De la bun inceput, trebuie sa atragem atentia asupra unei confuzii foarte des intalnite, precizand ca indulcitorul stevia nu are nimic in comun cu stevia care creste in gradinile de zarzavaturi si este folosita pentru prepararea ciorbelor si salatelor de primavara.
Stevia care face subiectul acestui articol este o planta de origine sud-americana, cultivata in special pentru extragerea unui indulcitor natural, considerat sanatos datorita faptului ca are un continut foarte scazut de calorii si carbohidrati.
Asadar, din randurile urmatoare puteti afla mai multe informatii interesante despre stevia si despre principalele sale proprietati si beneficii.
Pe masura ce au inceput sa apara dovezi tot mai evidente ale efectelor nocive pe care zaharul le poate avea asupra sanatatii, a aparut o preocupare la nivel global pentru gasirea unor alternative mai sanatoase. Astfel, a intrat in atentie indulcitorul stevia, care este un ingredient natural, extras din planta cu acelasi nume.
Cum spuneam, stevia este o planta originara din America de Sud, cu niste frunze mult mai dulci decat zaharul. Datorita acestei proprietati, stevia este folosita de populatiile native din Paraguay, Brazilia si Argentina de sute de ani, dar a devenit cunoscuta in intreaga lume cu mult mai tarziu, odata cu cresterea interesului pentru un indulcitor mai sanatos care sa inlocuiasca zaharul.
S-a constatat astfel ca extractul obisnuit din frunzele de stevia poate fi de pana la 300 de ori mai dulce decat zaharul si ca acest indulcitor contine un numar neinsemnat de calorii. Mai mult de atat, in compozitia extractului de stevia exista numeroase substante cu efecte benefice pentru sanatate, astfel ca popularitatea indulcitorului natural a depasit granitele Americii de Sud raspandind-se in intreaga lume.
Daca sunteti in cautarea unui indulcitor natural, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Green sugar. Acesta este un produs obtinut din extract de stevia rebaudiana, o planta cu frunze dulci, fiind un excelent inlocuitor pentru zahar. Indulceste la fel de bine, insa valoarea energetica si indicele glicemic sunt zero. Nu contine gluten, conservanti, coloranti sau ingrediente modificate genetic.
Stevia - beneficii si proprietati
De ani, buni stevia este folosita ca indulcitor si in Romania, unde se bucura de un interes sporit, care a stat si la baza redactarii materialului de fata. Multi cititori s-au aratat interesati de beneficiile pe care le are consumul de stevia, astfel ca le vom raspunde pe larg randurile urmatoare, in care vom vorbi si de proprietatile acestui indulcitor.
Poate fi consumata sub diferite forme
Indulcitorul stevia este disponibil sub diferite forme, astfel incat sa puteti alege varianta potrivita, in functie de modul in care doriti sa il folositi. Cel mai adesea, stevia se gaseste sub forma de pudra, care poate fi usor dizolvata in lichide si totodata poate fi folosita ca ingredient pentru prajituri si dulciuri de orice fel.
De asemenea, pentru a obtine niste bauturi delicioase poti folosi ca indulcitor stevia sub forma lichida sau sub forma de comprimate efervescente. In stare solida, stevia poate fi gasita sub forma de granule sau de tablete.
Pentru a sustine sanatatea tractului respirator superior, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Alevia Propolis Vitamina C cu Echinacea si Stevie. Acest supliment contribuie la rezistenta organismului, avand un efect de calmare la nivelul gatului, al faringelui si al corzilor vocale. De asemenea, sprijina functionarea normala a sistemului imunitar si are proprietati antioxidante.
Este un indulcitor ideal pentru diabetici
Pacientii cu diabet trebuie sa acorde o importanta deosebita alimentatiei, astfel incat sa poata mentine in parametri optimi nivelul glicemiei. Zaharul poate duce la cresterea nivelului glicemiei, din cauza continutului ridicat de glucoza, motiv pentru care diabeticilor li se recomanda alti indulcitori.
In cazul, lor stevia poate fi alternativa perfecta, intrucat nu contine glucoza si nici calorii care se pot acumula sub forma de grasime
Ajuta in curele de slabire
Tot datorita continutului infim de calorii si carbohidrati, stevia este recomandata si in curele de slabire, dar si pentru mentinerea unui indice de masa corporala normal. Astfel, va puteti satisface pofta de dulce fara grija ca fiecare inghititura va zadarnici toate eforturile facute pentru a scapa de kilogramele in plus sau va face ca hainele din dulap sa devina in scurt timp prea stramte.
Previne aparitia diabetului
Revenind la diabet, putem spune ca stevia nu doar ajuta in managementul acestei boli dar scade si riscul aparitiei sale. Explicatia consta in faptul ca acest ingredient are un aport caloric scazut, iar in acest mod nu contribuie la aparitia excesului ponderal si a obezitatii – doi dintre factorii declansatori ai diabetului.
De asemenea, datorita faptului ca nu contine glucoza, stevia nu determina o crestere a glicemiei, care poate favoriza la randul sau aparitia diabetului.
Scade riscul de boli cardiovasculare
Excesul ponderal reprezinta totodata si una din principalele cauze ale afectiunilor cardiovasculare. Grasimea acumulata se depune pe interiorul vaselor de sange, care se ingusteaza si determina cresterea presiunii sangelui. Apare astfel hipertensiunea arteriala, care poate genera o serie de alte afectiuni, in timp ce grasimea care continua sa depuna pe vase risca sa obstructioneze total circulatia sangelui sau sa se desprinda si sa „urce” pana la nivelul creierului, provocand accidente vascular cerebrale.
Dat fiind continutul mare de calorii, dulciurile pe baza de zahar pot duce la acumularea rapida de kilograme in plus, mai ales in asociere cu un stil de viata sedentar, iar riscul unor astfel de probleme este iminent.
De cealalta parte, alimentele si bauturile indulcite cu stevia au un aport caloric nesemnificativ, datorita caruia nu influenteaza cu nimic greutatea si astfel protejeaza sanatatea inimii.
Previne stresul oxidativ
Indulcitorii pe baza de stevia au si efect antioxidant, actionand impotriva radicalilor liberi care pot afecta celulele si tesuturile. Radicalii liberi sunt compusi chimici secundari care apar in urma unor reactii metabolice din organism sau a unor factori externi precum poluarea sau fumatul. Acestia provoaca reactii in lant, care poarta denumirea de stres oxidativ, ducand la afectarea celulelor si tesuturilor, implicit la aparitia unor boli cronice.
Stevia contine substante care neutralizeaza radicalii liberi, prevenind astfel aparitia stresului oxidativ sau diminuand consecintele acestuia.
Este o sursa de vitamine si minerale
Fiind un produs natural de origine vegetala, extractul de stevia are si un continut bogat de vitamine si minerale necesare organismului. Astfel, in componenta sa gasiti vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B3, B6 si B9) vitamina C, E si K.
Totodata, stevia contine cantitati importante de minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu.
Datorita acestor nutrienti, stevia contribuie la intarirea sistemului imunitar, la prevenirea anemiei si la protejarea pielii. La aceste beneficii se mai adauga reducerea stresului oxidativ si controlul glicemiei, despre care am mai vorbit si care nu ar fi posibile fara un aport optim de minerale si vitamine continute de extractul de stevia.
Ajuta la detoxifierea organismului
Mai trebuie precizat ca stevia are un efect diuretic si laxativ moderat, care poate varia in functie de doza consumata, interactiunea cu alte medicamente si sensibilitatea fiecarei persoane in parte. Datorita acestei proprietati, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.
In acelasi timp continutul bogat de vitamine si minerale despre care am amintit mai devreme contribuie la buna functionare a unor organe precum rinichii, ficatul si intestinele - implicate in procesele de detoxifiere.
In final mai trebuie precizat faptul ca gustul dulce, de o intensitate care o depaseste cu mult pe cea a zaharului, este specific doar extractelor de stevia sub oricare din formele mentionate in capitolul anterior.
Frunzele proaspete sau uscate au, de asemenea, un gust dulce, insa aceste poate fi totodata mentolat sau amar, lasand la final o senzatie neplacuta in gura. Acelasi lucru se intampla si cu extractele care sunt insuficient prelucrate si care contin reziduurile unor compusi care dau acel gust neplacut.