Netratat sau tinut deficitar sub control, diabetul poate cauza numeroase afectiuni conexe, multe dintre ele implicand si vederea. Caracterizat prin stari cronice de hiperglicemie, diabetul poate fi de doua tipuri: de tip 1 (afectiune innascuta) si de tip 2 (afectiune dobandita). Persoanele cu diabet pot dezvolta complicatii precum: leziuni ale retinei (retinopatia diabetica), leziuni ale rinichilor (nefropatia diabetica), afectarea nervilor (neuropatie diabetica), precum și ulcere care sunt localizate la nivelul membrelor inferioare („piciorul diabetic”), cu manifestari specifice.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis VizualMax, un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea normala a vederii. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.
Retinopatia din diabet se traduce prin lezarea retinei oculare in forma de microanevrism, puncte si pete, exsudate, edeme, cu formarea de noi vase sangvine.
Conform statisticilor, 20% dintre persoanele cu diabet tip 2 prezinta retinopatie in momentul diagnosticarii maladiei. Dupa ce acuza boala timp de 20 de ani, retinopatia este prezenta in randul bolnavilor cu o frecventa de 90%, fiind proliferativa la 50-60% din diabeticii de tip 1. Din aceste motive, este esential atat ca management-ul afectiunii sa fie strict, ca si sanatatea ochilor sa fie asigurata in permanenta.
Suferiti de diabet? Sfaturi pentru sanatatea ochilor
Frecvent, persoanele care sufera de diabet pot dezvolta retinopatie diabetica. Procesele ce stau la baza patogenezei acestei afectiuni sunt episoadele prelungite de hiperglicemie, care pot duce la microangiopatii si ocluzie capilara. Impreuna, acestea pot duce la scurgeri microvasculare si la ruperea barierei hemato-retiniene, ceea ce are drept urmare edem retinic si aparitia edemului macular. La acest nivel au loc si anomalii microvasculare, degenerari neurogliale care duc astfel la deprecierea functionala si structurala a retinei, apoptoza celulara. Netratata, retinopatia poate duce deseori la orbire in randul persoanelor care sufera de diabet.
Consultul oftalmologic este recomandat fie facut cat mai rapid dupa certificarea diagnosticului de diabet. Ulterior, in functie de stadiul afectiunii, se recomanda controlul oftalmologic de cel putin 1-2 ori pe an. Oftalmologul va evalua acuitatea vizuala, va masura tensiunea intraoculara si va examina aspectul ochilor la bimicroscop (examenul fundului ochiului). Evaluarea in mod constant a sanatatii ochilor este esentiala, insa principalul mod prin care se pot preveni diferitele afectiuni asociate diabetului il reprezinta mentinerea glicemiei in limite normale.
Daca suferiti de diabet, descoperiti cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare pentru a preveni atat cresterea exacerbata a glicemiei, cat riscul dezvoltarii retinopatiei diabetice ce are potentialul de a duce la orbire, sau al altor afectiuni ale ochilor (cataracta, glaucomul).
Monitorizarea permanenta a glicemiei
Cel mai eficient mod de a preveni riscul aparitiei retinopatiei diabetice este acela de a va asigura in permanenta ca stiti care este valoarea glicemiei dumneavoastra. Cuantificand-o, va puteti gestiona mult mai bine afectiunea, incercand prin metode specifice sa o mentineti in intervalul fiziologic normal. Starile lungi, dar si constante de hiperglicemie, frecvente in diabet, dauneaza semnificativ integritatii vaselor de sange de la nivelul ochilor, ducand la compromitarea lor.
Renuntati la fumat si la consumul de alcool
Fumatul este deosebit de nociv pentru sanatatea generala a organismului. Conform statisticilor, persoanele care fumeaza prezinta un risc de doua ori mai mare de a dezvolta caratarcta, dincolo de riscul asociat diabetului. Fumatorii au sanse mai mari de a dezvolta retinopatie diabetica si, mai mult decat atat, de a duce la agravarea mult mai rapida a acesteia. Alcoolul, fiind deosebit de bogat in glucide, duce la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange, ceea ce se asociaza cu o stare prelungita si brusca de hiperglicemie, deseori intalnita in diabet, cauza a retinopatiei.
Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Faceti sport si micare in mod regulat
Conform studiilor in domeniu, activitatea fizica are un efect extraordinar asupra corpului. Chiar si cateva minute de miscare sustinuta pot avea efecte imediat resimtite. Practicarea exercitiilor fizice duce la un mai bun control al glicemiei, scade nivelul de zahar din sange, dar si tensiunea arteriala. De asemenea, s-a observat ca exercitiile fizice ajuta la cresterea concentraiei de HDL-colesterol (asa-zisul „colesterol bun”), ceea ce promoveaza sanatatea si integritatea oculara. In general, cel putin 30 de minute de activitate fizica sustinuta (jogging, plimbari mai alerte) sunt recomandate de catre specialisti pentru a va putea bucura de efectele sportului in diabet.
Concentrati-va pe alimentatia sanatoasa, bogata in fibre
Pentru a va mentine sanatatea ochilor daca suferiti de diabet, se recomanda adoptarea unei diete echilibrate, care include alimente nutritive, bogate in macro- si micronutrienti. Acestea ar trebui sa includa alimente vogate in vitaminele A, C, E, in caroteni, luteina, acizi grasi Omega-3, zinc si zeaxantina. Va puteti asigura un aport adecvat al acestor compusi avand o dieta care contine fructe si legume colorate, verdeturi, peste, nuci, migdale, fasole, leguminoase, ciuperci.
Pentru a va asigura un control optim al glicemiei, specialistii recomanda consumul de alimente bogate in fibre vegetale si carbohidrati nerafinati. Fructele si legumele prezinta in compozitie compusi fitochimici cu puternica actiune antioxidanta, care protejeaza celulele retiniene, dar nu numai, de actiunea nociva a radicalilor liberi. In diabet, se recomanda o dieta stricta.
Asigurati-va ca purtati ochelari de protectie solara
In timpul practicarii exercitiilor fizice in aer liber, jogging-ului sau plimbarilor in parc, nu uitati de ochelarii de soare. Acestia trebuie purtati chiar si atunci cand este innorat, nu doar soare, in primul rand pentru ca razele UVA si UVB sunt prezente in atmosfera. Actiunea acestora poate avea efect nociv asupra sanatatii ochilor, contribuind la aparitia afectiunii. Razele UV joaca un rol major in diferite afectiuni asociate ochiului sau pielii, motiv pentru care se recomanda atat purtarea de ochelari de protectie solara, cat si aplicarea de creme speciale, indeosebi la pacientii care sufera de diabet.
Asigurati-va un grad optim de hidratare
Din cauza nivelului ridicat de glucoza din sange, persoanele cu diabet prezinta un risc mult mai mare de deshidratare. Rinichii incearca sa elimine excesul de glucoza sub forma de urina. Prin urmare, continutul de apa din organism scade. Deschidratarea prelungita poate afecta vasele de sange, implicit si pe cele de la nivelul ichiului. Consumul regulat de apa asigura gradul adecvat de hidratare de care organismul are nevoie pentru a functiona, contracarand efectele pe care le resimte o persoana cu diabet.
Pentru sanatatea ochilor dumneavoastra incercati Maxiven capsule, un produs ce contine extract de Ginkgo biloba, extract de pin maritim, pudra de ananas, vitaminele E si C. Extractul de Ginkgo biloba creste fluxul sangvin ocular si alaturi de vitaminele mentionate mai sus neutralizeaza radicalii liberi. Extractul de Centella asiatica regleaza producerea de colagen ce intareste peretele vascular.
Consultul oftalmologic periodic
Cel putin o data la 6-12 luni, este recomandat sa mergeti la un consult oftalmologic realizat de catre un specialist. Examinarea fundului de ochi il ajuta pe oftalmolog sa vada mult mai detaliat interiorul ochiului, retinei si nervului optic, pentru a verifica daca exista semne de deteriorare. Daca problemele sunt depistate in timp util si se intervine imediat cu tratament specific, riscul de pierdere a vederii si orbire este semnificativ redus, chiar si in caz de diabet.
In cele din urma, pentru a va mentine sanatatea ochilor daca suferiti de diabet, este vorba despre o sinergie intre toate sfaturile de mai sus. Se recomanda adoptarea unui stil de viata activ, insa in concordanta cu propriiile capacitati, o dieta alimentara cat mai echilibrata, bogata in special in legume si fructe cu indice glicemic redus, consumul regulat de alimente bogate in fibre, dar si mentinerea unui grad adecvat de hidratare.
Surse:
https://www.smarteyecare.nyc/blog/5-steps-to-prevent-diabetic-eye-disease
https://www.cdc.gov/diabetes/professional-info/health-care-pro/diabetes-eye-health.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560805/
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000078.htm
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/top-five-diabetes-steps
https://www.dishaeye.org/blog/take-care-eyes-diabetes/