Sezonul rece vine in fiecare an „la pachet” cu un risc sporit de raceala din cauza faptului ca in aceasta perioada se intensifica circulatia virusurilor respiratorii. Raceala este o forma usoara de infectie respiratorie provocata in marea majoritate a cazurilor de agenti patogeni din familia Rhinovirusurilor, care include peste 100 de serotipuri de virusuri caracterizate de o rezistenta crescuta la temperaturi scazute.
Se manifesta prin rinoree si nas infundat, tuse, stranut, febra, durere in gat, dureri de cap si dureri musculare, toate generand o stare de indispozitie.
In cele ce urmeaza va vom arata cum puteti evita toate aceste neplaceri, protejandu-va eficient impotriva racelilor.
Cum sa scapati de raceli in sezonul rece? Sfaturi si recomandari
Riscul de a contractata o raceala creste considerabil inca din primele zile friguroase, din cauza faptului ca aceasta schimbare de temperatura slabeste sistemul imunitar, care are nevoie de o anumita perioada pentru a se adapta. Din acest motiv, sfaturile si recomandarile pe care le veti gasi in randurile de mai jos trebuie puse in practica inca de la debutul sezonului rece.
Nu stati afara cand este foarte frig
Asa cum mentionam, sistemul imunitar este sensibil la diferentele de temperatura, iar aceasta sensibilitate se manifesta chiar si atunci cand iesiti din casa si afara este foarte frig. Cu toate ca purtati haine groase care va fac sa nu simtiti gerul, acestea nu influenteaza cu nimic temperatura aerului rece pe care il inspirati si care ajunge in plamani.
Acest aer rece are o influenta negativa asupra sistemului imunitar, iar din acest motiv este recomandat sa evitati pe cat posibil expunerea prelungita la temperaturi scazute.
Evitati zonele aglomerate la orele de varf
Virusurile care provoaca raceala se transmit pe cale aeriana prin intermediul secretiilor nazale si particulelor de saliva provenite de la persoanele infectate. Cum circulatia virusurilor se intensifica foarte mult in sezonul rece, este aproape imposibil ca in spatiile aglomerate din piete, magazine, sali de cinema sau mijloace de transport sa nu existe o incarcatura virala importanta in aer. Astfel, riscul de a va imbolnavi este mai mare daca frecventati aceste zone, mai ales la ore de varf si in spatii acoperite.
Spalati-va mai des pe maini
Particulele microbiene pot ajunge cu usurinta si pe diferite suprafete, in special ce cele folosite in mod frecvent de mai multe persoane. Balustradele, clantele de la usi, butoanele lifturilor, barele de sprijin din mijloacele de transport sau bancnotele devin astfel vectori de transmitere a virusurilor care provoaca raceala. Pentru a evita infectarea trebuie sa evitati sa va atingeti nasul sau gura dupa ce intrati in contact cu astfel de suprafete si sa va spalati pe maini cat mai curand posibil. De asemenea, este recomandat sa aveti la dumneavoastra un flacon cu dezinfectant pentru maini, pe care sa il folositi atunci cand nu aveti acces la o sursa de apa.
Evitati contactul cu persoanele care prezinta simptome de boala
Raceala este o boala foarte contagioasa, intrucat particulele de secretii provenite de la persoanele infectate au o incarcatura virala ridicata, suficienta pentru a transmite infectia unei persoane sanatoase. O scurta discutie fata in fata cu o persoana infectata este mai mult decat suficienta pentru a contracta raceala, iar din acest motiv este recomandat sa evitati contactul cu cei care prezinta simptome specifice racelii. De asemenea, incercati sa stati cat mai departe de persoanele care stranuta sau tusesc, iar daca va aflati in apropierea lor, protejati-va nasul si gura.
Consumati alimente bogate in vitamine si minerale
Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali cu o contributie importanta in functionarea sistemului imunitar. Am precizat deja ca organismul este mai vulnerabil in sezonul rece din cauza scaderi imunitatii, iar din acest motiv se impune un aport sporit din acesti nutrienti. Fructele si legumele sunt principala sursa de vitamine si minerale, asa ca nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Sunt recomandate in special citricele, catina, patrunjelul, fructele de padure, merisoarele si alte fructe care contin vitamina C, intrucat aceasta intareste imunitatea prin stimularea productiei de leucocite care lupta cu agentii patogeni.
Profitati de zilele insorite
Iernile din ziua de azi sunt cu mult diferite de cele de altadata, asa ca zilele insorite din mijlocul sezonului rece au ajuns sa nu mai constituie o raritate. Profitati de fiecare astfel de zi pentru a iesi din casa, fie chiar si pentru o scurta plimbare de 30-45 de minute intr-o zona mai putin aglomerata. Este foarte important acest lucru, pentru ca expunerea la soare contribuie la sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, aceasta fiind un alt nutrient de baza pentru sistemul imunitar. De altfel, slabirea imunitatii se datoreaza deseori si deficitului de vitamina D, pe care organismul o poate produce singur insa doar sub influenta razelor ultraviolete. Asadar, orice iesire la aer in zilele insorite constituie un prilej pentru organism de a-si reface rezervele de vitamina D si a-si intari imunitatea.
Dormiti cel putin 7 ore pe noapte
Pentru a putea face fata atacurilor agentilor patogeni, sistemul imunitar are nevoie de energie, la fel si fiecare structura anatomica din organism. Spre sfarsitul zilei, resursele de energie sunt reduse iar organismul are nevoie de o perioada de repaus pentru a le reface. Somnul este acea perioada de repaus necesara refacerii resurselor de anergie, iar pentru ca acestea sa fie readuse la nivelul optim, trebuie sa dormiti cel putin 7 ore pe noapte, de preferat 8.
Mai putin somn inseamna mai putina energie la inceputul zilei, iar acest lucru se reflecta in mod negativ si asupra imunitatii. La fel de importanta este si calitatea somnului, precum si respectarea unui program fix in privinta orelor de culcare si de trezire.
Faceti miscare
Chiar daca vremea de afara nu va mai permite sa petreceti mult timp in aer liber, nu renuntati la miscare, pentru ca si activitatea fizica intensa este eficienta in prevenirea racelii. Aceasta imbunatateste circulatia sanguina si odata cu ea transportul celulelor imunitare in zonele in care este nevoie de ele. Totodata miscarea stimuleaza si productia de celule imunitare, consolidand astfel bariera naturala pe care organismul o pune in calea agentilor patogeni.
Daca afara este prea frig pentru a putea iesi la miscare, puteti face exercitii fizice simple din confortul locuintei, alocand acestei activitati cel putin o jumatate de ora pe zi.