Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor?

Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor? Depresia: poate fi ameliorata cu ajutorul vitaminelor?

Ultima actualizare: 9 septembrie 2021

Depresia afecteaza persoane de toate varstele, de la tineri la varstnici. Simptomele pot influenta calitatea vietii, iar tratamentul corespunzator poate preveni acest lucru. Exista mai multe deficite de vitamine care pot favoriza aparitia simptomelor depresiei.
 
Persoanele care sufera de depresie sezoniera sau de tulburari afective sezoniere sunt puse in incurcatura de zilele mai lungi si vremea mai calda. In general, odata cu schimbarea anotimpului, apar modificari la nivelul comportamentului, nivelul de energie este afectat si el, la fel si dorinta de a socializa, dar si anumite obiceiuri de somn. Tocmai de aceea, este foarte important sa va faceti analizele pentru a descoperi lipsa anumitor vitamine si minerale din organism. Alimentatia este deosebit de importanta pentru mentinerea unei stari bune de sanatate.
 

Complexul de vitamine B

 
Este esential pentru starea de bine mentala si emotionala. Aceste vitamine nu pot fi stocate in corp, iar cantitatea lor depinde de alimentatia personala zilnica. Deficitul de vitamine B poate aparea din cauza consumului de alcool, a zaharului rafinat, nicotinei si cofeinei. Avand in vedere dieta multora dintre noi in ziua de azi, nu este de mirare ca exista un deficit de B-uri. Iata care este legatura dintre acestea si depresie:
 
  • Vitamina B1 (tiamina). Creierul foloseste aceasta vitamina pentru a transforma glucoza (zaharul din sange) in energie. Fara ea, creierul nu mai functioneaza corespunzator. Deficitul de B1 este rar, insa poate fi asociat cu tulburarile legate de consumul de alcool si duce la o varietate de simptome de ordin psihic si neurologic.
  • Vitamina B3 (niacina). Pelagra (deficitul de niacina) duce la aparitia psihozelor si a dementei, pe langa alte simptome, insa a fost aproape eradicata, datorita produselor din comert imbogatite cu niacina. Anumite deficite de vitamina B3 pot produce agitatie si anxietate, precum si lentoare psihica si fizica.
  • Vitamina B5 (acidul pantotenic). Deficitele de vitamina B5 sunt rare, insa pot favoriza aparitia oboselii si a depresiei.

 

Continuarea este disponibila pe FarmaciaTa.ro