Cum stiti ca va confruntati cu o infectie la amigdale? Semne si simptome

Cum stiti ca va confruntati cu o infectie la amigdale? Semne si simptome Cum stiti ca va confruntati cu o infectie la amigdale? Semne si simptome

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2024

infectie-amigdale

O infectie la amigdale este cunoscuta sub denumirea de amigdalita sau angina – termeni care suntem convinsi ca suna familiar pentru multi dintre cititorii nostri. Asadar, amigdalita nu este altceva decat o infectie la amigdale insotita de un proces inflamator care cauzeaza o serie de simptome neplacute si greu de ignorat.

O astfel de infectie la amigdale apare mai frecvent in cazul copiilor insa si adultii pot avea o problema de acest gen, a carei incidenta creste in perioada sezonului rece. Pentru ca deja ne aflam intr-un astfel de sezon, am considerat oportun sa va prezentam principalele semne pe baza carora sa puteti recunoaste o infectie la amigdale, impreuna cu alte informatii bine de stiut despre aceasta afectiune.

Infectie la amigdale – din ce cauze apare

Amigdalele sunt mase de tesut limfatic situate in partea posterioara a gatului, de o parte si de cealalta, in spatele limbii. Sunt o componenta importanta sistemului imunitar intrucat constituie prima bariera in calea agentilor patogeni care pot patrunde in organism prin principala poarta de intrare, care este cavitatea bucala. Asadar, sunt expuse frecvent actiunii virusurilor si bacteriilor pe care au rolul de a le impiedica sa patrunda in caile respiratorii si in tractul digestiv, iar  in acest scop produc mai multe tipuri de anticorpi.

Infectia la amigdale se datoreaza unora dintre acesti agenti patogeni si apare in general pe fondul unei infectii respiratorii precum gripa si raceala, pe fondul unui sistem imunitar slabit sau al unor conditii medicale cum ar fi alergiile sau refluxul gastroesofagian.

Principalii agenti patogeni care pot cauza o infectie la amigdale sunt virusurile de tip adenovirus, rinovirus, coronavirus, influenza, herpes simplex sau HIV, precum si bacteriile streptococice. De cele mai multe ori, infectia la amigdale cauzata de aceste bacterii este precedata de o infectie respiratorie virala.

Mai trebuie precizat ca o infectie la amigdale este foarte contagioasa si poate fi transmisa cu usurinta de la o persoana cu amigdalita la o alta sanatoasa.

Infectie la amigdale – clasificare

O infectie la amigdale poate imbraca mai multe forme, iar clasificarea acestora se face pe baza a doua criterii, respectiv factorul declansator si durata bolii. Astfel, in functie de primul criteriu,  putem vorbi de doua tipuri de infectie la amigdale, dupa cum urmeaza:

  • Infectie la amigdale de natura virala – este cel mai frecvent tip de amigdalita, cauzata de o infectie cu virusuri care in majoritatea cazurilor sunt virusuri respiratorii. In general, de vindeca de la sine fara a fi nevoie de tratament.
  • Infectie la amigdale de natura bacteriana – are un debut brusc si simptome mai intense si mai suparatoare decat amigdalita virala, iar de cele mai mule ori necesita tratament cu antibiotice impotriva bacteriilor care o cauzeaza.

In functie de durata bolii, infectia la amigdale poate fi de trei tipuri.

  • Infectie la amigdale acuta – este cea mai frecventa si totodata cea mai usoara forma de amigdalita, avand o perioada de manifestare de cel mult 10-14 zile.
  • Infectie la amigdale cronica – in acest caz infectia persista o perioada mai indelungata, amigdalita cronica fiind in cele mai multe cazuri de natura bacteriana si afectand cu precadere adolescentii si adultii.
  • Infectie la amigdale recurenta – se manifesta prin mai multe episoade repetitive pe parcursul unui an si este specifica mai ales copiilor dupa ce acestia intra in colectivitate.   

infectie-la-amigdale

Infectie la amigdale – manifestari specifice

Infectia la amigdale este o afectiune atat de frecventa mai ales in randul copiilor incat aproape oricine a experimentat cel putin o data in viata simptomele neplacute si le poate recunoaste cu usurinta. Acestea sunt oarecum asemanatoare cu simptomele racelii si gripei, dat fiind ca amigdalita este deseori asociata cu infectiile respiratorii.

Principalul simptom care insoteste o infectie la amigdale este durerea in gat, care poate fi insotita si de o senzatie puternica de usturime. Durerea in gat se accentueaza la inghitire, ceea ce cauzeaza dificultati in ceea ce priveste deglutitia, acestea constituind un alt simptom specific amigdalitei. Din cauza durerii si a dificultatilor de inghitire scade si apetitul.

Infectia la amigdale poate afecta si  corzile vocale aflate in apropiere, asa ca deseori este insotita de raguseala. Evident ca apare si febra, ca in cazul oricarei infectii, temperatura mentinandu-se constant peste pragul de 38 de grade Celsius.

Inflamatia asociata cu infectia cauzeaza deseori dureri de cap sau la nivelul urechilor, iar flora microbiana care se dezvolta la nivelul amigdalelor, confera un miros neplacut respiratiei.

Alte simptome care mai pot insoti o infectie la amigdale sunt senzatia de uscaciune in gat, dificultatile de respiratie, transpiratia abundenta, frisoanele si congestia nazala. De asemenea, nodulii limfatici de la nivelul gatului devin uneori inflamati si durerosi, fiind vorba de o reactie fireasca la infectie.

La o examinare vizuala se poate observa cu usurinta ca amigdalele sunt rosii si inflamate iar de multe ori pe suprafata lor apar puncte albe sau galbui, care sunt depozite de puroi.

Infectie la amigdale – metode de tratament

Pentru a putea recomanda tratamentul adecvat, medicul trebuie sa stabileasca mai intai daca infectia la amigdale este de natura virala sau bacteriana, iar in acest sens pot fi necesare si analize de laborator pentru identificarea agentului patogen.

Tratamentul amigdalitei virale

Asa cum spuneam,  infectia la amigdale de natura virala nu necesita neaparat un tratament intrucat organismul este capabil sa neutralizeze singur virusurile specifice, cu ajutorul sistemului imunitar. Se poate totusi administra tratament simptomatic pentru ameliorarea inflamatiei si durerii in gat si pentru scaderea febrei. De mare ajutor pentru ameliorarea durerii este si consumul de supe calde si ceaiuri, precum si gargara cu apa sarata.

De asemenea, se recomanda multa odihna, o buna hidratare si consumul de fructe si legume bogate  in vitamine si minerale, toti acesti factori contribuind la imbunatatirea imunitatii.

Tratamentul amigdalitei bacteriene

Daca este vorba de o infectie de natura bacteriana, acesti agenti patogeni sunt mai greu de invins de catre sistemul imunitar fara ajutor, astfel ca in acest caz poate fi necesar si tratament cu antibiotice. Acestea sunt medicamente eficiente impotriva bacteriilor si de aceea se prescriu doar pentru tratamentul amigdalitei bacteriene, in cazul celei virale neavand niciun efect. Astfel de medicamente se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, asadar tratamentul cu antibiotice trebuie a sa fie recomandat de un medic. In rest, sunt valabile si de aceasta data recomandarile privind intarirea imunitatii si ameliorarea simptomelor neplacute.

Tratamentul amigdalitei recurente

In cazul infectiei la amigdale in forma recurenta se apeleaza in prima faza la tratamentele descrise mai sus, iar daca problema continua sa reapara de mai multe ori pe parcursul unui an, cea mai indicata optiune terapeutica este o procedura chirurgicala numita amigdalectomie. Aceasta presupune extractia amigdalelor si se realizeaza sub anestezie generala, fiind o operatiei simpla, lipsita de riscuri majore.

Desi o astfel de interventie rezolva definitiv problema amigdalitei, face ca pacientul sa devina mai vulnerabil din punct de vedere imunitar, avand in vedere ca amigdalele au un rol important in protejarea organismului impotriva agentilor patogeni. De aceea, la amigdalectomie se apeleaza ca ultima optiune terapeutica, atunci cand celelalte tratamente nu dau rezultate iar recurenta infectiilor depaseste 7 episoade pe an.