Raceala la rinichi este, de fapt, denumirea populara a afectiunii medicale numita „pielonefrita”. Pielonefrita este cauzata de o infectie bacteriana care provoaca inflamatie renala, de unde apar si simptome tipice de febra, dureri de flanc, frisoane, greata, varsaturi si senzatia de arsura cand are loc eliminarea urinei. In general, raceala la rinichi apare secundar si ca o complicatie a unei infectii ascendente a tractului urinar, care se raspandeste de la vezica urinara spre rinichi. Foarte rar, pielonefrita apare si ca urmare a raspandirii unei bacterii pe cale hematogena. Poate fi sub forma acuta sau cronica, implicand simptome usoare, moderate sau severe, in functie de caz.
Raceala la rinichi nu apare doar la femei, ci si la barbati. Cu toate acestea, femeile par a fi mult mai des afectate (17 cazuri la 10.000 de femei, spre deosebire de 3-4 cazuri la 10.000 de barbati) si, de asemenea, prezinta riscuri de complicatii mai ales cand raceala de rinichi apare in timpul sarcinii. Grupele populationale cu risc crescut de complicatii, ca urmare a pielonefritei, sunt sugarii si persoanele in varsta. Femeile tinere, active din punct de vedere sexual, dezvolta foarte des pielonefrita acuta, din cauza incidentei mai mari a infectiilor urinare in randul acestora. Totusi, barbatii au o tendinta mult mai pronuntata de a prezenta complicatii in urma infectiei.
Raceala la rinichi – cauze si factori de risc
Raceala la rinichi este cauzata, dupa cum am mentionat, de o infectie bacteriana. Bacteriile pot ajunge la nivelul rinichilor pe doua cai: prin raspandire hematogena (pe cale sanguina) sau, cel mai des, dintr-o infectie ascendenta a tractului urinar inferior (infectie secundara). In urma unei contaminari a zonei periuretrale cu un agent patogen din rect, bacteriile se ataseaza de celulele epiteliale ale mucoasei uretrale si in cele din urma ajung in vezica urinara. De aici, bacteriile depasesc apararea naturala a gazdei si se inmultesc suficient de rapid pentru a permite progresia de-a lungul ureterelor, pana la rinichi. Femeile au uretra mai scurta si aflata aproape de anus.
Raceala la rinichi se prezinta sub forma de pielonefrita acuta. Orice obstructie a fluxului urinar, pe de alta parte, duce la golirea incompleta a vezicii si la staza urinara, ceea ce va permite astfel multiplicarea bacteriilor. Obstructia tractului urinar cauzata de o piatra la rinichi poate duce la o forma potential letala si periculoasa de pielonefrita acuta, numita pielonefrita obstructiva sau pionefroza. O cauza mai putin frecventa pentru raceala la rinichi este refluxul vezico-uretral, o afectiune congenitala in care urina curge inapoi din vezica in rinichi, in timpul mictionarii. Pana la 40% dintre copiii cu infectii urinare recurente prezinta reflux vezico-uretral si raceala la rinichi.
Infectia cu Escherichia coli este cea mai frecventa cauza pentru raceala la rinichi si principala cauza a majoritatii infectiilor tractului urinar. Klebsiella pneumoniae este un alt agent etiologic deseori intalnit, urmata de Proteus, Pseudomonas, Enterococcus, Staphylococcus si alte specii de enterobacterii. Candida poate duce la raceala la rinichi in special la persoanele cu diabet sau la persoanele in varsta, la cei care au urmat tratament indelungat cu antibiotice si la pacientii care au catetere reziduale. Infectiile cu Candida, desi rare, duc la simptome mult mai severe de raceala la rinichi, iar riscul de complicatii este mai mare. De asemenea, tratamentul este foarte dificil.
Principalii factori care cresc riscul ca o persoana sa dezvolte raceala la rinichi sunt urmatorii:
-
sexul feminin, ca urmare a faptului ca uretra este mai scurta si mai apropiata de anus;
-
inceperea vietii sexuale;
-
diabetul si alte boli care afecteaza imunitatea organismului;
-
constipatia;
-
sarcina;
-
prostatita cronica, hiperplazia benigna de prostata;
-
igiena deficitara;
-
litiaza renala.
Pielonefrita in sarcina necesita management si monitorizare indeaproape, in stransa colaborare cu medicul specialist.
Raceala la rinichi – simptome asociate
Raceala la rinichi se prezinta, in mod clasic, cu o triada de simptome: febra, durere de flanc (in partea laterala, inferioara a abdomenului, dreapta sau stanga) si greata sau varsaturi. Totusi, nu este obligatoriu sa fie prezente toate simptomele. La persoanele care nu prezinta simptome de greata sau varsaturi, lipsa poftei de mancare este frecventa. De obicei, aceste simptome se vor dezvolta la cateva ore sau o zi din momentul infectiei. Pot fi prezente si simptomele care descriu infectia tractului urinar inferior (cum ar fi cistita), adica disuria (durere si senzatia unei arsuri in timpul urinarii) si hematuria (sange in urina). Acestea tind sa apara mai ales la femei.
La copii, simptomele comune asociate cu raceala la rinichi pot fi absente. Febra si dificultatile de hranire, plansul, agitatia, problemele cu somnul sunt frecvente la nou-nascuti. La persoane in varsta, raceala la rinichi se poate prezenta cu simptome psihiatrice, stare psihica alterata, cu pierderea poftei de mancare si/sau insuficienta renala. Cand o persoana cu raceala la rinichi prezinta si simptome febrile, febra este de obicei mare, adesea peste 39,4°C. In ciuda starii febrile, cele mai multe persoane cu pielonefrita acuta nu vor parea grav bolnave sau afectate extrem de mult de boala. De fapt, multe persoane chiar isi pot desfasura in continuare activitatile normale.
Semnele vitale sunt normale la persoanele cu raceala la rinichi. Totusi, daca se observa tensiune arteriala sistolica mai mica de 90 mmHg, poate fi sugerat un proces fiziopatologic mai grav, iar in cazuri severe chiar un posibil sepsis. La examenul fizic, pot fi observate simptome precum:
-
sensibilitatea unghiului costovertebral este de obicei unilaterala, in mod obisnuit doar peste rinichiul afectat, dar sensibilitatea bilaterala poate fi prezenta in unele cazuri;
-
sensibilitatea suprapubiana in timpul examinarii persoanei suspecte de raceala la rinichi va varia de la minima spre moderata;
-
de obicei, sensibilitatea abdominala, alta decat in zona suprapubiana, este absenta;
-
zgomotele intestinale sunt de obicei prezente, dar nu specifice. De asemenea, pielea are un aspect normal, cu exceptia cazurilor de posibil herpes zoster asociat cu raceala la rinichi.
-
aceste manifestari clinice tind sa fie prezente mai ales la femei. La barbati, copii mici si la adultii in varsta, raceala la rinichi se prezinta cu manifestari variabile.
Persoana cu raceala la rinichi poate elimina o urina inchisa la culoare, tulbure, ramanand si cu senzatia ca, dupa mictiune, vezica urinara nu s-a golit complet. Pot fi eliminate cantitati relativ mici de urina, dar persoana cu raceala la rinichi va simti in continuare nevoia imperioasa, chiar fara a putea fi tinuta sub control, de a urina. Durerile de spate pot fi prezente, deoarece durerea are tendinta de a iradia, aparand fenomenul de „durere referita”.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519537/
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/symptoms-causes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15456-kidney-infection-pyelonephritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK599505/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6551776/