Urocultura (analiza culturii de urina) este un test simplu, o analiza microbiologica de laborator ce are rolul de a depista germenii (bacteriile) ce produc infectii ale tractului urinar (ITU).
ITU pot afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex. Studiile arata ca 1 din 2 femei va dezvolta o infectie urinara cel putin o data pe parcursul vietii, iar in randul barbatilor infectiile sunt mai frecvente la cei de peste 50 de ani.
Urocultura se recomanda atunci cand pacientii prezinta simptome specifice unei infectii urinare, cum ar fi nevoia frecventa de urinare, senzatia de usturime sau arsura la urinare, culoare modificata a urinii sau urina cu miros puternic.
In combinatie cu antibiograma, urocultura va identifica si tipul de bacterie care a cauzat infectia urinara, astfel incat medicul va alege cel mai eficient tratament antibiotic.
Daca nu sunt depistate la timp si tratate corect, infectiie urinare pot devenit recurente si pot afecta rinichii.
Tractul urinar este format din uretra, vezica urinara, uretere si rinichi. ITU apar atunci cand bacteriile patrund in tractul urinar prin uretra, tubul care transporta urina din vezica urinara catre exterior. Ajunse acolo, bacteriile se inmultesc rapid, rezultand astfel infectia.
Se disting doua tipuri de infectii ale tractului urinar:
-
Infectii urinare joase – cand este afectata uretra si vezica urinara;
-
Infectii urinare inalte – cand sunt afecatate uretrele si rinichii.
Urocultura verifica daca sunt prezente infectii ale tractului urinar, dar poate stabili si tipul de bacterie care a cauzat afectiunea. Printre cele mai frecvente bacterii care provoaca ITU se numara Enterobacteriaceae, Enterococcus, Staphylococcus saprophyticus, Escherichia coli (E. coli), Proteus, Klesbiella, Mycoplasma, Chlamydia.
Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.
Cand de recomanda urocultura?
Medicii de familie si medicii urologi recomanda urocultura atunci cand pacientii prezinta simptome ale unor infectii ale tractului urinar inferior sau ale rinichilor. Simptomele includ:
-
Urinare frecventa (polakiurie);
-
Urinare dureroasa (disurie);
-
Senzatie de usturime sau arsura la urinare;
-
Urina tulbure;
-
Sange in urina (hematurie);
-
Urina cu miros puternic;
-
Dureri de spate, in zona rinichilor;
-
Durere si disconfort in zona suprapubiana;
-
Febra, uneori insotita de frisoane;
-
Greata si varsaturi.
Ce tipuri de infectii ale tractului urinar poate depista urocultura?
Urocultura poate depista cele mai frecvente tipuri de ITU:
Cistita – aceasta este infectia cel mai des intalnita si reprezinta inflamatia vezicii urinare. Afecteaza femeile si este provocata de bacteria Escherichia coli (E. coli)
Uretrita – aceasta afecteaza barbatii si reprezinta inflamatia uretrei. Uretrita este provocata de bacterii specifice bolilor cu transmitere sexuala, cum este Chlamidya si Neisseria gonorrhoeae (genococ)
Pielonefrita – sunt afectati rinichii si poate fi cauzata de o cistita sau o alta infectie urinara joasa netratata. Pielonefrita afecteaza in mod special femeile insarcinate si poate fi periculoasa, afectand buna functionare a rinichilor.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea cailor urinare si a aparatului urinar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Urinal Akut. Acesta este un supliment alimentar care contine trei elemente active: exocyan (o forma concntrata de extract de merisor), extract de Solidago si vitamina D. Urinal Akut este recomandat si pentru ca protejeaza organismul de fecetele nocive ale radicalilor liberi, fiind nevoie de administrarea unei tablete in fiecare zi.
Cum se desfasoara analiza de urocultura?
Analiza de urocultura poate fi efectuata de catre un laborator de analize medicale. Pentru test este necesara prelevarea unei probe de urina, ce poate fi recoltata chiar de catre pacient, la domiciliu, intr-un recipient steril numit urocultor.
Nu este necesara o pregatire speciala in prealabil pentru urocultura, singura indicatie fiind aceea de a se efectua inainte o igiena uro-genitala riguroasa. Acest lucru reduce potentialul de a contamina urina cu bacterii si celule din pielea inconjuratoare in timpul colectarii (in special la femei). Aportul de lichide inainte de recoltarea probei de urocultura trebuie sa fie normal, cu exceptia cazurilor in care medicul curant face recomandari specifice in acest sens.
Proba pentru urocultura trebuie prelevata dimineata, la prima urina, sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune. Proba va fi recoltata la jetul urinar mijlociu. Recipientul in care se coleteaza urina nu trebuie sa intre in contact cu pielea. Dupa aceea, in maximum doua ore proba trebuie transportata la laborator pentru examinare.
Inainte de urocultura este indicat sa ii spuneti medicului daca ati urmat recent un tratament cu antibiotice, deoarece aceste medicamente pot influenta rezultatul analizei.
In cazul femeilor nu se recomanda realizarea analizei de urocultura in timpul menstruatiei.
Rezultatele probei vor fi comunicate pacientului in termen de patru zile.
Cum se face recoltarea la copii?
Spre deosebire de adulti, la sugarii si copiii mici recoltarea probei pentru urocultura se poate dovedi dificila. Asadar este nevoie de multa rabdare.
Inainte de a colecta proba de urina, parintii trebuie sa se spele foarte bine pe maini cu apa si sapun. De asemenea, trebuie curatata atent zona uro-genitala si uscata apoi delicat cu comprese sterile. Nu folositi dupa curatare creme, pudra de talc sau alte produse de ingrijire pentru bebelusi si copii.
Proba se recolteaza in colectoare speciale, numite „pungi urinare sterile de uz pediatric”. Punga se pozitioneaza in zona uro-genitala a copilului si se fixeaza in jurul orificiului urinar printr-un adeziv special, antialergic. Dupa ce sugarul/copilul urineaza, punga se dezlipeste si se inchide cu grija, cu ajutorul benzilor adezive. Punguta ar trebui apoi introdusa intr-un urocultor steril pentru adulti si transportata la laboratorul de analize in termen de doua ore.
Urocultura – cum se interpreteaza rezultatele?
Rezultatele uroculturii arata numarul de germeni eliminati in urina, valorile de referinta fiind exprimate in unitati formatoare de colonii pe mililitru – UFC/ml.
-
Rezultat negativ – sub 1.000 UFC/ml;
-
Rezultat pozitiv – peste 1.000 UFC/ml.
Valorile de referinta se mai impart si astfel:
-
intre 1.000 si 10.000 UFC/ml - suspiciune de infectie bacteriana, fiind necesare informatii suplimentare;
-
peste 10.000 UFC/ml – confirma prezenta infectiei bacteriene.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/
www.healthline.com
www.testing.com