Dieta Atkins – reguli, beneficii, riscuri

Dieta Atkins – reguli, beneficii, riscuri Dieta Atkins – reguli, beneficii, riscuri

Ultima actualizare: 4 august 2023

Dietă-Atkins

Daca doriti sa scapati rapid de kilogramele in plus si sa va mentineti pentru o perioada indelungata la greutatea ideala, dieta Atkins ar putea fi cea mai buna solutie.

Sunt aproape 6 decenii de cand aceasta dieta a fost creata si a devenit in scurt timp populara in intreaga lume, tocmai datorita faptului ca determina o scadere rapida in greutate. Mai mult de atat, dieta Atkins aduce o serie de beneficii pentru sanatate, in afara celor asociate cu eliminarea excesului ponderal si mentinerea unei greutati optime.

La baza acestei diete sta un principiu conform caruia reducerea aportului de carbohidrati si cresterea aportului de proteine si grasimi sanatoase determina organismul sa intre intr-o stare metabolica numita cetoza, stare in care foloseste preponderent grasimile ca sursa de energie.

Dat fiind faptul ca principiile sale contrastau cu cele promovate pana atunci, dieta Atkins a fost privita cu scepticism la inceput, insa a devenit rapid foarte populara datorita rezultatelor favorabile obtinute intr-un interval scurt.

Pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Kiloslim Gold. Acest produs contine Glucomannan 100, care este o fibra alimentara naturala ce nu contine calorii. Capsulele de slabit Kiloslim Gold induc senzatia de satietate, ajuta la reducerea apetitului si cresc vascozitatea si volumul continutului gastric. De asemenea, acest produs favorizeaza mentinerea concentratiilor normale de colesterol din sange si optimizeaza tranzitul intestinal.


Dieta Atkins – generalitati

Dieta Atkins a fost dezvoltata in anii ’60 de un medic cardiolog american, pe numele sau, Robert C. Atkins, asa ca e lesne de inteles de unde i se trage denumirea. Acesta a efectuat o serie de studii si cercetari pe baza carora a elaborat principiile unei noi diete, care contrastau cu cele promovate pana la acel moment.

Principiile noii diete au fost prezentate pe larg intr-o carte la care medicul american a inceput sa lucreze in 1970 si pe care a lansat-o in 1972. Acela a fost momentul in care dieta Atkins a inceput sa devina tot mai cunoscuta in intreaga lume, la inceput datorita metodelor neobisnuite pe care le propunea si ulterior datorita rezultatelor care nu au intarziat sa apara.

Putem spune fara teama de a gresi ca dieta Atkins a devenit un adevarat fenomen la nivel mondial, iar la acest moment constituie una dintre cele mai populare metode pentru o slabire rapida si pentru mentinerea siluetei.

Pentru a va ajuta sa sustineti procesul de slabire si pentru imbunatatirea metabolismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Lipido Slim. Acesta este un supliemnt alimentar care contribuie la eliminarea excesului hidric din organism, sustine metabolismul lipidelor si carbohidratilor, contribuind la completarea necesarului de vitamine. De asemenea, acest produs ajuta la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Dieta Atkins – reguli si principii

Daca dietele traditionale promoveaza evitarea grasimilor si consumul de carbohidrati; principiul de baza al dietei Atkins este total opus, bazandu-se pe evitarea carbohidratilor si consumul preponderent de grasimi sanatoase.

Explicatia sta in faptul ca organismul foloseste carbohidratii ca prima sursa de energie, iar dupa epuizarea acestora trece la arderea grasimilor, in acelasi scop. Prin urmare, daca organismul va avea parte de un aport scazut de carbohidrati va arde preponderent grasimile, pentru a le transforma in energie. Procesul de ardere a grasimilor poarta denumirea de lipoliza, iar o consecinta a acestuia este cetoza. Cetonele sunt compusi organici care rezulta in urma metabolismului grasimilor, iar prin cetoza se intelege procesul de utilizare a acestor compusi in scopul obtinerii de energie.

Obiectivul urmarit prin dieta Atkins este aducerea organismului intr-o stare de cetoza, in care acesta sa-si obtina energia preponderent din aceste cetone rezultate din arderea grasimilor. In acest mod, excesul de grasime dispare usor si se evita formarea unor noi rezerve depuse sub forma de tesut adipos.

Pentru a scadea in greutate si pentru a mentine o stare de bine, atat mentala, cat si fizica, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Apetit Slim. Acesta este un supliment alimentar care contine extracte din plante, minerale si vitamine, scazand senzatia de foame si prevenind cu succes renuntarea la o dieta sanatoasa. De asemenea, participa la metabolismul lipidelor si la mentinerea constanta a valorilor glicemiei.

Pentru a se ajunge in aceasta stare de cetoza, dieta Atkins impune parcurgerea a patru etape, fiecare cu propriile reguli si scopuri. Iata care sunt cele patru faze ale dietei Atkins:

Inductia

Este faza cea mai restrictiva a dietei Atkins si dureaza cel putin doua saptamani. Scopul principal al acestei etape este acela de a ajuta organismul sa intre in cetoza, iar pentru aceasta se recomanda:

  • consumul a maximum 20 de grame de carbohidrati pe zi, provenind in principal din legume;
  • consumul de proteine in cantitati moderate, provenind din carne, peste, oua si produse lactate;
  • consumul de grasimi sanatoase din uleiuri vegetale nerafinate, avocado, peste gras;
  • evitarea alimentelor care contin zahar sau alti indulcitori artificiali, precum si a altor alimente bogate in carbohidrati.

Pierderea in greutate

In aceasta faza, dieta Atkins presupune adaugarea treptata a carbohidratilor in meniul zilnic, dar intr-un mod controlat. Scopul este acela de a descoperi cantitatea maxima de carbohidrati pe care o puteti consuma, continuand sa pierdeti in greutate. Regulile pe care trebuie sa le respectati in aceasta etapa sunt urmatoarele:

  • cresterea treptata a aportului de carbohidrati, cu 5 grame pe saptamana;
  • continuarea consumului moderat de proteine si grasimi sanatoase;
  • monitorizarea atenta a greutatii si a nivelului de carbohidrati, pentru a observa cum reactioneaza corpul la diferite alimente.

Prementinerea

Pierderea in greutate se stabilizeaza, iar obiectivul este sa va mentineti greutatea dorita si sa invatati sa mancati intr-un mod echilibrat pe termen lung. Regulile principale impuse acum de dieta Atkins includ:

  • cresterea treptata a aportului de carbohidrati pana la punctul in care pierderea in greutate se opreste, stabilind astfel nivelul de carbohidrati tolerat de organism;
  • continuarea consumului moderat de proteine si grasimi sanatoase;
  • identificarea alimentelor care functioneaza cel mai bine si care nu determina cresterea in greutate.

Mentinerea greutatii

Este ultima etapa a dietei Atkins si se intinde pe o perioada indelungata, avand scopul de a mentine greutatea dorita si de a pastra obiceiurile alimentare sanatoase. Pentru aceasta, se recomanda:

  • mentinerea unui echilibru intre carbohidratii sanatosi, proteinele si grasimile din alimentatia zilnica;
  • continuarea monitorizarii greutatii si a nivelului de carbohidrati, pentru a reactiona rapid in caz de schimbari;
  • adoptarea unui stil de viata activ si integrarea exercitiilor fizice regulate in programul zilnic.

Dieta Atkins – beneficii

Am precizat putin mai devreme ca beneficiile dietei Atkins nu au legatura doar cu silueta, iar acum a sosit momentul sa va oferim mai multe detalii in aceasta privinta.

Pierderea rapida in greutate

Unul dintre principalele beneficii ale dietei Atkins este capacitatea sa de a determina o pierdere rapida in greutate. Prin reducerea consumului de carbohidrati si folosirea grasimilor ca sursa principala de energie, dieta Atkins poate ajuta la obtinerea unor rezultate semnificative intr-un interval scurt, in comparatie cu alte diete sau metode de slabit.

Controlul apetitului

Dieta Atkins se caracterizeaza printr-un consum ridicat de proteine si grasimi sanatoase, care necesita mai mult timp pentru a fi digerate si asigura o senzatie de satietate pe termen lung. Acest lucru va ajuta sa va controlati mai usor apetitul, disparand tentatia de a manca des.

Stabilizarea nivelului de zahar din sange

Prin diminuarea consumului de carbohidrati, dieta Atkins reduce fluctuatiile nivelului de zahar din sange si poate imbunatati controlul glicemiei. Din acest motiv, dieta Atkins poate fi benefica in cazul persoanelor cu diabet de tip 2 sau rezistenta la insulina, dat fiind faptul ca ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

Reducerea inflamatiei

Consumul ridicat de alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi pestele gras si uleiurile vegetale nerafinate, din cadrul dietei Atkins, are si efecte antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca reduce riscul de boli cronice asociate inflamatiei, precum bolile de inima si afectiunile articulare.

Imbunatatirea profilului lipidic

Dieta Atkins poate avea un impact pozitiv si asupra profilului lipidic, inclusiv a nivelului de trigliceride si colesterol. Explicatia sta in faptul ca reducerea consumului de carbohidrati si cresterea aportului de grasimi sanatoase duce la scaderea trigliceridelor si la cresterea nivelului de colesterol „bun” (HDL), ceea ce reprezinta un important beneficiu pentru la sanatatea cardiovasculara.

Dieta-Atkins

Dieta Atkins – riscuri asociate

Dieta Atkins nu este totusi o dieta perfecta, pentru ca exista si cateva riscuri pe care trebuie sa le trecem in revista, pentru o cat mai buna informare a cititorilor blogului Catena.

Deficiente nutritionale

Prin limitarea consumului de carbohidrati si, implicit, a unor categorii importante de alimente, exista riscul ca organismul sa nu primeasca in cantitati optime vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali. 

De aceea, este recomandat sa apelati la sfatul unui medic sau al unui nutritionist, care va poate oferi solutii alternative pentru a asigura organismului necesarul de astfel de nutrienti.

Anumite efecte secundare in etapa initiala

In faza de inductie a dietei Atkins, in care consumul de carbohidrati este foarte redus, pot aparea efecte secundare temporare, cum ar fi oboseala, ameteala, constipatia, respiratia urat mirositoare si modificari ale starii de spirit. Desi neplacute, aceste simptome sunt normale si apar frecvent in perioadele de adaptare a organismului la schimbarile dietetice.

Risc de hipertensiune arteriala

Dieta Atkins promoveaza consumul ridicat de grasimi, iar printre acestea se numara si cele de origine animala, care fac parte din categoria grasimilor saturate. Consumul excesiv de grasimi saturate determina cresterea nivelului de colesterol „rau” (LDL), implicit a riscului de hipertensiune arteriala si de alte afectiuni cardiovasculare asociate acesteia.

De aceea, este important sa consumati cu moderatie grasimi de origine animala si sa va monitorizati tensiunea arteriala, pentru a va asigura ca se mentine in limitele normale.

In final, mai trebuie precizat ca dieta Atkins nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza, intrucat carbohidratii sunt o sursa importanta de energie si substante nutritive necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.