Cum sa va protejati parul de efectele nocive ale colorarii si decolorarii

Cum sa va protejati parul de efectele nocive ale colorarii si decolorarii Cum sa va protejati parul de efectele nocive ale colorarii si decolorarii

Ultima actualizare: 17 august 2023

Aplicarea vopselei de par sau a decolorantui permanent sau semipermanent creeaza o reactie chimica, prin care aceste proteine ​​protectoare ies la suprafata, permitand substantelor chimice sa patrunda in suvita de par. Acolo, vopseaua de par modifica structura chimica a parului. Rezultatul este o schimbare de culoare.

Vopseaua de par permanenta sau demipermanenta este un proces diferit de vopselele de par temporare sau semipermanente. Vopselele temporare lasa culoarea parului, dar de obicei nu patrund in straturi mai adanci (desi pot deteriora parul). Acest lucru este valabil pentru alternativele la vopseaua traditionala de par, cum ar fi, sucul de morcovi si chiar cafeaua.

Decolorarea este un proces de oxidare, care scoate culoarea originala a parului sau indeparteaza vopseaua din el. Substantele chimice pentru decolorare patrund in cuticula si degradeaza pigmentii existenti ai parului, eliminand astfel culoarea originala de pe suvite. Acest proces va transforma parul in tonuri blonde, galbene sau chiar albe. Trusele de decolorare contin pudra decoloranta si un dezvoltator de crema cu peroxid de hidrogen, care trebuie amestecat pentru a-l activa.

Farmacistii Catena recomanda sampon post colorare pentru par vopsit Biolclin Bio-Color. Bio-Color este un sampon post-colorare, sampon delicat, special conceput pentru parul supus procesului de vopsire si/sau altor tratamente agresive, pentru a-i oferi catifelare, stralucire, hranindu-l in acelasi timp.

Cuticula exterioara a parului trebuie ridicata pentru a permite patrunderea solutiei de albire in firul de par. In timpul procesului de decolorare, culoarea parului se schimba treptat. In functie de culoarea dumneavoastra naturala, parul poate trece prin mai multe etape de maro, rosu, portocaliu si galben, inainte de a ajunge la o nuanta alb-blond.

Din pacate, agentii de decolorare nu afecteaza doar moleculele de culoare din parul dumneavoastra. Procesul de decolorare slabeste, de asemenea, legaturile proteice, facand parul fragil si mai subtire decat inainte. Keratina naturala a parului este, de asemenea, slabita, ducand la deteriorarea structurala a parului.

Decolorarea indeparteaza uleiurile naturale ale parului, care va mentin firele sanatoase si hidratate. Substantele chimice din produsele de decolorare pot slabi cuticula firelor de par, lasand miezul interior al acestuia expus si predispus la pierderea umiditatii. Acest lucru va lasa parul uscat si excesiv de poros.

In concluzie, decolorarea este un proces dur care va poate lasa parul prea uscat, fragil, incretit, susceptibil la incurcare si mai predispus la rupere si varfuri despicate.


Colorarea si decolorarea parului, efecte nedorite asupra parului

Modificarea structurii proteice a parului prin vopsire permanenta si demipermanenta poate provoca efecte secundare care includ:

  • pierderea rezistentei parului;
  • scaderea capacitatii parului de a face fata coafarii prin expunere la caldura;
  • subtierea diametrului firului de par;
  • rugozitate crescuta a foliculului de par.

Tinand cont de acest lucru, procesul de vopsire a parului schimba structura acestuia. Efectele pe termen scurt si lung ale acestui lucru depind de structura parului dumneavoastra.

Daca parul este deja subtire sau fragil, vopsirea il poate face si mai slab. Parul cu fir gros poate avea, de asemenea, efecte secundare de la colorare sau decolorare.

Sfaturi pentru sanatatea parului, in caz de colorare si decolorare frecvente

Ingrediente hidratante

Evitati marcile de vopsele de par din supermarketuri, deoarece acestea pot provoca daune grave parului dumneavostra si optati pentru produse de calitate profesionala, disponibile in saloane sau farmacii. Produsele de decolorare de calitate contin, de asemenea, ingrediente hranitoare si agenti de conditionare in formula lor.

Cantitatea potrivita de produs pentru ingrijirea parului

Este recomandabil sa utilizati un produs care ar trebui sa fie eficient in indepartarea culorii originale sau de vopsea de colorare, dar care este in continuare bland cu scalpul si parul.

Timpul corect de actionare

Dupa selectarea volumului potrivit al produsului, trebuie sa ajustati corect timpul pentru a obtine nuanta dorita. Daca lasati prea mult decolorantul sau vopseau in par, parul se va „arde”. Daca parul nu a ajuns la nuanta dorita in timpul recomandat, clatiti substantele chimice si reaplicati produsul cateva zile mai tarziu.

Schimbati nuanta treptat

Cand decolorati parul inchis la culoare, ar trebui sa incercati sa ii deschideti nunata treptat, inainte de a ajunge la o nuanta de blond. O perioada de odihna de cel putin o saptamana intre sesiunile de decolorare va oferi parului dumneavostra ceva timp pentru a se recupera dupa deteriorare. Tratamentele de conditionare profunda functioneaza bine intre decolorari.

Pastrati parul bine hidratat

Pentru a preveni deteriorarea dupa vopsirea parului, cel mai bine este sa va mentineti parul optim hidratat. Parul are nevoie de hranire ca si restul corpului, asa ca optati pentru o dieta sanatoasa, hidratare adecvata si utilizarea unor produse de ingrijire a parului de buna calitate.

Asigurati-va ca folositi o vopsea de buna calitate

Pentru a evita deteriorarea excesiva a parului, este important sa va vopsiti cu o vopsea de par de buna calitate. Daca aplicati decolorant, asigurati-va ca obtineti activatorul potrivit.

Spalati-va parul mai rar

Odata ce v-ati vopsit parul, asigurati-va ca asteptati cel putin 2-3 zile inainte de a-l spala din nou. Culoarea are nevoie de timp pentru a se instala. Aplicati o masca de hidratare pe par, inainte de urmatoarea spalare.

Daca parul dumneavoastra a fost recent facut permanent sau indreptat chimic, decolorarea sau vopsirea poate duce la deteriorarea excesiva a parului. Este recomandabil sa asteptati cel putin doua saptamani, pentru ca parul sa se vindece inainte de a-l trece prin procesul de schimbare a culorii.

Tundeti parul in mod regulat

O modalitate eficienta de a avea parul sanatos este sa-l tundeti in mod regulat. Deteriorarea dupa vopsirea parului este inevitabila. Tunderea regulata previne sau reduce gravitatea acestei daune.

Investiti in produse bune, care protejeaza culoarea

Aceste produse pentru protejarea culorii parului vopsit ajuta la formarea unui strat protector in jurul firului de par. Cumparati sampoane fara sulfati pentru nuante mai reci. Aceste sampoane nu indeparteaza uleiurile naturale din par.

Spalati parul mai rar si numai cu apa rece

Pentru ca nuanta aleasa sa ramana mai mult timp pe par, spalati-va parul mai rar. De asemenea, spalati intotdeauna parul cu apa rece, pentru a preveni pierderea umiditatii si electrizarea acestuia. Spalarea parului cu apa calda face parul mai predispus la deteriorarea si cadere.

Evitati tratamentele termice

Coafarea cu placi de indreptat si bigudiuri poate provoca daune considerabile parului. Prin urmare, este important sa reduceti instrumentele de coafare la caldura, odata ce v-ati vopsit parul. De asemenea, evitati utilizarea uscatoarelor de par.

Aveti grija de scalpul dumneavoastra

Indiferent daca utilizati un colorant artificial sau unul natural (pe baza de legume, fructe sau plante), scalpul dumneavoastra poate suferi un anumit nivel de deteriorare din cauza acestui proces de coloare. In timp ce vopselele de par artificiale, care pot avea aditivi precum gudronul de carbune, formaldehida, parfumul, parabenii, amoniacul, pot afecta cu usurinta sanatatea scalpului. Pe de alta parte, vopselele naturale de par va pot sensibiliza excesiv scalpul, deoarece ingredientele vegetale nu sunt reglementate corespunzator si pot fi provoca daune.

Anumite ingrediente precum Para-fenilendiamina (PPD), care se gasesc in vopselele de par permanente si semipermanente, pot provoca reactii alergice la nivelul scalpului. Asigurati-va ca faceti intotdeauna un test pe piele cu cateva zile inainte de a aplica vopseaua pe par. Faceti acest lucru de fiecare data cand va vopsiti parul, deoarece parul dumneavoastra se poate comporta diferit in functie de sezon si stilul de viata.

 

Surse:

https://www.bebeautiful.in/all-things-hair/hair-treatment/5-tips-to-protect-the-scalp-from-hair-dye

https://doctor.ndtv.com/living-healthy/hair-care-7-ways-to-prevent-hair-damage-after-hair-colour-2235913

https://www.healthline.com/health/does-dying-your-hair-damage-it

https://softerhair.com/how-to-minimize-damage-to-your-hair-from-bleaching/

Farmacistul Catena va recomanda: