Dieta recomandata persoanelor care se confrunta cu hipertiroidism

Dieta recomandata persoanelor care se confrunta cu hipertiroidism Dieta recomandata persoanelor care se confrunta cu hipertiroidism

Ultima actualizare: 16 februarie 2023

Hipertiroidism

In situatia in care glanda tiroida ajunge sa produca o cantitate prea mare de hormon tiroidian, persoana respectiva sufera de hipertiroidism. Este o afectiune care poate sa provoace foarte multe simptome. Pacientii remarca pierderi in greutatea corporala fara sa reduca aportul de alimente, ritmul cardiac devine accelerat si poate sa depaseasca 100 de batai pe minut, apar stari de nervozitate, iritabilitate sau anxietate. Bataile inimii ajung sa fie neregulate si pot sa apara palpitatii, creste sensibilitatea la caldura si apar probleme cu somnul. In caz de hipertiroidism pielea devine mai subtire, poate fi resimtita slabiciune musculara si pot sa apara modificari din punct de vedere al menstruatiei. 

Hipertiroidism poate sa apara cel mai adesea la persoanele care sufera din cauza bolii Graves, o tulburare autoimuna care face ca tiroida sa genereze o cantitate mare de tiroxina. De asemenea, se poate sa apara hipertiroidism si la pacientii cu noduli tiroidieni hiperfunctionali. Este o forma a bolii care se manifesta la persoanele la care unul sau mai multe adenoame tiroidiene ajung sa genereze tiroxina in exces. Tiroidita este o alta afectiune care poate sa provoace hipertiroidism. Se intampla atunci cand glanda tiroida se inflameaza dupa perioada de sarcina, pe fondul unei afectiuni autoimune sau din alte cauze.


Informatii generale despre hipertiroidism

Este important ca pacientii cu hipertiroidism sa acorde atentie simptomelor si sa asculte sfaturile specialistilor in legatura cu tratamentul care se impune, precum si in legatura cu alimentele pe care trebuie sa le includa in dieta. In caz contrar, pot sa apara complicatii serioase. Astfel, poate sa fie vorba despre fragilizarea oaselor si de aparitia ostoporozei, despre probleme cardiace sau despre umflarea si inrosirea pielii (in cazuri rare). La unele persoane cu hipertiroidism pot sa apara si probleme la nivelul ochilor, acestia putand sa se umfle si sa se inroseasca. De asemenea, se poate ajunge la vedere dubla sau vedere incetosata, precum si la sensibilitate la lumina.

Pentru sanatatea si functionarea normala a tiroidei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Iod Forte 600 mcg. Iodul este un mineral care favorizeaza reglarea metabolismului de catre glanda tiroida, influentand major dezvoltarea fizica si psihica, circulatia sangelui, muschii si nervii. Iodul are un rol extrem de important in reglarea nivelului de colesterol si in prevenirea anemiei, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului limfatic si la protejarea creierului de anumite substante nocive. Acest produs contribuie la productia normala de hormoni tiroidieni, la mentinerea sanatatii pielii si la sustinerea unei functii cognitive normale.

Dieta recomandata persoanelor cu hipertiroidism

Este important ca persoanele cu hipertiroidism sa inteleaga faptul ca aceasta afectiune ii va insoti pe tot parcursul vietii, de aceea este recomandat sa includa in dieta alimente care sa le ajute sa isi conserve cat mai eficient starea de sanatate. Chiar daca nu exista o dieta anume pentru pacientii cu hipertiroidism, acestia trebuie sa aiba grija sa consume unele alimete si sa le evite pe altele. De exemplu, este important sa nu consume alimente care contin iod, pentru ca tesutul glandular sa nu fie stimulat in exces. Atunci cand includeti in dieta pentru hipertiroidism alimente adecvate, ajutati semnificativ la prevenirea agravarii simptomelor resimtite.

Alimente permise si recomandate persoanelor care sufera de hipertiroidism

Asa cum am mentionat anterior, alimentele permise si recomandate in dieta persoanelor care sufera de hipertiroidism trebuie sa aiba un continut scazut de iod. Astfel, pot sa consume sare neiodata, albus de ou, nuci nesarate si fructe (conservate sau proaspete). Painea fara sare si produsele lactate sunt si ele permise, la fel si cartofii, ovazul, mierea sau legumele crucifere – conopida, boroccoli, varza, etc. Nivelul scazut de fier din organism poate sa duca la hipertiroidism, de aceea pacientii sunt sfatuiti sa includa in dieta alimente precum carnea de pui sau de curcan, cerealele integrale, fasolea uscata, lintea, semintele, carnea rosie si legumele cu frunze verzi.

Echilibrarea nivelului de hormoni toroidieni este favorizata de consumul de alimente care contin mult seleniu, asa ca puteti include in dieta carne de vita sau carne de miel, orez si seminte de floarea soarelui, ciuperci si seminte de chia. Alte alimente recomandate in caz de hipertiroidism sunt cele care contin zinc, asa cum sunt de exemplu semintele de dovleac, nautul sau pudra de cacao. Din cauza hipertiroidismului, oasele devin mai fragile si este nevoie sa includeti in dieta alimente care sa contina calciu si vitamina D, ca de exemplu peste gras si ficat de vita. De asemenea, ajuta si uleiurile si grasimile vegetale, care echilibreaza hormonii tiroidieni si mentin sanatatea tiroidei.

Alimente interzise persoanelor care sufera de hipertiroidism

Persoanele cu hipertiroidism trebuie sa evie sa includa in dieta anumite alimente, si mai mai ales pe cele bogate in iod. Este important sa fie evitate si cele bogate in nitrati, pentru ca acestea sunt substante chimice care favorizeaza absorbtia in exces a iodului de catre glanda si care conduc la marirea glandei. Din acest motiv, se recomanda excluderea din dieta a unor alimente precum mezelurile, bacon-ul, carnatii sau orice alimente procesate industrial – asa cum este mancarea de tip  „fast food”.

Persoanele cu hipertiroidism trebuie sa evite si glutenul, chiar daca nu au alergie sau intoleranta la gluten, pentru ca exista situatii in care poate sa provoace inflamatii la nivelul tiroidei. De aceea, ideal este ca dieta sa nu includa secara, orz, drojdie de bere sau grau. De asemenea, trebuie sa limitati pe cat posibil consumul de cofeina prin evitarea unor alimente precum ciocolata, ceaiul, cafeaua sau bauturile energizante. Daca nu excludeti aceste alimente din dieta, simptomele de hipertiroidism se pot agrava si poate sa creasca ritmul cardiac, nivelul de nervozitate si de anxietate.