Sarcina poate fi o perioada agitata chiar si pentru cele mai relaxate mamici. Din fericire, sarcina si bebelusul nu sunt afectati daca experimentati o doza normala de stres. Atunci cand apare, stresul prelungit actioneaza ca un raspuns la provocarile externe, presiune sau evenimente. De asemenea, emotiile sunt parte din viata de zi cu zi, dar acestea nu trebuie sa atinga un nivel foarte ridicat, mai ales in caz de sarcina.
Pentru a putea gestiona emotiile si stresul in mod eficient in timpul sarcinii, este important sa cunoasteti cauzele ce duc la aceasta situatie. In acest articol, veti afla care sunt cauzele ce pot conduce la emotii puternice si cum sa le gestionati.
Care sunt cauzele emotiilor si stresului puternic din timpul sarcinii?
Cauzele care pot conduce la aparitia emotiilor puternice si nelinistii din timpul sarcinii pot fi diferite de la o persoana la alta. Pentru anumite femei, acestea pot fi cauzate de disconfortul fizic, in timp ce pentru altele, emotiile apar ca urmare a schimbarilor hormonale. Cele mai comune cauze care determina aparitia emotiilor din timpul sarcinii sunt urmatoarele:
-
teama de a pierde sarcina;
-
teama de travaliu si nastere;
-
schimbarile fizice care produc disconfort ridicat, cum ar fi greata, oboseala, schimbari de dispozitie, durere de cap;
-
munca si proiectele in care sunteti implicata la locul de munca, pentru a lasa totul in ordine in timpul concediului de maternitate;
-
teama de a avea grija de bebelus;
-
teama de a nu putea face fata cheltuielilor legate de cresterea unui bebelus.
Farmacistii Catena recomanda crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru un masaj indelungat si placut. Crema vergeturi contne un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz, care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.
Viitoarele mamici pot fi afectate de diferite niveluri de stres. Este important sa discutati cu medicul care va urmareste sarcina, daca experimentati urmatoarele tipuri de emotii:
-
diverse evenimente negative cu care va puteti confrunta (de exemplu: deces in familie, pierderea locului de munca);
-
evenimente castrofice (de exemplu: cutremure, uragane, atacuri teroriste);
-
stres de lunga durata sau cronic (de exemplu: convietuire cu un partener abuziv, probleme financiare, convietuire intr-un mediu nesigur);
-
depresie sau anxietate.
Cum sa gestionati stresul din timpul sarcinii? Sfaturi si recomandari
Gestionarea cu succes a emotiilor si stresului in timpul sarcinii poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de complicatii in sarcina. Sfaturile si recomandarile pentru gestionarea emotiilor in sarcina pot fi aplicate in viata de zi cu zi si sunt usor de urmat. Pe langa activitatile de relaxare pe care le puteti incerca, schimbarea dietei si mentinerea unui nivel de hidratare adecvat vor fi, de asemenea, de ajutor.
Imbunatatiti rutina de somn
In timpul sarcinii, pot aparea schimbari majore in forma si marimea corpului. De asemenea, trezirile dese pe timpul noptii pentru a merge la toaleta va vor modifica rutina de somn. Prin urmare, din aceasta cauza puteti intra mai usor intr-o stare accentuata de stres si veti fi mai sensibila la emotii. Asadar, le puteti tine pe toate acestea sub control daca imbunatatiti rutina de somn.
Somnul este important pentru sanatatea fizica si psihologica. Durata recomandata de somn pe noapte este cuprinsa intre 7 si 9 ore. Cateva strategii pe care le puteti implementa pentru a va odihni mai bine pe timpul noptii sunt urmatoarele:
-
chiar daca in sarcina va puteti simti mai obosita, este recomandat sa limitati somnul de peste zi la 30 de minute;
-
evitati sa consumati cafeina inainte de a merge la culcare;
-
evitati sa consumati alimente care pot produce indigestie inainte de somn (de exemplu: mancaruri prajite, citrice, bauturi carbogazoase);
-
expuneti-va cat mai mult posibil la lumina naturala si dormiti intr-o camera in care temperatura este mai scazuta.
Faceti cat mai multa miscare
Exercitiile fizice regulate, cu impact redus, va vor ajuta sa gestionati aceasta perioada din punct de vedere psihologic, dar si sa aveti o rutina de somn imbunatatita. Recomandarile specialistilor sunt de a face orice tip de miscare pentru cel putin 20-30 de minute, in fiecare zi. Daca nu reusiti sa urmati aceasta recomandare, chiar si 10 minute de miscare va vor ajuta sa reduceti nivelul de anxietate si sa dormiti mai bine noaptea.
O abordare eficienta ar fi sa clasele de yoga pentru femei insarcinate. Acestea ofera un mix intre mindfulness, exercitii fizice si reechilibrare a psihiculului. Indiferent de activitatea fizica pe care o alegeti, cel mai important este sa alegeti una care va place cu adevarat. Pe masura ce observati imbunatatiri in modul in care va simtiti, veti continua sa practicati activitatile fizice respective pana aproape de momentul nasterii.
Creati conexiuni sociale
Ajutorul celor din jur este foarte important pentru a mentine un nivel optim de echilibru psihologic inainte si dupa nastere. Prietenii si familia va pot ajuta sa reduceti emotiile din sarcina si sa acceptati mai usor schimbarile prin care treceti. Cateva strategii eficiente pe care le puteti adopta atunci cand sunteti insarcinata sunt urmatoarele:
-
identificati tipul de suport de care aveti nevoie – acestea pot fi activitati care va relaxeaza (de exemplu, gatitul sau diverse activitati casnice) sau persoane care va pot asculta atunci cand aveti nevoie de suport;
-
nu ezitati sa cereti ajutor atunci cand aveti nevoie si fiti cat mai specifica in legatura cu tipul de suport necesar;
-
intrati intr-un grup de parenting sau cu femei insarcinate si discutati cu persoane care trec sau au trecut prin situatii similare;
-
acceptati ajutorul celor din jur cand vi se ofera.
In timpul sarcinii, poate fi dificil sa reduceti emotiile pe care le simtiti, mai ales atunci cand nu reusiti sa va odihniti. Prin urmarirea atenta a cauzelor care au condus la aparitia stresului si identificarea modului in care acestea va afecteaza, puteti identifica mai usor metodele pe care le puteti aplica pentru a va echilibra emotional. Puteti tine stresul sub control prin mentinerea unei rutine adecvate de somn, miscare constanta sau acceptarea ajutorului celor din jur.
Surse:
https://www.sbm.org/healthy-living/how-to-manage-stress-naturally-during-pregnancy
https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/stress-and-pregnancy#:~:text=Try%20relaxation%20activities%2C%20like%20prenatal,you%20learn%20in%20your%20class.
https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/emotions-during-pregnancy
https://www.healthline.com/health/pregnancy/stress-during-pregnancy#types
https://www.verywellmind.com/emotional-stress-during-pregnancy-causes-and-coping-strategies-6744735
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/ask-heidi/stress-during-pregnancy.aspx
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-much-stress-is-too-much-when-pregnant#causes-of-stress
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/stress-and-pregnancy