Cum sa va ingrijiti inima dupa un atac de cord

Cum sa va ingrijiti inima dupa un atac de cord Cum sa va ingrijiti inima dupa un atac de cord

Ultima actualizare: 29 aprilie 2023

atac-de-cord

Inima nu este doar cel mai solicitat muschi din organism, ci si un organ esential in buna functionare a organismului. Daca nu este ingrijita corespunzator, apare riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, printre care si atacul de cord sau infarctul miocardic.

Atacul de cord este o afectiune care poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii si calitatii vietii unei persoane. El se produce atunci cand fluxul de sange care transporta oxigen catre inima este blocat si, in unele cazuri, poate fi fatal. Este important ca pacientii care au trecut deja printr-un infarct miocardic sa isi schimbe stilul de viata pentru ca intotdeauna va exista riscul de a dezvolta altul. Sanatatea sistemului cardiovascular se poate mentine cu ajutorul dietei echilibrate si a activitatii fizice regulate.

In acest articol gasiti detalii despre modul in care este necesar sa va ingrijiti inima dupa un infarct miocardic, cu sfaturi si recomandari pentru a preveni o posibila recidiva.


Atac de cord – informatii generale

Atacul de cord, cunoscut si sub numele de infarct miocardic, se produce atunci cand inima nu mai primeste oxigen prin sange, declansandu-se astfel distrugerea totala sau partiala a muschiului cardiac.

In mod normal, arterele coronare transporta sange cu oxigen la inima, insa, in timp, se poate crea un blocaj de-a lungul acestui sistem, ca urmare a unei acumulari de colesterol, produsi sangvini, calciu si altele. In termeni medicali, aceasta acumulare poarta numele de placa de aterom.

Atunci cand placa se rupe, este favorizata aparitia cheagurilor de sange, proces care se numeste, de fapt, ateroscleroza. Boala afecteaza atat arterele mari, cat si pe cele mici si este principala cauza a declansarii unui atac de cord.

La momentul actual, inca nu a fost descoperit un tratament pentru ateroscleroza, insa afectiunea poate fi evitata adoptand un stil de viata sanatos.

Pentru a sustine functia normala a inimii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Coenzima Q10 + Omega 3 Naturalis. Acest produs sprijina sanatatea sistemului cardiovascular, favorizeaza producerea energiei celulare si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este util pentru a reduce starea de oboseala si pentru combaterea proceselor de imbatranire prematura. De asemenea, este un produs care contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si a vederii normale.

Atac de cord – factori de risc

Exista anumti factori de risc care afecteaza sanatatea inimii si care pot creste riscul de a suferi un atac de cord:

  • Fumatul – Acest viciu nu afecteaza doar plamanii, ci si inima si circulatia sanguina. Poate creste riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, boli respiratorii si afectiuni cardiace;
  • Obezitatea – Persoanele obeze prezinta niveluri crescute de trigliceride si colesterol si sufera, in general, de anumite boli care pot creste riscul declansarii unui infarct miocardic: diabet, hipertensiune arteriala;
  • Varsta inaintata – La femei, riscul unui atac de cord creste de la varsta de 55 de ani, iar la barbati incepand cu varsta de 45 de ani;
  • Istoricul familial – Posibilitatea de a dezvolta infarct miocardic este ridicat in cazul pacientilor cu istoric familial de boli cardiovasculare;
  • Diabetul zaharat – Pacientul diagnosticat cu diabet este predispus la a dezvolta un atac de cord, deoarece boala afecteaza toate vasele de sange si inima;
  • Hipertensiunea arteriala – Tensiunea arteriala crescuta dubleaza riscul producerii unui atac de cord;
  • Stresul – Stresul si furia pe perioade indelungate pot determina numeroase probleme cardiace;
  • Sedentarismul – Persoanele care nu au un stil de viata activ sunt predispuse la a dezvolta un infarct miocardic;
  • Consumul de substante interzise.

 

Pentru a mentine buna functionare a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis CardioSuport. Acest supliment alimentar contine Omega – 3, resveratrol si coenzima Q10, elemente cu efect antioxidant si care reduc imbatranirea celulara. Datorita resveratrolului, endoteliul vascular este protejat de actiunea nociva a colesteroluluisi a trigliceridelor serice.

Atac de cord – semne si simptome

Simptomele atacului de cord difera de la o persoana la alta si se pot manifesta la intensitati diferite. Uneori, pacientii pot prezenta semnele unui infarct miocardic chiar si cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de declansarea acestuia.

Alteori, pacientii nu resimt nici macar un simptom al atacului de cord sau pot confunda starea de disconfort specifica cu o alta afectiune. Tocmai de aceea, este important ca sanatatea inimii sa fie monitorizata constant, mai ales de catre persoanele cu predispozitie la a dezvolta boli cardiace.

Acestea sunt semnele si simptomele asociate atacului de cord:

  • Durere la nivelul toracelui care poate dura cateva minute sau care dispare si reapare de mai multe ori;
  • Durere la nivelul bratului si umarului stang, gatului, maxilarului, spatelui si sub stern;
  • Respiratie greoaie, dificila;
  • Senzatie de sufocare;
  • Oboseala;
  • Transpiratie rece;
  • Ameteala;
  • Senzantie de slabiciune;
  • Batai neregulate ale inimii;
  • Anxietate;
  • Varsaturi;
  • Stare de greata;
  • Indigestie;
  • Arsuri la stomac;
  • Dureri abdominale.

 

Atacul de cord reprezinta o urgenta medicala si este necesar ca pacientul sa primeasca ingrijire de specialitate inca de la primele simptome ale afectiunii. In caz contrar, pot aparea complicatii precum aritmii, insuficienta cardiaca si stop cardiac brusc.

Pentru a va ajuta sa detectati aritmia cardiaca, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HartMann Veroval compact tensiometru automat. Acest produs dispune de un display generos pe care afiseaza rezultatele obtinute, pentru ca dumneavoastra sa le puteti citi cu usurinta. De asemenea, acest tensiometru este prevazut cu un indicator de pozitionare corecta a mansetei.

Sfaturi cu privire la ingrjirea corecta a inimii dupa un atac de cord

In cazul in care v-ati confruntat deja cu un atac de cord, poate aparea oricand riscul unui alt infarct daca nu va ingrijiti corespunzator inima. In acest sens, este necesar sa va schimbati in totalitate stilul de viata si sa renuntati la obiceiurile daunatoare, precum fumatul si consumul de alcool.

Chiar daca anumite portiuni ale inimii au fost afectate in timpul atacului de cord, asta nu inseamna ca trebuie sa adoptati un stil de viata sedentar pe parcursul recuperarii. Dimpotriva, ideal este sa incepeti sa faceti miscare pentru a imbunatati activitatea muschiului cardiac.

Initial, intensitatea efortului fizic trebuie sa fie scazuta, insa, treptat, aceasta poate creste. Medicul de specialitate este cel care va va recomanda un program de exercitii in functie de nevoile dumneavoastra, dar si de conditia fizica.

De asemenea, este foarte important ca pe parcursul recuperarii sa va monitorizati constant tensiunea. Hipertensiunea arteriala care ramane nedetectata sau necontrolata poate determina, din nou, un alt atac de cord sau chiar alte afectiuni care va pot pune viata in pericol.

Dieta dupa un atac de cord

Un alt pas important pe care este necesar sa il faceti in viata dumneavoastra dupa un atac de cord este schimbarea dietei. Exista numeroase alimente care afecteaza buna functionare a inimii si a vaselor de sange si pe care trebuie sa le evitati cu desavarsire.

Primul lucru la care trebuie sa renuntati este zaharul. Dulciurile pot fi inlocuite cu fructe care au un continut scazut de fructoza. Ideal este ca fructele sa fie consumate proaspete, ci nu in fresh-uri sau alte bauturi si preparate pentru ca acestea pot contine cantitati mari de zahar.

De asemenea, este necesar sa renuntati si la sare, aceasta fiind extrem de daunatoare pentru sanatatea inimii.

Nici grasimile nu-si au locul in regimul alimentar de dupa atacul de cord pentru ca acestea pot creste nivelul colesterolului din sange. Se poate consuma doar carne alba, usoara, precum cea de pui, pe gratar sau fiarta. Mancarea prajita nu este recomandata.

Pentru a avea o digestie optima si pentru a mentine nivelul normal al colesterolului „bun” in organism puteti consuma alimente bogate in fibre. Acestea sunt:

  • Ananas;
  • Capsune;
  • Mere;
  • Banane;
  • Dovlecei;
  • Spanac;
  • Fasole alba;
  • Seminte;
  • Nuci;
  • Orez brun.

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/recovery/

https://familydoctor.org/tips-for-recovering-and-staying-well/

https://health.clevelandclinic.org/heart-attack-recovery/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • HartMann Veroval compact tensiometru automat Catena, 925424

    HartMann Veroval Compact tensiometru automat

    Tensiometrul de brat automat de la HartMann Veroval detecteaza si afiseaza aritmia cardiaca, are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare…