Cum sa recunoasteti „boala sarutului”: simptome si manifestari

Cum sa recunoasteti „boala sarutului”: simptome si manifestari Cum sa recunoasteti „boala sarutului”: simptome si manifestari

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

boala-sarutului

„Boala sarutului” poarta denumirea medicala de mononucleoza infectioasa si este o boala care afecteaza frecvent adolescentii si adultii tineri, dar care poate afecta si copiii. „Boala sarutului” este o infectie virala, cauzata cel mai frecvent de virusul Epstein-Barr (EBV). Mononucleoza a fost denumita si „boala sarutului”, deoarece se raspandeste cu usurinta prin contactul cu fluidele corporale, cum ar fi saliva.

In cele mai multe cazuri, „boala sarutului” nu provoaca probleme grave si se vindeca fara tratament. Cu toate acestea, unele persoane se pot confrunta cu oboseala extrema, dureri corporale si alte simptome care pot perturba activitatile de zi cu zi. In plus, aceasta stare de rau ar putea dura aproximativ o luna.

Cat de comuna este boala sarutului”?

Virusul Epstein-Barr (EBV) care cauzeaza infectia este extrem de comun. Nu toti cei care au acest virus dezvolta semne si simptome, ci doar sunt purtatori ai virusului.

Cine se poate imbolnavi de mononucleoza infectioasa?

Exista adesea doua perioade in care oamenii dobandesc EBV: in primii ani de scoala si din nou in jurul adolescentei/inceputul varstei adulte. De cele mai multe ori, copiii mici sunt asimptomatici, in timp ce adolescentii si persoanele cu varsta de aproximativ 20 de ani se confrunta cu manifestari. Aproximativ una din patru persoane din aceasta grupa de varsta care poarta EBV dezvolta mononucleoza, cu toate ca oricine poate avea aceasta afectiune, indiferent de varsta.

Este boala sarutului” o infectie cu transmitere sexuala?

Epstein-Barr este un tip de virus herpetic. Este diferit de virusul herpes simplex (HSV), care cauzeaza herpesul genital si oral. Ambele virusuri se pot transmite pe cale sexuala. Cu toate acestea, virusul Epstein-Barr se transmite in majoritatea cazurilor prin alte mijloace, cum ar fi sarutul.


„Boala sarutului” – generalitati

Mononucleoza infectioasa apare de obicei la adolescenti, cu toate ca poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Virusul se raspandeste prin saliva, acesta fiind motivul pentru care a primit denumirea de „boala sarutului”.

Mononucleoza infectioasa se caracterizeaza printr-un grup de simptome cauzate de obicei de virusul Epstein-Barr (EBV).

Multi oameni dezvolta infectii cu EBV inca din perioada copilariei, dupa varsta de un an. In cazul copiilor foarte mici, simptomele sunt de obicei inexistente sau sunt atat de usoare incat nu indica mononucleoza.

Un sistem imunitar puternic poate lupta eficient impotriva microorganismelor. Pentru stimularea sistemului imunitar, Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment alimentar care contine o combinatie unica de 24 de ingrediente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

„Boala sarutului” – cai de transmitere

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie a virusului este intervalul dintre momentul in care o persoana contracteaza infectia si momentul in care apar semnele si simptomele. De obicei, dureaza intre patru si sase saptamani. Manifestarile bolii dureaza de obicei una pana la doua luni.

Perioada de incubatie poate fi mai scurta la copiii mici.

Unele simptome, cum ar fi durerea in gat si febra, se amelioreaza de obicei dupa una sau doua saptamani. Alte simptome, cum ar fi ganglionii limfatici umflati, oboseala si splina marita pot dura cateva saptamani.

Cauzele afectiunii

Mononucleoza este de obicei cauzata de virusul Epstein-Barr. Acesta se raspandeste prin contactul direct cu saliva din gura unei persoane infectate sau cu alte fluide corporale, cum ar fi sangele. Se raspandeste si prin contact sexual sau transplant de organe.

Oamenii se pot expune la virus prin tuse sau stranut, prin sarut sau prin impartirea alimentelor sau a bauturilor cu o persoana care are mononucleoza. In general, simptomele apar dupa patru pana la opt saptamani de la infectare.

La adolescenti si adulti, uneori infectia nu provoaca simptome vizibile. La copii, de obicei virusul nu cauzeaza semne si simptome, iar infectia ramane adesea nedepistata.

Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12. Vitamina B12 din compozitia produsului contribuie la metabolismul energetic normal, la formarea normala a globulelor rosii, la metabolismul normal al homocisteinei, la functionarea normala a sistemelor nervos si imunitar.

Virusul Epstein-Barr (EBV)

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un membru al familiei virusului herpetic. Potrivit specialistilor, este unul dintre cele mai comune virusuri care provoaca infectii la oameni in intreaga lume.

Dupa ce o persoana se infecteaza cu EBV, acesta ramane inactiv in organism pentru tot restul vietii. In cazuri rare, se poate reactiva, dar de obicei nu provoaca niciun simptom.

Pe langa legatura sa cu „boala sarutului”, expertii analizeaza posibilele conexiuni dintre EBV si afectiuni precum cancerul si bolile autoimune.

Este boala sarutului” contagioasa?

Afectiunea este contagioasa, insa expertii nu sunt siguri cat dureaza aceasta perioada.

Deoarece EBV „se instaleaza” in gat, persoanele infectate pot transmite virusul catre alti oameni care intra in contact cu saliva lor, cum ar fi prin sarut sau prin folosirea acelorasi tacamuri. Deoarece perioada de incubatie este de lunga durata, multi oameni nici nu stiu ca au mononucleoza.

O persoana care are „boala sarutului” poate continua sa fie contagioasa timp de cel putin trei luni dupa aparitia simptomelor.

Naturalis ImunoSuport ULTRA contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.

Factori de risc

Printre persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta „boala sarutului” se numara:

  • tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani;
  • elevii;
  • medicii stagiari;
  • asistentele medicale;
  • ingrijitorii;
  • persoanele care iau medicamente care suprima sistemul imunitar.

De asemenea, cei care intra frecvent in contact strans cu un numar mare de oameni prezinta un risc crescut de mononucleoza. Acesta este motivul pentru care elevii de liceu se infecteaza frecvent.

„Boala sarutului” – simptome si manifestari

Simptomele mononucleozei pot fi usoare sau grave si, de obicei, apar treptat. Cel mai probabil, primele semne si simptome apar la patru pana la sase saptamani de la intrarea in contact cu EBV. Aceste simptome pot dura patru saptamani sau mai mult:

  • splina sau ficat marit;
  • oboseala extrema;
  • febra;
  • dureri de cap;
  • pierderea poftei de mancare;
  • dureri sau slabiciune musculara;
  • eczema;
  • ganglioni limfatici mariti la nivelul gatului, axilelor sau in zona inghinala;
  • durere in gat.

Naturalis Septocalmin albastru de metilen este un supliment alimentar cu efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt).

„Boala sarutului” – diagnostic

Pentru a pune diagnosticul, furnizorul de asistenta medicala evalueaza simptomele. Acesta verifica in special daca exista ganglioni limfatici mariti la nivelul gatului si daca pacientul are splina sau ficatul marit.

Analizele de sange detecteaza anticorpii pe care corpul ii produce pentru a lupta impotriva virusului Epstein-Barr. De asemenea, medicul poate verifica daca exista un nivel mare de globule albe (limfocite), care indica o infectie.

Metode de tratament pentru „boala sarutului”

Nu exista un tratament specific pentru „boala sarutului”. Cu toate acestea, unii medici pot prescrie medicamente care contin corticosteroizi, pentru a reduce inflamatia gatului si a amigdalelor. De obicei, simptomele dispar de la sine dupa una sau doua luni.

boala-sarutului-medicamente

Se recomanda vizita la medic daca simptomele se agraveaza sau daca durerile abdominale sunt intense.

Remedii la domiciliu

Tratamentul la domiciliu are ca scop ameliorarea simptomelor. Mai exact, se recomanda utilizarea medicamentelor fara prescriptie medicala (OTC), pentru a reduce febra, si metode de a calma durerea in gat, cum ar fi gargara cu apa sarata.

De asemenea, pentru a ameliora simptomele, specialistii recomanda:

  • odihna;
  • consumul de apa;
  • supa calda de pui;
  • intarirea sistemului imunitar cu ajutorul alimentelor antiinflamatoare si bogate in antioxidanti, cum ar fi legumele cu frunze verzi, merele, orezul brun si somonul;
  • analgezice OTC, cum ar fi acetaminofenul.

„Boala sarutului” – complicatii si riscuri

Simptomele mononucleozei se amelioreaza treptat in aproximativ patru saptamani. Cu toate acestea, starea de oboseala poate persista luni de zile.

O splina marita care se rupe reprezinta cea mai grava complicatie a mononucleozei la indivizii anterior sanatosi. Aceasta glanda ajuta la filtrarea sangelui. O splina rupta poate provoca hemoragie in abdomen. Hemoragia interna, aparuta in urma ruperii splinei, poate pune viata in pericol si necesita o interventie chirurgicala de urgenta.

Medicul poate recomanda, de asemenea, evitarea exercitiilor fizice intense, a sporturilor de contact si a ridicarii obiectelor grele, pana cand se amelioreaza starea pacientului.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/symptoms-causes/syc-20350328

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13974-mononucleosis

https://www.healthline.com/health/mononucleosis

https://www.everydayhealth.com/mononucleosis/