Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus liposolubil care poate fi sintetizat de corpul uman. De aceea, nu poate fi considerata o vitamina. Coenzima Q10 se gaseste in mitocondrii, celulele generatoare de energie. Cele mai mari concentratii de coenzima Q10 se gasesc in organele care au cea mai mare nevoie de energie, cum ar fi inima si ficatul.
Coenzima Q10 este esentiala pentru transformarea energiei din carbohidrati si grasimi in forma de energie care poate fi utilizata de celule.
Ca antioxidant, coenzima Q10 ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori, una dintre cauzele imbatranirii. Imbatranirea si stresul pot reduce nivelul de coenzima Q10 din organism si, drept urmare, capacitatea celulelor de a rezista la stres si de a se regenera scade. Nivelurile de coenzima Q10 din organism se reduc odata cu inaintarea in varsta.
-
Riscul aparitiei simptomelor deficitului de coenzima Q10
In general, se presupune ca in cazul persoanelor sanatoase care au o alimentatie variata, organismul produce suficienta Coenzima Q10. Se stie ca productia de coenzima Q10 in organism scade pe masura ce oamenii imbatranesc. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu diabet, cancer si insuficienta cardiaca congestiva, dar si cele care iau statine pentru a-si reduce nivelul colesterolului se confrunta cu simptome de deficit de coenzima Q10.
Autoritatile sanitare nu au stabilit inca necesarul zilnic de coenzima Q10. Acest nutrient necesita mai multe cercetari stiintifice intrucat rolul sau este complex. Unii cercetatori recomanda doze zilnice cuprinse intre 100 mg si 200 mg. Totusi, studiile arata ca aportul zilnic mediu din alimente scade cu mult sub aceasta recomandare.
Ce este coenzima Q10?
Coenzima Q10 este o componenta centrala a procesului care creeaza energie in mitocondrii, centralele electrice din interiorul celulelor, care produc energie. Productia de energie (sub forma de ATP - adenozin trifosfat -) depinde de coenzima Q10.
Coenzima Q10 poate fi gasit sub forma oxidata (care poarta denumirea de ubichinona) si sub forma redusa (cunoscuta sub numele de ubichinol).
Productia de energie nu este singura functie a coenzimei Q10. De asemenea, actioneaza ca un antioxidant puternic, fiind excelenta in prevenirea peroxidarii lipidelor, procesul prin care radicalii liberi afecteaza membranele celulelor lipidice. Acest lucru poate avea un efect benefic asupra prevenirii aterosclerozei si ajuta la mentinerea activitatii antioxidante ale vitaminelor E si C.
-
Care sunt sursele de coenzima Q10?
Coenzima Q10 este singurul antioxidant liposolubil care poate fi produs de organism. Coenzima Q10 se gaseste in toate celulele corpului, iar productia sa este controlata de aceeasi cale care controleaza sinteza colesterolului.
Productia de coenzima Q10 a organismului atinge varful intre varsta de 20 si 30 de ani si scade pe masura ce oamenii imbatranesc. Dupa aceasta varsta, se recomanda folosirea surselor externe, cum ar fi suplimentele, pentru a fi prevenite simptomele deficitului de coenzima Q10.
De asemenea, statinele, care sunt prescrise in mod obisnuit persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, blocheaza productia de coenzima Q10 si contribuie la aparitia simptomelor deficitului de coenzima Q10 mai tarziu in viata.
1. Surse alimentare
Coenzima Q10 este prezenta in multe surse de proteine animale, legume, fructe si cereale. Deoarece se gaseste in principal in tesuturile care au nevoie de foarte multa energie, inima si ficatul animalelor reprezinta cele mai bogate surse de coenzima Q10.
2. Suplimente
Deoarece corpul produce cea mai mare parte de coenzima Q10 de care are nevoie, suplimentele pot sa nu fie necesare pentru multi oameni. Cu toate acestea, persoanele care iau statine sau care sufera de probleme medicale care pot afecta sinteza coenzimei Q10 ar putea avea totusi nevoie de suplimente pentru a-si asigura nivelurile de coenzima Q10.
Administrarea unui supliment de coenzima Q10 foarte absorbabil este cel mai eficient mod de a introduce acest nutrient in organism. Celulele organismului au nevoie de o cantitate adecvata de coenzima Q10 pentru a functiona optim, insa aceasta are o structura naturala care o face greu de absorbit. Suplimentele foarte biodisponibile care schimba solubilitatea acestui compus din solubil in grasimi in solubil in apa asigura o absorbtie semnificativ mai mare a acestei coenzime vitale.
Cum apare deficitul de coenzima Q10?
Doi factori majori care contribuie la deficitul de coenzima Q10 sunt varsta si utilizarea statinelor. Dupa cum mentionam, pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, capacitatea organismului de a produce in mod natural aceasta coenzima se reduce.
De asemenea, statinele pot inhiba productia naturala a organismului de coenzima Q10. Statinele sunt medicamente care ajuta la prevenirea si tratarea unor boli de inima. Statinele blocheaza sinteza colesterolului, care este un pas cheie pentru biosinteza coenzimei Q10 si, prin urmare, aceste medicamente pot provoca aparitia simptomelor deficitului de coenzima Q10.
Semne si simptome ale deficitului de coenzima Q10
Cu toate ca manifestarile pot varia de la un individ la altul, persoanele care au deficit de coenzima Q10 se confrunta adesea cu oboseala fizica si slabiciune musculara, chiar si in timp ce efectueaza activitati fizice relativ nesolicitante, cum ar fi mersul pe jos. Deficitul de coenzima Q10 poate provoca, de asemenea, oboseala psihica, cu simptome precum dificultati de concentrare si pierderi de memorie.
Coenzima Q10 este un antioxidant important, protejand celulele de stresul oxidativ. In cazul tulburarilor cauzate de cresterea nivelului de stres oxidativ, cum ar fi unele boli retiniene si neurologice, deficitul de coenzima Q10 ar putea perturba apararea organismului in fata radicalilor liberi. Acest lucru, la randul sau, ar putea grabi avansarea bolii.
Referinte:
https://futureyouhealth.com/knowledge-centre/what-is-coq10
https://www.justvitamins.co.uk/blog/co-q10-deficiency-risk-and-symptoms/