Cum sa faceti fata greturilor si disconfortului in timpul sarcinii

Cum sa faceti fata greturilor si disconfortului in timpul sarcinii Cum sa faceti fata greturilor si disconfortului in timpul sarcinii

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

Greturile in sarcina reprezinta un simptom foarte comun ce apare in primul trimestru de sarcina. Puteti simti greturi in orice moment al zilei sau chiar va puteti simti rau pe tot parcursul zilei. Aceasta situatie nu este placuta si va poate schimba rutina zilnica. Desi este o perioada ce va trece, puteti ameliora simptomele greturilor in sarcina cu ajutorul dietei si a schimbarilor din activitatea zilnica. Asadar, pe langa recomandarile medicului pentru a le trata, puteti folosi diferite remedii care sa va ajute sa va simtiti mai bine.

In acest articol veti afla informatii despre cauzele care provoaca greturile in sarcina. De asemenea, veti afla cum sa le gestionati in mod eficient si rapid.


De ce apar greturile in sarcina?

Desi greturile in sarcina sunt considerate a fi specifice diminetilor, de fapt aceasta conditie poate aparea in orice moment al zilei. De obicei, greturile si voma incep in saptamana a-6-a de sarcina, dar perioada de start a acesteia difera. Majoritatea gravidelor experimenteaza greturi in sarcina inainte de saptamana a-9-a de sarcina. Mai mult, simptomele se inrautatesc in jurul saptamanii a-10-a si incep sa scada in intensitate dupa saptamana 13 de sarcina.

Cauzele care conduc la greturile in sarcina nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, specialistii considera ca exista un mix de factori ce conduc la aparitia acestei situatii. In general, greturile in sarcina pot aparea din urmatoarele cauze:

  • nivel scazut de glucoza in sange;
  • cresterea anumitor hormoni in sarcina cum ar fi estrogenul sau HCG;
  • fluctuatii ale tensiunii arteriale;
  • schimbari in metabolism.

De asemenea, simptomele greturilor in sarcina pot fi inrautatite din urmatoarele cauze:

  • stres si anxietate;
  • stare de oboseala accentuata;
  • consumul sau mirosul anumitor alimente;
  • stare de rau in timpul miscarilor bruste;
  • expunerea la temperaturi ridicate.

Factorii de risc ce pot conduce la aparitia greturilor in sarcina sunt urmatorii:

  • ati avut stare de greata si voma din alte cauze inainte de sarcina, cum ar fi rau de miscare sau migrene;
  • ati avut greturi si in sarcinile anterioare;
  • sunteti insarcinata cu gemeni sau mai multi copii.

Farmacistii Catena recomanda crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru un masaj lung si pozitiv. Crema vergeturi contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.

Cum sa gestionati greturile din perioada sarcinii? Sfaturi si recomandari

Desi perioada sarcinii este minunata, atunci cand apar greturi in sarcina, parcurgerea fiecarei luni devine destul de dificila. Din fericire, exista metode prin care puteti gestiona greturile in sarcina. In primul rand, trebuie sa identificati care sunt factorii ce conduc la aparitia acestei situatii si sa ii eliminati pe cat posibil. De asemenea, este important sa discutati cu medicul care va urmareste sarcina despre simptomele pe care le aveti si sa urmati sfaturile acestuia.

Schimbarile in dieta, primul sfat pentru gestionare greturi in sarcina

Dieta este foarte importanta in timpul sarcinii. Alimentele pe care le consumati pot fi responsabile pentru aparitia greturilor in sarcina. Asadar, identificarea si eliminarea alimentelor care provoaca greturi in sarcina este importanta. De exemplu, puteti incepe dimineata cu cativa biscuiti sarati sau paine prajita pentru a va ajuta stomacul sa se linisteasca.

O schimbare importanta in dieta pentru a ameliora greturile in sarcina o reprezinta introducerea meselor mai mici si dese, in locul celor trei mese clasice dintr-o zi. In plus, este important sa nu sariti peste mese. O alta schimbare o reprezinta eliminarea mancarurilor grase sau picante. De exemplu, puteti consuma alimente care nu irita stomacul cum ar fi bananele, orezul, cartof copt, supa sau oua.

Snack-urile intre mese contribuie si ele la ameliorarea greturilor. Astfel, este recomandat sa consumati snack-uri bogate in proteine si fibre. De exemplu, puteti consuma iaurt sau unt de arahide intins pe felii de mar. O alta alternativa de snackuri ar putea fi nucile, branzeturile sau sfecla.

Mentineti un nivel optim de hidratare

Desi poate parea un obicei foarte natural, atunci cand va este rau in timpul sarcinii poate fi dificil sa mentineti un nivel optim de hidratare. Cu toate acestea, este esential sa consumati suficiente lichide pe parcursul zilei. Cu cat sunteti mai hidratata, cu atat veti simti mai putin greturi in sarcina.

Apa este lichidul cel mai recomandat de a fi consumat in sarcina. De asemenea, este recomandat sa evitati consumul de bauturi care contin cofeina. In cazul in care v-ati saturat de apa, puteti incerca ceaiuri. Intrucat anumite ceaiuri pot diminua efectul medicametelor, este recomandat sa discutati cu medicul asupra tipului de ceai pe care il puteti consuma. Pentru a diminua senzatia de greata, puteti adauga lamaie sau ghimbir in ceai.

Odihniti-va cat mai mult

Una dintre cauzele care sunt considerate a fi responsabile pentru aparitia greturilor in sarcina o reprezinta oboseala accentuata. Asadar, puteti profita de sarcina pentru a va odihni cat mai mult posibil. Uneori, gandul de a va da jos din pat atunci cand simtiti greata intensifica si mai mult starea de rau.

Desi uneori este dificil sa va luati o pauza in timpul sarcinii, puteti discuta cu medicul pentru a va recomanda concediu medical in saptamana 7 sau 8 de sarcina, atunci cand simptomele sunt foarte intense. De asemenea, chiar daca nu puteti sa va luati liber, incercati sa stati departe de stres si activitate intensa. Astfel, veti supune corpul la mai putin stres si sa aveti mai putine greturi dimineata.

In concluzie, desi nu pot fi prevenite, greturile in sarcina pot fi gestionate cu succes, iar simptomele diminuate. Chiar daca sunt inconfortabile, greturile reprezinta o confirmare a sarcinii si a faptului ca placenta se dezvolta in mod corespunzator. Pe de alta parte, greturile in sarcina nu apar la toate femeile insarcinate. Astfel, este posibil sa nu treceti prin aceasta situatie si sa parcurgeti cu bine primul trimestru. Daca totusi se instaleaza greturile, le puteti gestiona mai usor prin hidratare adecvata, schimbari in dieta si cat mai multa odihna.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16566-morning-sickness-nausea-and-vomiting-of-pregnancy

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/morning-sickness/15-tips-for-dealing-with-morning-sickness/

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vomiting-and-morning-sickness/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morning-sickness/symptoms-causes/syc-20375254

https://uihc.org/health-topics/five-ways-decrease-nausea-during-pregnancy

https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/nausea-during-pregnancy/

 

Farmacistul Catena va recomanda: