Pofta de dulce este un lucru in buna masura normal si sunt multe motive pentru care te poate lovi: foamea, schimbarile hormonale, obisnuinta sau chiar plictiseala. Zaharul are efecte fizice asupra creierului, declansand eliberarea hormonilor starii de bine, cum sunt dopamina si serotonina. In acelasi timp, din punct de vedere cultural, asociem dulciurile cu siguranta, confortul si fericirea. Asa ca, atunci cand vrem sa scadem in greutate si restrictionam alimentele, este foarte posibil sa experimentam pofta de dulce.
Iata cateva strategii utile pentru a o reduce. E important sa facem acest lucru daca vrem sa scadem in greutate pentru ca zaharul are foarte multe calorii – 387/100 grame.
Aveti mereu pofta de dulce? Cum sa scapati de ea pe durata procesului de slabire
Luand in considerare numarul mare de calorii pe care il au produsele dulci, este esential ca, mai ales atunci cand tineti o dieta de slabit, sa le consumam cu multa masura. Un baton de ciocolata, o prajitura, un croissant pot avea atat de multe calorii incat sa compromita o zi de dieta de slabit. Ce puteti face? Iata cateva strategii simple:
- Evitati foamea excesiva
Menținerea unei senzații constante de foame poate crește pofta de dulciuri. Încercați să aveți mese echilibrate și sănătoase și să includeți gustări sănătoase între mese pentru a menține nivelul de energie si a evita senzația de foame excesivă. Evitati dietele prea restrictive, cu un continut caloric foarte scazut. Senzatia puternica si constanta de foame este cel mai frecvent motiv pentru care dietele de slabit esueaza.
- Identificati factorii declansatori
De cele mai multe ori, acestia nu au nicio legatura cu foamea fiziologica. Luati cate o gustare dulce atunci cand aveti parte de stres? Cand va plictisiti? Sau din cauza singuratatii? Unii oameni fac plinul de dulciuri in momentul in care au mult de lucru la serviciu. Altii devoreaza un castron plin de inghetata dupa o zi obositoare. Opriti-va un moment si ganditi-va care sunt cu adevarat factorii declansatori ai mancatului de dulciuri. Apoi gasiti o lista de alternative pentru a face fata acestora. Poate fi mestecatul gumei, ascultatul muzicii, cititul sau vizionarea unui serial.
- Alegeti un mic-dejun bogat in proteine
Atat in mod obisnuit, cat si atunci cand va doriti sa scadeti in greutate, este recomandat sa consumati zilnic un mic dejun consistent, bogat proteic. Evitati regimurile de slabit care recomanda altceva. Spre deosebire de alimentele care contin cantitati mari de proteine, cele care sunt bogate in carbohidrati rafinati (zahar) provoaca cresteri rapide ale glicemiei, apoi scaderi bruste si aparitia rapida a senzatiei de foame (in 1-2 ore). Pe cand, daca veti consuma alimente precum ouale, iaurtul grecesc, branza cottage sau produse din carne, veti beneficia de energie si de mentinerea constanta a nivelului glicemiei. Iar acest lucru este deosebit de important cand ne incepem ziua.
- Dormiti suficient
Un studiu recent al Universitatii Columbia din SUA, efectuat pe 500 de femei, a aratat ca participantele care dormeau prea putin, consumau semnificativ mai mult zahar adaugat, decat cele care se odihneau corespunzator (8 h de somn in 24 de ore).
Somnul deficitar afecteaza centrele recompensei de la nivelul creierului si determina o apetenta puternica pentru alimente nesanatoase sau foarte dulci, care sa aduca satisfactie pe moment. Totodata, se crede ca deprivarea de somn suprima senzatia de satietate, determinand lipsa de control in privinta mancarii.
- Scapati de tentatii!
Sunt banal, dar a nu pastra dulciuri in casa poate fi una dintre cele mai eficiente strategii. Daca aveti copii sau un partener care nu are o probleme cu dulciurile, cereti ca acestea sa nu mai fie tinute la vedere. Pastrati in apropiere doar gustari sanatoase. Cu cat mai departe de dumneavoasta gustarile dulci, cu atat mai bine.
Pentru scaderea in greutate, farmacistii Catena recomanda
ApetitSlim de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar pentru slabit, care contine extracte din plante, vitamine si minerale, ajutand la controlul senzatiei de foame.
- Mancati portii mici sau savurati fiecare inghititura
Unele persoane care incearca sa renunte de tot la dulciuri ajung sa cedeze poftei si sa manance foarte multe deodata. Daca considerati ca vi s-ar putea intampla, luati in considerare satisfacerea poftei, dar limitati-va la o portie foarte mica. Primele doua-trei muscaturi va satisface pofta, iar apoi ar trebui sa va infranati. Strategia functioneaza foarte bine atunci cand va este pofta de ceva foarte dulce, cum ar fi ciocolata.
- Substituiti dulciurile cu alte dulciuri mai sanatoase
Uneori pentru a va satisface pofta de dulce e suficient sa mancati un aliment care e dulce in mod natural, de exemplu bananele, zmeura, strugurii sau afinele. Dar atentie la cantitati, pentru ca si fructele au calorii. Insa la fel de multe ca o ciocolata. O alta optiune de acest fel o reprezinta ceaiurile naturale: scortisoara, menta sau zmeura – chiar si neindulcite au un gust minunat.
- Faceti miscare regulat!
Exercițiul fizic poate ajuta la reducerea poftelor de dulciuri. Activitatea fizică eliberează endorfine, substanțe chimice care imbunatatesc starea de spirit si reduc dorinta de a manca dulciuri. Incearcato sa va faceti un program regulat de exercitii si sa includeti miscare in rutina zilnica.
Pentru detoxifierea organismului, farmacistii Catena recomanda produsul Detoxicolon de la Dacia Plant. Formula acestuia se bazeaza pe 15 plante medicinale, completata eficient de mineralul zeolit. Detixicolon este un detoxifiant al colonului si ajuta la combaterea senzatiei de foame.