Cum sa va protejati de caldura excesiva si cum sa evitati insolatia in sezonul cald?

Cum sa va protejati de caldura excesiva si cum sa evitati insolatia in sezonul cald? Cum sa va protejati de caldura excesiva si cum sa evitati insolatia in sezonul cald?

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

In sezonul cald, creste semnificativ riscul ca o persoana sa sufere de insolatie. Aceasta afectiune reuneste o gama variata de simptome clinice care includ cresterea severa a temperaturii, si, de asemenea, imposibilitatea organismului de a-si asigura termoreglarea. Temperatura, de obicei, dar nu intotdeauna, este mai mare de 40°C, si apare ca urmare a expunerii prelungite la radiatiile solare. Pentru a se pune diagnosticul de insolatie, trebuie sa existe neaparat semne de disfunctie ale sistemului nervos central (ataxie, delir, convulsii), in contextul expunerii prelungite la soare sau la efort fizic foarte intens. Este una dintre cele mai periculoase patologii cauzate de caldura.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL SUN SYSTEM Spray transparent cu SPF 50. Spray protectie solara, transparent, cu SPF 50+ pentru corp. Spray protectie solara cu complex Pro-ADN, transparent si nebulizat fin. Spray-ul previne aparitia arsurilor solare, petelor si iritatiilor.

In practica clinica, exista doua tipuri de insolatie, clasificate in functie de absenta sau prezenta componentei de efort: insolatie de efort si insolatie fara efort. Primul tip este frecvent la indivizi apti de munca, cum sunt sportivii, soldatii sau muncitorii, care desfasoara activitati fizice. Spre deosebire de acest tip, insolatia fara efort se poate dezvolta in timpul activitatilor fizice de nivel scazut si moderat, ca in cazul persoanelor in varsta, persoanelor cu comorbiditati (hipertensiune si diabet, obezitate, boli cardiovasculare, boli renale, dementa si alcoolism). Oricare ar fi tipul, expunerea prelungita si directa la radiatiile solare joaca un rol semnificativ in etiologie.


Despre insolatie – generalitati

Oamenii sunt fiinte homeoterme, ceea ce inseamna ca dispun de capacitatea de a-si mentine si regla temperatura corpului intr-un anumit interval. Temperatura de baza a corpului se situeaza intre 36,5 si 37,5°C, dar organismul dispune de mecanisme specifice pentru a face fata si altor temperaturi cuprinse intre 35 si 41°C. Temperatura corpului este suma dintre productia interna, metabolica de caldura, dintre lucrul mecanic efectuat si schimbul de caldura cu mediul extern. Schimbul de caldura cu mediul inconjurator are loc prin mai multe procese, printre care cel de evaporare, convectie, conductie si radiatie. Pe masura ce temperatura si umiditatea externa vor creste, radiatia si conductia devin ineficiente, iar pierderea caldurii prin evaporare este vitala.

O persoana va suferi de insolatie in momentul in care termoreceptorii care se gasesc in piele si transmit semnale catre zona preoptica a hipotalamusului nu vor mai determina raspunsurile de baza, autonome, implicate in reglarea temperaturii corporale inapoi la valoarea fiziologica. Iar acest lucru se intampla ca urmare a expunerii prelungite la soare, desi semnalele transmise prin intermediul termoreceptorilor provoaca si modificari comportamentale, sub control voluntar: dorinta de a gasi umbra, de a bea apa, de a renunta la straturile de haine. O persoana va prezenta un risc crescut insolatie in momentul in care ignora, constient sau nu, aceste impulsuri.

Factorii de risc care pot predispune o persoana la insolatie sunt:

  • Temperaturile si umiditatea ridicate, precum si valurile de caldura si expunerea la acestea;
  • Varsta (persoanele in varsta si tinere sunt mult mai predispuse la insolatie);
  • Obezitatea;
  • Infectiile subiacente;
  • Starea de hidratare (deshidratarea creste riscul de insolatie)
  • Consumul de alcool;
  • Tratamente medicamentoase: diuretice, anticolinergice, beta-blocante, antihistaminice;
  • Conditii medicale asociate: diabet zaharat, afectiuni ale pielii, boli cardiovasculare.

Insolatie – simptome si manifestari

Cel mai relevant simptom in caz de insolatie este cresterea temperaturii corpului, frecvent peste 40°C, urmata de lesin. Alte simptome pot include:

  • Senzatie accentuata de oboseala;
  • Ameteli;
  • Greturi si varsaturi;
  • Dureri pulsatile de cap;
  • Crampe abdominale sau la nivelul membrelor;
  • Tahipnee si tahicardie;
  • Slabiciune musculara;
  • Piele rosie, fierbinte, uscata;
  • Convulsii.

Persoanele cu insolatie necesita ingrijiri medicale de urgenta, pentru a se evita complicatiile ce pot aparea in lipsa gestionarii precoce a simptomelor si starii patologice. Sechelele rezultate in cazurile de insolatie netratata pot persista dincolo de disfunctia sistemului nervos central si pot implica leziuni ale intestinelor, rinichilor, muschilor sau altor sisteme de organe. Chiar si multe complicatii reversibile ale cazurilor insolatie pot dura pana la 7 saptamani pentru a se rezolva.

Farmacistii Catena recomanda spray transparent pentru copii cu SPF 50+ de la Rilastil SUN SYSTEM, un spray protectie solara copii indicat pentru pielea deschisa si sensibila a copiilor. Se absoarbe rapid, este rezistent la apa si asigura o protectie cu spectru larg, UVB-UVA.

Insolatie – sfaturi pentru preventie

Pentru a evita insolatia, cel mai important lucru este sa va limitati expunerea directa la radiatiile solare. De mentionat este si faptul ca, uneori, a sta la umbra nu este indeajuns. Este necesara o gama variata de masuri de preventie a cazurilor de insolatie, cum ar fi:

  • Purtarea de articole vestimentare usoare, care permit aerisirea, deschise la culoare;
  • Consumul regulat de lichide, chiar si atunci cand nu va este sete;
  • Utilizarea sarurilor de rehidratare si a bauturilor bogate in electroliti, pentru a compensa si echilibra pierderile datorate transpiratiei;
  • Daca practicati activitate fizica, se recomanda masurarea greutatii atat inainte de sport, cat si dupa, pentru a determina cantitatea de lichide pierdute, in vederea compensarii ulterioare prin aport exogen;
  • Monitorizarea culorii urinei este relevanta, intrucat, daca aceasta este inchisa la culoare ar putea fi un semn de deshidratare;
  • Evitarea consumului de alcool, tutun, cofeina (efect diuretic, promovand eliminarea apei);
  • Evitati deplasarile exterioare atunci cand temperaturile sunt mult prea ridicate, deoarece va creste si riscul de a face insolatie;
  • Verificati in permanenta indicele UV cu ajutorul aplicatiilor mobile disponibile (un indice UV mai mare este asociat cu un risc mai crescut de a face insolatie);
  • Daca o persoana lesina si se suspecteaza ca are insolatie, ii puteti acorda asistenta incercand sa o duceti la umbra, sa o pozitionati in decubit dorsal si sa ii oferiti apa, dupa ce isi revine;
  • Consumati mai multe fructe si legume bogate in apa;

 

Farmacistii Catena recomanda Rehidrafort cu aroma portocale de la Naturalis, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.

 

Sfaturi de care sa tineti cont pentru a va proteja de caldura excesiva

Pentru a va proteja eficient de caldura excesiva din sezonul cald, astfel incat sa reduceti riscurile asociate expunerii prelungite la caldura si de insolatie, puteti avea in vedere urmatoarele sfaturi:

Hidratati-va corespunzator

Hidratarea ajuta la reglarea mult mai eficienta a temperaturii corpului. Hidratati-va periodic si chiar si atunci cand nu va este sete. De preferat ar fi ca apa consumata sa fie putin mai rece, in asa fel incat sa eficientizeze procesul fiziologic de termoreglare.

Evitati activitatile exterioare intr-un anumit interval orar

In intervalul orar 10:00-16:00 se considera ca soarele este cel mai puternic. Drept urmare, puteti incerca sa reduceti activitatile exterioare in aceasta perioada, optand pentru statul in casa. Daca este vorba despre o situatie care nu poate fi amanata, nu iesiti afara fara protectie adecvata si o sticla de apa la dumneavoastra.

Recomandarea farmacistilor Catena este emulsia hidratanta si protectoare de la Rilastil, recomandata pentru protectie chiar si cazul pielii care prezinta modificari ale aspectului, precum si pentru pielea sensibila si reactiva, mai ales la pacientii care au fototip de culoare deschisa. Textura ultralejera se absoarbe rapid in piele, asigurand nivelul optim de confort cutanat.

Protectie solara adecvata

O protectie solara adecvata, pentru a reduce riscul de insolatie, presupune purtarea de articole vestimentare deschise la culoare, care nu absorb radiatiile solare. De asemenea, puteti alege si articole cu UPF, care reduc impactul radiatiilor solare asupra pielii si supraincalzirea corpului. Nu iesiti din casa fara a purta o palarie cu boruri largi si ochelari de soare. Puteti lua chiar si o umbrela cu dumneavoastra. Crema cu factor de protectie solara (SPF), cel putin 30+, reprezinta etalonul cand vine vorba de protectia adecvata a pielii impotriva radiatiilor ultraviolete.

Evitati activitatile fizice intense si munca in aer liber

Cazurile de insolatie de fort si fara efort au aproximativ aceeasi incidenta. Asadar, un prim pas esential spre a evita astfel de situatii este prin reducerea factorilor de risc: nu practicati exercitii fizice sau munci intense pe perioada verii si mai ales daca presupun expunerea directa la razele soarelui. Inlocuiti exercitiile fizice intense cu exercitii moderate, care nu solicita organismul si nu cresc in mod semnificativ temperatura corpului.

Alegeti locurile cu umbra si racoare atunci cand mergeti afara

Deoarece nu putem sta doar in casa, atunci cand mergeti afara alegeti un loc umbrit, de preferat cat mai ferit de expunerea directa la radiatiile solare. Mergeti prin zonele in care exista umbra, astfel incat sa reduceti la minimum riscul de insolatie si supraincalzirea corpului.

 

surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537135/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964884/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21812-heatstroke

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581

https://www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/

https://www.healthdirect.gov.au/heatstroke

 

Farmacistul Catena va recomanda: