In cazul persoanelor care sufera de anumite afectiuni, dieta pe care o adopta are un rol foarte important in gestionarea afectiunilor respective, in ameliorarea si tinerea sub control a anumitor simptome. De aceea, exista anumite alimente care sunt recomandate si altele pe care ar fi bine sa le evitati in situatia in care suferiti de hipotiroidism. Este vorba despre o afectiune endocrina care apare adesea, mai ales la pacienti care au depasit varsta de aproximativ 60 de ani, insa poate sa se manifeste si la alta varsta. Este o problema de sanatate cu care se pot confrunta atat barbatii cat si femeile, dar trebuie mentionat faptul ca femeile sunt mai predispuse afectarii.
Hipotiroidismul mai poate sa fie intalnit si sub denumirea de „tiroida lenesa”, si este o afectiune care apare in situatia in care glanda tiroida nu secreta hormoni suficienti. Glanda tiroida este localizata in partea de jos a gatului si seamana, din punct de vedere al formei, cu un fluture. Aceasta glanda are un rol esential pentru mentinerea echilibrului hormonal, hormonii toroidieni fiind cei care sustin o buna functionare a inimii, a creierului sau a altor organe. De asemenea, hormonii tiroidieni sunt utili in procesul de reglare a temperaturii corporale. Hipotiroidism poate sa apara la pacientii cu anumite afectiuni, ca de exemplu Tiroida Hashimoto, tiroidita, hipotiroidism congenital, sau la cei care au deficit de iod sau care prezinta anomalii ale glandei pituitare.
Pentru a mentine sanatatea si buna functionare a glandei tiroide, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Thyrohelp. Acesta este un supliment alimentar obtinut dintr-un amestec de ingrediente care sustin sanatatea tiroidei, si anume zinc, seleniu, vitamina D, L – tirozina si extract de turmeric. O singura capsula, administrata zilnic, favorizeaza controlul metabolismului si ajuta la reglarea functiilor vitale.
Dieta recomandata persoanelor cu hipotiroidism
Persoanele cu hipotiroidism trebuie sa fie foarte atente la ce alimente includ in dieta, pentru ca unele dintre aceste alimente au in compozitia lor substante ce pot interfera cu eliberarea normala de hormoni tiroidieni. Desigur, diata trebuie sa fie dublata si de respectarea recomandarilor medicului. Persoanele cu hipotiroidism au tendinta de a acumula kilograme in plus la greutatea corporala, chiar daca dieta aleasa este una sanatoasa. Se intampla pentru ca avem de-a face cu o bola care provoaca lipsa controlului in procesele hormonale, procese esentiale in metabolism. Ideal, atunci cand stabiliti o lista de alimente pentru dieta in caz de hipotiroidism, este sa cereti sfatul unui profesionist.
Atunci cand alegeti corect aceste alimente, starea generala de sanatate ajunge sa se imbunatateasca semnificativ iar majoritatea simptomelor provocate de hipotiroidism pot fi tinute sub control – inclusiv greutatea corporala. Pentru a va asigura ca ajungeti la rezultatele pe care le asteptati, specialistii recomanda ca dieta si tratamentul medicamentos sa fie insotite de un program de exercitii fizice. Puteti folosi dieta ca metoda de tratament pentru tiroidism, dar si pentru a preveni ulterior reaparitia bolii. Cel mai in masura sa va ajute sa aflati ce alimente trebuie sa includeti in dieta este medicul endocrinolog – nutritionist, cel la care trebuie sa va prezentati inca de la primele simptome de hipotiroidism resimtite.
Alimente permise si recomandate persoanelor care sufera de hipotiroidism
Este important ca persoanele cu hipotriroidism sa adopte o dieta bazata pe alimente bogate in proteine, pentru a favoriza cresterea metabolismului. Puteti consuma carne alba, insa fara grasime sau piele, ca de exemplu carnea de pui, de peste sau de curcan. Trebuie sa preparati alimentele la gratar, la cuptor sau prin fierbere, putand sa le consumati in combinatie cu diverse legume. Alte alimente pe care le puteti include in dieta sunt ouale (preparate fierte sau posate), cerealele, branza semidegresata si painea integrala.
Persoanelor care sufera de hipotiroidism li se recomanda sa includa in dieta si alimente care sa contina seleniu, un nutrient cu efect antioxidant care sprijina protejarea tesutului tiroidian si care ajuta si la reglarea echilibrului hormonilor tiroidieni. Seleniul este continut de alimente precum semintele de floarea soarelui, fructele de mare sau nucile de Brazilia.
Dieta pentru persoane cu hipotiroidism trebuie sa includa si alimente care sa contina zinc, asa cum sunt de exemplu semintele de dovleac, migdalele sau carnea rosie (de vita). De asemenea, este recomandat consumul de banane, ciocolata neagra, avocado si nuci, pentru ca sunt alimente care contin magneziu, un alt element important in dieta pentru hipotiroidism.
Alimente interzise persoanelor care sufera de hipotiroidism
Asa cum trebuie sa stiti ce alimente sunt potrivite pentru dieta in caz de hipotiroidism, asa trebuie sa stiti si care sunt cele pe care trebuie sa le evitati. De exemplu, cerealele rafinate au un indice glicemic mare si provoaca o crestere foarte rapida a nivelului de zahar din sange, ceea ce accentueaza simptomele generate de hipotiroidism. Atat produsele de patiserie, cat si painea obisnuita, ar trebui evitate. Este recomandat sa reduceti pe cat posibil consumul de alimente precum tofu, laptele sau sosul de soia. Nici cofeina nu trebuie sa faca parte din dieta pentru hipotiroidism, asa ca trebuie evitate atat bauturile energizante cat si ceaiul negru sau cafeaua.
Functia tiroidiana poate sa fie afectata si de compusii din anumite legume, precum conopida, napi sau broccoli. Aceste legume, denumite „crucifere”, consumate in cantitati mari pot sa inhibe sinteza hormonilor tiroidieni. De asemenea, in situatia pacientilor cu deficit de iod, apare si un risc mai mare de cancer tiroidian atunci cand dieta lor include astfel de alimente. Trebuie evitate si produsele cu gluten, precum si cele cu aditivi alimentari sintetici.