Este important de stiut faptul ca cei mai multi dintre pacienti dezvolta o forma usoara de COVID – 19, care se manifesta timp de o saptamana, maximum doua. Cu toate acestea, exista si cazuri in care boala pune probleme persoanelor infectate chiar si timp de mai multe saptamani la rand. Acesti pacienti prezinta simptome care persista, de la senzatie de oboseala accentuata pana la dificultati de respiratie si dureri musculare. Se considera ca o persoana are sindromul „COVID de lunga durata” in situatia in care boala se manifesta de-a lungul a mai mult de patru saptamani.
In prima faza, in perioada pandemiei, specialistii s-a concentrat pe salvarea pacientilor in stare critica. Odata cu evolutia fenomenului, oamenii de stiinta care au cercetat boala au ajuns la concluzia ca apar efecte pe termen lung chiar si in cazul pacientilor ce au dezvoltat forme usoare de COVID–19. Chiar daca simptomele acute se amelioreaza si pacientul este externat, trebuie inteles foarte clar faptul ca recuperarea abia incepe si ca, uneori, poate sa fie un proces de lunga durata. Senzatia de lipsa de aer, precum si durerile de cap sau cele musculare, se pot manifesta inca pentru cateva saptamani, de aceea este bine sa respectati intocmai indicatiile specialistilor in legatura cu masurile de ingrijire post COVID-19.
Chiar daca simptomele COVID-19 pot trece rapid, poate chiar pe nesimtite, unii pacienti se pot confrunta pe termen lung cu efecte de-ale bolii. Long Covid este sintagma pe care au creat-o specialistii cu referire la situatiile in care manifestarile sau urmarile acestei infectii continua timp de saptamani sau luni dupa vindecarea propriu-zisa.
Simptome ale sindromului post-COVID-19
Desi majoritatea pacientilor care se imbolnavesc de COVID-19 se recupereaza rapid, pentru unii dintre acestia efectele virusului pot dura saptamani sau luni.
In unele cazuri, se poate remarca un ciclu de imbunatatire pentru o perioada, pentru ca mai apoi starea de sanatate sa se inrautateasca din nou. Aceste efecte pe termen lung nu se manifesta doar in cazul pacientilor care au trebuit sa mearga la spital sau s-au simtit foarte rau in perioada de carantinare, ci si in cazul acelora care au fost asimptomatici sau am avut forme usoare ale bolii.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina D3 2000 UI, un supliment alimentar esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. De asemenea, produsul este indicat in mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor, sustine functiile sistemului muscular, favorizeaza absorbtia normala a calciului si fosforului si participa la procesul de diviziune celulara.
Sindromul “COVID de lungă durata”, cunoscut si ca “sindromul post-COVID-19”, poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
-
oboseala;
-
dificultati in respiratie;
-
tulburari de somn;
-
anxietate;
-
depresie;
-
palpitatii cardiace;
-
dureri articulare;
-
dureri musculare;
-
probleme de concentrare;
-
tuse persistenta;
-
modificari ale mirosului sau gustului.
Potrivit unui raport realizat de catre specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cele mai raportate simptome ale sindromului post-COVID-19 sunt urmatoarele:
-
oboseala (56%);
-
dificultăți de respirație (31%);
-
pierderea mirosului (22%);
-
dureri musculare (21%).
Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, un supliment alimentar care sustine sistemul imunitar si contribuie la buna functionare a acestuia. De asemenea, produsul combate oboseala fizica si psihica, sprijina buna functionare a sistemului nervos si intareste rezistenta organismului.
Cum poate fi identificat sindromul COVID de lunga durata
Nu exista un singur test care sa permita diagnosticarea sindromului post-COVID-19. Din pacate, specialistii inca nu au suficiente rapoarte care sa indice acest lucru, insa fac progrese in domeniu.
Discutati cu medicul dumneavoastra daca simtiti ca va confruntati cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Acesta va poate indruma spre realizarea unor diferite investigatii necesare in vederea stabilirii unui tratament sau puteti descoperi o afectiune despre care inca nu ati stiut pana la momentul respectiv.
Investigatiile medicale ar putea include:
-
analize de sange;
-
controlul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac;
-
electrocardiograma (ECG sau EKG);
-
radiografie toracica.
Metode de tratament
Din pacate, nu exista un singur medicament sau un tratament general valabil pentru a trata sindromul post-COVID-19. Experienta fiecarui pacient este diferita, de aceea este important sa tineti legatura cu medicul de familie. Acesta va poate ajuta sa gestionati simptomele si va poate face recomandarile necesare de medicamente sau de investigatii medicale suplimentare.
Cum poate fi redus riscul de a dezvolta COVID de lunga durata
Una dintre modalitatile cheie de a reduce riscul dezvoltarii sindromului COVID de lunga durata este realizarea schemei complete de vaccinare. Vaccinul nu doar ca reduce riscul imbolnavirii, dar ii si ajuta pe pacienti sa scape de amenintarea unor simptome persistente.
Un alt lucru de care sa tineti cont pentru a va mentine sanatatea este purtarea mastii de protectie in locurile aglomerate si nu numai.
Dezinfectarea si curatarea riguroasa a mainilor reprezinta, in continuare, modalitati de diminuare a riscului imbolnavirii si, implicit, a confruntarii pe termen lung cu efecte de-ale bolii
Din pacate, momentan, specialistii nu pot spune cu certitudine de ce unii oameni dezvolta COVID de lunga durata, iar altii nu.