Cu siguranta cunoasteti zicala conform careia “suntem ceea ce mancam”. De fapt, aceasta nu este doar o zicala, ci fundamentul mai multor studii conform carora o dieta echilibrata, plina de alimente nutritive reprezinta cea mai buna forma de aparare a organismului impotriva bolilor. Fructele, legumele, lactatele, dar si anumite tipuri de carne sporesc rezistenta organismului la boli. Acestea contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar, formand un scut de aparare impotriva racelilor comune, dar si o bariera foarte buna impotriva bolilor mai grave.
Ce inseamna un sistem imunitar puternic?
Sistemul imunitar este modul in care corpul se apara de pericolele din exterior. Acest sistem complex de celule, tesuturi si organe are capacitatea de a detecta orice pericole care ar putea sa atace organismul, cum ar fi diversele tipuri de virusuri. Atunci cand aveti un sistem imunitar puternic, acesta va ofera protectie impotriva bolilor, dar va ajuta si la recuperare.
Intarirea sistemului imunitar va creste rezistenta nu doar impotriva bolilor comune, dar si a celor mai grave, cum ar fi cancerul. De fapt, imunoterapia este o modalitate eficienta prin care puteti lupta impotriva acestei boli foarte grave. Prin urmare, avand in vedere rolul important pe care acesta il are pentru organism, este important sa il mentineti puternic si sa folositi alimentele pentru a va ajuta sa obtineti acest obiectiv.
Alimente care va ajuta sa intariti sistemul imunitar
Consumul de alimente sanatoase va poate ajuta sa va intariti sistemul imunitar. Daca nu mai stiti ce modalitati sa folositi pentru a preveni racelile sau infectiile comune, primul pas pe care ar trebui sa il faceti ar fi sa faceti schimbari in dieta.
Citricele
Atunci cand aveti o raceala, cel mai comun remediu pe care majoritatea persoanelor il folosesc este vitamina C. Citricele se numara printre cele mai bogate surse de vitamina C. Cele mai populare citrice, cu un continut crescut de vitamina C sunt:
-
Grapefruit;
-
Portocale;
-
Clementine;
-
Lamai;
-
Limes.
Intrucat organismul nu poate stoca vitamina C, este necesar sa ii oferiti cantitatea potrivita chiar si dupa ce ati scapat de raceala. Cantitatea zilnica recomandata pentru femei este de 75 mg, in timp ce pentru barbati este de 90 mg.
Ardei gras rosu
Ardeiul rosu gras contine de 3 ori mai multa vitamina C comparativ cu cel galben. De asemenea, acest aliment este o sursa importanta de beta-caroten. Pe langa faptul ca va ajuta sa va intariti sistemul imunitar, aportul de vitamina C va ajuta si sa mentineti o piele sanatoasa. Beta-carotenul, pe care organismul il transforma in vitamina A, va ajuta sa va imbunatatiti vederea si sa mentineti pielea sanatoasa.
Turmeric
Probabil ati adaugat pana acum turmeric in diverse preparate culinare. Acest condiment de culoare galben deschis, cu o aroma usoar intepatoare, este foarte benefit in reducerea inflamatiei din organism. Multi terapeuti il recomanda cu succes in tratamentul osteoporozei si al artriteti reumatoide.
De asemenea, studiile arata o cantitate marita de curcumin, ingredientul care ii da turmericului culoarea distinctiva, ajuta la recuperarea musculara. In plus, curcuminul este un foarte bun adjuvant in intarirea sistemului imunitar, avand proprietati antimicrobiene.
Afinele
Afinele contin un anumit tip de flavonoid, cunoscut drept anthocyanin. Acesta are proprietati antioxidante care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar. Conform studiilor de specialitate, flavonoidele joaca un rol esentiale in apararea sistemului respirator. In plus, persoanele care consuma preparate bogate in flavonoide sunt mai putin susceptibile de a dezvolta infectii ale tractului respirator superior sau vor raci mai rar.
Carnea de pui
Atunci cand raciti, unul dintre preparatele pe care simtiti nevoia sa le consumati pentru a va reveni este supa de pui. De fapt, acest preparat are mai mult decat un efect placebo pentru a va face sa va simtiti mai bine. Cu ajutorul supei de pui reusiti sa scadeti inflamatia din organism. Prin urmare, simptomele specifice racelii se vor diminua.
Carnea de pui, la fel ca si cea de curcan, are o cantitate foarte mare de vitamina B6. Aceasta ere un rol important in multe dintre reactiile chimice care au loc in organism. De asemenea, datorita vitaminei B6, formarea celulelor rosii sanatoase este mai rapida. In plus, supa obtinuta in urma fierberii puiului contine gelatina, condroitina si multi alti nutrienti folositori pentru a imbunatatirea sistemului digestiv si a imunitatii, in general.
In concluzie, imbunatatirea sistemului imunitar prin alimentatie nu este doar o strategie de prevenire a bolilor, dar si un mod de viata sanatos. Prin adoptarea acestor schimbari, veti reusi sa va protejati sanatatea in mod eficient si sa contribuiti la o stare de bine generala.
Surse:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#poultry
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412#which-foods-boost-the-immune-system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
https://www.lifespan.org/lifespan-living/foods-boost-your-immune-system