De ce stranutam? Cauzele stranutului, la copii si adulti

De ce stranutam? Cauzele stranutului, la copii si adulti De ce stranutam? Cauzele stranutului, la copii si adulti

Ultima actualizare: 24 aprilie 2023

stranutul

Tragi mai mult aer in plamani, nasul se increteste, ochii ti se inchid din reflex, limba se deplaseaza spre cerul gurii si deja stii ce urmeaza sa se intample: Hapciu! Ai stranutat! O reactie pe care nu o putem controla si care se poate intampla oricand si oriunde.

Numit in termeni medicali stranutatie, stranutul este o reactie naturala de protectie a organismului prin curatarea nasului de substante iritante si microbi. De cele mai multe ori, un simplu stranut este inofensiv si nu ar trebui sa va ingrijoreze. Insa, atunci cand tu sau copilul tau stranutati des, de mai multe ori in cateva ore, poate fi vorba despre o afectiune medicala.

La bebelusi si copiii mici, printre cele mai frecvente cauze ale stranutului se numara infectiile virale, in timp ce la adulti reactia poate fi declansata de alergeni, substante iritante din parfumuri, anumite condimente, aerul rece sau chiar de lumina puternica a soarelui.


Ce este stranutul?

Stranutul este o expulzie involuntara a aerului din plamani, prin nas si gura, fiind un mecanism pe care corpul il foloseste pentru a curata nasul. Cand particule straine, precum microbii, praful, polenul sau fumul va intra in nari, nasul poate deveni iritat. Cand se intampla acest lucru, corpul face ceea e programat sa faca: declanseaza stranutul. De altfel, stranutul este una dintre principalele metode de aparare a organismului impotriva virusurilor si bacteriilor, impiedicand microbii sa patrunda in corp.

Pentru copiii si pentru persoanele adulte care au probleme din cauza afectiunilor respiratorii, farmacistii Catena recomanda Astha – 15 sirop. Acest produs este obtinut dintr-un amestec de 15 extracte de plante, care sunt folosite in medicina traditionala indiana pentru mentinerea sanatatii tractului respirator si care lupta eficient cu simptomele provocate de astmul bronsic si de tusea uscata, de tusea productiva si reziduala, precum si de infectiile cailor respiratorii sau de wheezingul recurent. Este un produs care sustine buna functionare a sistemului imunitar si sanatatea arborelui bronsic.

Mecanismul stranutului

Stranutul este un raspuns fiziologic la iritatia mucoasei nazale, alcatuita din celule epitaliale. Procesul incepe de obicei cu eliberarea unor substante precum histamina sau leucotrienele. Aceste substante sunt eliberate atunci cand sunt depistate bacterii, virusuri, alergeni (polen, praf, par de animale etc.) sau iritanti precum fumul si substantele chimice. Atunci cand astfel de particule straine va intra in nas si se aduna in mucus, terminatiile nervoase de la nivelul mucoasei nazale transmit un semnal electric catre creier, iar in cateva secunde corpul reactioneaza prin stranut. Se produce astfel o expulzie involuntara a aerului din plamani prin nas si gura, iar astfel sunt eliminate particulele iritante.

Nu doar aerul este expulzat atunci cand stranutam, ci si mucusul. Nenumarate particule virale se gasesc in fiecare picatura de mucus expulzata, iar prin stranut persoanele bolnave pot raspandi virusi si bacterii care provoaca gripa sau raceala.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de anumite afectiuni respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha – 15 x 120 de capsule. Acest produs este obtinut din extracte naturale si lupta eficient cu astmul bronsic si cu tusea uscata, cu tusea productiva si cu cea reziduala, cu wheezingul recurent si cu infectiile cailor respiratorii. Astha – 15 contribuie inclusiv la o functionare normala a sistemului imunitar si la sustinerea sanatatii arborelui bronsic.

Cauzele stranutului – de ce stranutam?

Exista mai multe motive pentru care stranutam. Iata o lista a celor mai comune cauze:

Racelile

Atunci cand auzim pe cineva stranutand prima intrebare pe care o punem este ”Ai racit?”. Racelile comune sunt poate cea mai frecventa cauza a stranutului la copii, cei mici fiind mai afectati de infectiile virale decat adultii. Pe masura ce raceala avanseaza pacientii vor stranuta tot mai des si va aparea si rinorea (secretii nazale). Ambele simptome pot fi ameliorate cu ajutorul spray-urilor nazale ce sunt disponibile in farmacii.

Sinuzita

Sinuzita este o cauza frecventa pentru care se declanseaza stranutul atat la copii, cat si la adulti. Afectiunea apare atunci cand mucusul se acumuleaza in sinusuri, iar acestea devin iritate si inflamate. Spre deosebire de raceli, care sunt cauzate de virusi, sinuzita este provocata de bacterii.

Alergiile

Daca ati observat ca stranutati des in anumite perioade ale anului, cum ar fi primavara si toamna, atunci va confruntati cu rinita alergica. Afectiunea este foarte raspandita in randul adultilor, statisticile aratand ca afecteaza una din cinci persoane.

Rinita alergica este o inflamatie a mucoasei nazale care apare din cauza raspunsului exagerat al sistemului imunitar la anumite substante (alergeni), cum ar fi polenul, praful, parul de animale sau mucegaiul. Prin urmare, atunci cand intrati in contact cu acest alergeni se va declansa reactia alergica, care se poate manifesta prin stranut, rinoree, prurit (mancarime) nazal al nasului, ochilor si gatului, lacrimare excesiva.

Pentru persoanele care sufera de alergii stranutul poate fi un simptom foarte suparator. Medicamentele antihistaminice ajuta in combaterea simptomelor rinitei alergice.

Lumina puternica a soarelui

Poate parea ciudat, dar aproximativ 1 din 3 persoane stranuta cand este expusa la lumina puternica a soarelui. Acest fenomen este numit stranut fotic si cercetatorii au stabilit ca este o trasatura mostenita. Este derajant pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema sa iasa la plimbare ziua, cand afara e senin, insa ochelarii de soare sunt solutia.

Condimentele

Tineti minte episoadele amuzante din desenele animate in care piperul negru era folosit pentru a provoca un stranut? Ei bine, piperul actioneaza ca un iritant chimic asupra nervilor din mucoasa nazala, ceea ce provoaca stranutul. Alte condiment care va pot face sa stranutati sunt ardeiul iute (paprika), chimenul sau coriandrul.

Parfumurile

Parfumurile se afla si ele pe lista subtantelor iritante care provoaca stranutul. Si nu sunt putini oamenii derajati de unele esente si arome folosite in fabricarea parfumurilor. Dupa cum s-a aratat in urma unei cercetari din 2019, 32,2% dintre adulti au un anumit grad de sensibilitate la produsele care contin parfum.

Blocaj nazal (obstructie nazala)

Obstructia nazala poate sa apara atunci cand cei mici isi introduce un corp strain in nas, cum ar fi o biluta sau o mica piese dintr-o jucarie. Acel corp strain va irita mucoasa nazala, ceea ce va declansa un stranut. Parintii trebuie sa meaga cat mai repede la medic pentru extragerea corecta a corpului strain din nas.

Aerul rece

Vi s-a intamplat sa stranutati atunci cand vremea afara s-a racit? Nasul si pielea sunt foarte sensibile la schimbarile de temperatura, iar stranutul se poate declansa atunci cand afara inhalam aer rece. In aceasta situatie stranutul este un proces neurologic care implica stimularea nervului trigemen.

Aerul uscat

Aerul uscat poate irita mucoasa nazala, in special la bebelusi, provocand stranutul. La copiii mici acest lucru se intampla din cauza pasajelor nazale minuscule, care fac ca secretiile nazale sa se usuce mai repede, mai ales iarna sau in incaperile in care aerul conditionat este pornit.

Surse:

www.healthline.com

www.verywellhealth.com

www.scientificamerican.com