Cum sa reduceti consumul de zahar pentru un ficat sanatos? Recomandari si solutii

Cum sa reduceti consumul de zahar pentru un ficat sanatos? Recomandari si solutii Cum sa reduceti consumul de zahar pentru un ficat sanatos? Recomandari si solutii

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

consumul-de-zahar

In ciuda gustului placut si a faptului ca este prezent intr-o gama foarte larga de alimente, zaharul nu se numara printre cele mai benefice ingrediente, devenind chiar nociv daca este consumat constant, in cantitati mari. Este cunoscut ca fiind unul dintre principalii responsabili pentru acumularea kilogramelor in plus si totodata unul din factorii declansatori ai diabetului de tip 2.

In acelasi timp, zaharul in exces are consecinte negative si asupra ficatului, iar asupra acestui aspect ne vom concentra atentia in cele ce urmeaza. Va vom arata asadar cum poate zaharul sa afecteze sanatatea ficatului si va vom invata cum sa procedati pentru a evita astfel de neplaceri, prin reducerea consumului.


De ce este zaharul nociv pentru ficat

Se stie despre zahar ca este o sursa de „calorii goale”, ceea ce inseamna ca ofera o sursa importanta de energie, fara a contine si substante cu valoare nutritiva. Caloriile din zahar se elibereaza rapid in sange, ducand la o crestere brusca a glicemiei si la aparitia unui surplus de resurse energetice. Excesul de glucoza este transformat in trigliceride, care formeaza apoi depozite de grasime pe care organismul le stocheaza pentru a avea o rezerva de resurse energetice in cazul unui eventual aport redus de calorii. O parte din aceste depozite de grasime se depune la nivelul ficatului, dand nastere unei afectiuni numite steatoza hepatica si cunoscuta mai bine ca boala ficatului gras.

Prin urmare, din cauza unui aport mare de zahar, ficatul se acopera de grasime, ceea ce ii ingreuneaza functiile. In cazul in care stratul de grasime nu dispare printr-un regim adecvat si multa miscare, steatoza poate genera afectiuni mai grave ale ficatului, precum ciroza non-alcoolica sau cancerul hepatic.

Asadar, exista si din aceasta perspectiva argumente solide pentru reducerea consumului de zahar si va va fi mai usor sa faceti acest lucru urmand sfaturile din capitolul urmator.

Naturalis Glucosuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

Cum sa scapati mai usor de zaharul din alimente

Reducerea considerabila a consumului de dulciuri si chiar renuntarea definitiva constituie o regula de baza pentru reducerea aportului de zahar, insa trebuie sa aveti in vedere si faptul ca acesta este prezent sub diferite forme si in alte produse. De aceea trebuie sa tineti cont si de alte sfaturi, dupa cum urmeaza:

  • Cititi etichetele produselor cumparate

Pe masura ce s-au inmultit avertismentele cu privire la riscurile pe care le presupune consumul de zahar, multi producatori au gasit solutii de a-l include in alimente sub alte forme, cu denumiri diferite, dar cu proprietati similare cu ale zaharului. Asta se intampla pentru ca sunt obligati sa treaca ingredientele pe eticheta produselor, iar denumiri precum caramel, dextroza, maltoza, fructoza sau melasa lasa de inteles ca alimente respective nu contin zahar. Intr-adevar, nu este vorba de zahar in forma cunoscuta de toata lumea, insa indulcitorii respectivi sunt similari zaharului, avand aceleasi efecte negative asupra sanatatii ficatului si nu numai.

  • Consumati fructe proaspete in loc de sucuri naturale

Si fructele contin zaharuri, insa in cantitati mai mici decat alimentele cu zahar adaugat, avand totodata un aport nutritional ridicat. La prima vedere, sucurile naturale de fructe par bauturi sanatoase, intrucat sunt bogate in vitamine si minerale, insa contin totodata si mai mult zahar. Explicatia sta in faptul ca pentru obtinerea unui pahar de suc este nevoie de mai multe fructe decat ati putea consuma in mod normal. Sucurile sunt asadar bauturi concentrate, care contin cantitati mai mari de zaharuri decat ati consuma daca ati manca fructele proaspete. Spre exemplu, o portocala ar fi suficienta pentru a va satura, datorita faptului ca aceasta contine si fibre, insa, daca ati stoarce-o, sucul nu ar ajunge sa umpleti nici un sfert de pahar, ceea ce va va determina sa folositi mai multe fructe, si implicit sa consumati mai mult zahar.

  • Evitati bauturile carbogazoase si energizantele

Bauturile acidulate contin cantitati mult mai mari de zahar, comparativ cu sucurile naturale, iar acelasi lucru il putem spune si despre cele energizante. De fapt, efectul energizant al acestor bauturi este atribuit in buna masura continutului mare de zahar, despre care se stie ca genereaza un boost de energie, datorat eliberarii rapide a unei cantitati mari de glucoza in sange. Asa cum spuneam mai devreme, o buna parte din glucoza respectiva se transforma ulterior in grasime, care se depune in ficat si pe abdomen, cu efectele negative deja cunoscute.

Naturalis GlucoSuport Ceai este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange. Afinul contribuie la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic, si mentine echilibrul fiziologic al nivelului de zahar din sange, avand totodata efect antioxidant. Dudul alb contribuie la mentinerea echilibrului metabolismului glucidic al organismului si ajuta la metabolismul normal al carbohidratilor.

  • Puneti accentul pe carbohidratii complecsi

Carbohidratii sunt principalii macronutrienti care furnizeaza organismului glucoza pe care acesta o transforma in energie. Totodata, sunt si cea mai importanta sursa de zahar, iar de aceea consumul lor ar trebui limitat. Exista insa doua tipuri de carbohidrati, respectiv cei simpli si cei complecsi, iar dintre acestia doar cei din prima categorie sunt periculosi, deoarece sunt procesati rapid de organism si elibereaza brusc cantitati mari de glucoza, despre care am precizat ca se transforma in grasime daca nu este convertita in energie de catre celule.

In schimb, carbohidratii complecsi sunt procesati mai greu de organism, astfel ca glucoza se elibereaza lent. Se furnizeaza astfel o sursa constanta de energie, care este consumata pe masura ce este eliberata in sange, fara a se mai crea acel surplus de glucoza. Cele mai bune surse de carbohidrati complecsi sunt cerealele integrale, verdeturile, radacinoasele, cruciferele si leguminoasele.

  • Odihniti-va suficient

Exista o legatura puternica intre gradul de odihna si nivelul apetitului, iar noptile pierdute sau somnul de slaba calitate va pot face sa cedati usor tentatiei de a consuma dulciuri. Odihna insuficienta duce la scaderea nivelului de energie, iar in aceste conditii organismul simte nevoia de glucoza, care este principala resursa energetica si provine din carbohidrati. Astfel, creste apetitul si apare pofta de dulce sau alimente cu un bogat continut caloric, care elibereaza rapid glucoza in organism.

Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Sustine detoxifierea, ajuta la sustinerea fluxului de suc digestiv, mentine sanatatea ficatului si contribuie la confortul intestinal.

  • Evitati stresul

Stresul prelungit stimuleaza pofta de dulce printr-un mecanism care isi are originile in creier si care se explica prin efectele pe care le are zaharul asupra sistemului nervos. Gustul dulce este atat de placut intrucat genereaza secretia unor neurotransmitatori care induc in creier o stare de bine. Creierul asociaza aceasta stare cu consumul de dulciuri, iar atunci cand apare stresul sau alte stari psihice negative, induce pofta de dulce pentru a obtine din nou acea senzatie confortabila.

Totodata, stresul determina si o crestere a apetitului pentru alimente cu un continut caloric ridicat, intrucat organismul simte nevoia unor resurse suplimentare de energie, pentru a face fata situatiilor percepute ca fiind amenintatoare.