Pentru un parinte, o eruptie aparuta pe fundul celui mic poate provoca ingrijorari pur si simplu din cauza disconfortului evident pe care il provoaca. Dar ce este dermatita de scutec? Aceasta eruptie apare pe pielea acoperita de scutec de obicei la varsta de 2 ani sau mai putin sau atata timp cat cel mic poarta scutece. Dermatita de scutec trebuie tratata pentru ca, altfel, se poate agrava si poate provoca o infectie fungica.
Dermatita de scutec este, de fapt, o inflamatie a straturilor exterioare ale pielii din zona perineala, a abdomenului inferior si a interiorului coapselor. Iritatiile pot capata forma unor zone inrosite, inflamatii, leziuni sau vezicule pe fese, coapse si pe organele genitale ale sugarului. Acestea se pot transforma in infectii bacteriene sau fungice. De asemenea, dermatita de scutec poate provoca probleme la nivelul penisului sau zonei vaginale, provocandu-i bebelusului si mai mult disconfort, infectii urinare, iritabilitate si neliniste.
Cu toate ca este mult mai frecventa la sugari, dermatita de scutec ii poate afecta si pe adultii care nu se pot ingriji singuri sau care poarta in mod constant scutece pentru adulti. In ciuda disconfortului pe care il provoaca, dermatita de scutec poate fi usor de tratat si chiar prevenit, in majoritatea cazurilor.
Ce este dermatita de scutec?
Dermatita de scutec este o forma extrem de intalnita de dermatita. Simptomele isi fac aparitia sub forma unor leziuni rosii pe fundul bebelusului. Aceasta eruptie cutanata are drept cauze purtarea pentru prea mult timp a scutecelor, sensibilitatea pielii si frecarea acesteia cu scutecul umed.
Dermatita de scutec poate provoca ingrijorari in randul parintilor si stres pentru cei mici. Cu toate acestea, se poate trata la domiciliu, prin schimbarea mai frecventa a scutecelor si cu ajutorul unguentelor, cum ar fi Crema pentru eritem fesier de la Rilastil Dermastil Pediatric. Aceasta crema pe baza de apa este un tratament zilnic pentru protejarea zonei de scutec si prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, datorita alterarii florei microbiene locale.
Simptomele dermatitei de scutec
Dermatita de scutec se caracterizeaza prin:
-
Simptome cutanate. Afectiunea este manifestata prin inrosirea pielii acoperite de scutec – mai precis, fesele, coapsele si organele genitale.
-
Schimbari de dispozitie ale bebelusului. Din cauza disconfortului, bebelusul devine mai iritat decat in mod normal, mai ales in timp ce ii schimbati scutecele. Micutul se agita sau plange atunci cand ii curatati sau atingeti pielea aflata sub scutec.
Cand se recomanda vizita la medic
In prima faza, puteti incerca creme si geluri de dus, cum ar fi Dermastil - Gel pentru spalare, un gel de dus pentru bebelusi care actioneaza ca un tratament specific pentru a curata delicat pielea si parul bebelusilor si al copiilor. Formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal, acest gel de dus copii nu produce senzatie de arsura ochilor si garanteaza o toleranta ridicata la nivelul pielii. Curata pielea fara a altera pelicula hidrolipida.
De asemenea, Catena recomanda Sicurphase - Gel pentru spalare, un gel de dus cu pro-elastil complex, cu actiune delicata, potrivit pentru toate tipurile de piele si pentru utilizare frecventa. Nu contine SLS - Sodium Lauryl Sulfate si SLES - sodium laureth sulfate (surfactanti), curata pielea fara a o agresa, respecta stratul hidro-lipidic al pielii lasand pielea fina si hidratata.
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile de tratament la domiciliu, discutati cu un medic. In unele cazuri, este nevoie de remedii pe baza de reteta pentru a trata dermatita de scutec.
Mergeti cu bebelusul la medic daca eruptia cutanata:
-
se agraveaza in ciuda tratamentului la domiciliu
-
este insotita de sangerari, mancarime sau supurare
-
este insotita de febra
-
este grava sau neobisnuita
-
provoaca senzatie de arsura sau dureri la urinare
Dermatita de scutec – sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni dermatita de scutec, in primul rand este esential sa pastrati pielea bebelusului curata si uscata. De asemenea, exista cateva metode simple de a reduce riscul de aparitie a eruptiilor cutanate pe pielea bebelusului.
Schimbati scutecele des
Este important sa schimbati imediat scutecele umede sau murdare. Daca micutul se afla intr-un centru de ingrijire, cereti-le membrilor personalului sa faca acelasi lucru.
Clatiti fundul bebelusului cu apa calda de fiecare data cand ii schimbati scutecele
Pentru a face acest lucru, este suficient sa aveti la dispozitie o chiuveta, o cada sau o sticla de apa. De asemenea, folositi o carpa umeda, paduri din bumbac si servetele pentru bebelusi pentru a-i curata pielea celui mic. Evitati servetelele care contin alcool sau parfum pentru ca pot agrava dermatita de scutec. Daca doriti sa folositi sapun, alegeti unul bland, care nu contine parfum.
Uscati usor pielea cu un prosop curat sau lasati-o sa se usuce la aer
In primul rand, nu stergeti fundul bebelusului pentru ca acest lucru poate irita si mai mult pielea.
Nu strangeti prea tare scutecele
Daca scutecul este prea strans, aerul nu mai poate circula in zona acestuia, lucru care creeaza un mediu umed favorabil aparitiei eruptiilor cutanate. In plus, un scutec prea strans poate provoca frecarea pielii din zona taliei sau a coapselor.
Lasati bebelusul sa stea fara scutec pentru perioade mai lungi de timp
De fiecare data cand aveti ocazia, lasati copilul sa stea pentru o perioada de timp fara scutec. Expunerea pielii la aer reprezinta o modalitate naturala si blanda de a o lasa sa se usuce.
Folositi unguente in mod constant
Daca dermatita de scutec apare des, aplicati un unguent de tip bariera de fiecare data cand ii schimbati scutecul celui mic, pentru a preveni iritarea pielii. Vaselina si oxidul de zinc sunt printre ingredientele care pot trata sau preveni dermatita de scutec.
Spalati-va bine pe maini dupa schimbarea scutecelor
Spalati-va bine pe maini pentru a preveni raspandirea bacteriilor sau a fungilor catre alte zone ale corpului bebelusului sau catre alti copii.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
https://draxe.com/health/diaper-rash/
https://www.healthline.com/health/diaper-rash