce riscurile de discopatie lombara:

  • Folositi tehnici corespunzatoare cand ridicati obiecte si nu ridicati greutati folosind muschii din zona lombara, deoarece astfel fortati spatele. Evitati sa va aplecati. Indoiti genunchii tinand in acelasi timp spatele drept si apoi folositi musculatura puternica a picioarelor pentru a sustine obiectul greu pe care doriti sa il ridicati.
  • Mentineti o greutate corporala optima. Kilogramele in exces pun presiune asupra zonei lombare.
  • Asigurati-va ca mentineti o pozitie corecta cand mergeti, sedeti, stati in picioare sau dormiti. De exemplu, stati drept, cu umerii trasi spre spate si abdomenul plat. Tineti picioarele drepte pe podea. Dormiti pe o saltea ferma si incercati sa dormiti pe o parte, nu pe stomac.
  • Intindeti-va frecvent, daca stati mult timp pe scaun.
  • Evitati pantofii cu tocuri inalte.
  • Faceti miscare in mod regulat pentru a mentine ferma musculatura spatelui, picioarelor si stomacului. Pe parcursul programului de exercitii fizice, incercati sa mentineti un echilibru intre exercitiile pentru flexibilitate si cele pentru tonifiere a musculaturii.

Surse:

https://www.emedicinehealth.com/lumbar_disc_disease/article_em.htm#how_to_prevent_lumbar_disc_disease

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-disc-disease-herniated-disc

https://www.dbamokregoslup.pl/blog/back-diseases/what-is-lumbar-discopathy-what-are-the-causes-and-symptoms

https://www.choosept.com/symptomsconditionsdetail/physical-therapy-guide-to-degenerative-disk-disease