Daca observati ca parul incepe sa va cada in cantitati mari in fiecare zi, cel mai probabil va confruntati cu alopecie (caderea parului), acesta fiind un motiv intemeiat pentru care ar trebui sa luati legatura cu un dermatolog. Caderea parului are mai multe cauze posibile si nu poate fi prevenita, in majoritatea cazurilor. Insa are rezolvare, daca ajungeti din timp la un dermatolog!
Caderea parului (alopecia) poate afecta doar scalpul sau intregul corp si poate fi temporara sau permanenta. Poate fi cauzata de genetica, modificarile hormonale, afectiuni sau de procesul natural de imbatranire. Cu toate ca este mai frecventa la barbati, caderea parului le poate afecta si pe femei.
Cea mai frecventa cauza a calvitiei, uzual numita si chelie, este caderea ereditara a parului. Unele persoane prefera sa nu intervina in niciun fel pentru a-si acoperi zonele cu calvitie, in timp ce altele folosesc peruci, palarii sau esarfe. In aceasta ultima categorie intra, de obicei, femeile. Alte persoane recurg la diferitele tipuri de tratament pentru caderea parului, pentru a preveni pierderea continua a parului sau pentru a restabili cresterea acestuia.
Inainte de a alege cel mai bun tratament pentru caderea parului, aflati de la specialist care sunt cauzele alopeciei si variantele de tratament.
Posibile cauze pentru caderea parului la femei
Intre 50 si 100 de fire de par se regenereaza, in medie, in fiecare zi. Caderea parului este un proces normal care se produce in organism. Unele fire cad, in timp ce altele cresc. Caderea parului apare daca acest echilibru este destabilizat, in momentul in care creste mai putin par decat cade. Caderea parului este diferita de regenerarea parului. Termenul medical pentru caderea parului este „alopecie”.
Parul creste pe aproape toate suprafetele corpului – cu exceptia palmelor, talpilor, buzelor etc.
Caderea parului - tipuri
Exista trei tipuri de alopecie: effluvium anagen, effluvium telogen si alopecia androgenica.
-
Effluvium anagen: acest tip de alopecie apare in urma administrarii de medicamente care afecteaza foliculii de par in crestere (cum ar fi chimioterapia).
-
Effluvium telogen: aceasta forma apare la cateva luni dupa un stres major, de exemplu in urma unei afectiuni sau a unei infectii chirurgicale majore.
-
Alopecia androgenica: acesta este cel mai frecvent tip de caderea parului. Parul se subtiaza in zona crestetului si in partile laterale.
Cat de frecventa este caderea parului la femei?
Majoritatea oamenilor au tendinta sa creada ca doar barbatii sunt afectati de caderea parului. Specialistii estimeaza ca mai mult de 50% dintre femei se confrunta la un moment dat cu pierderi vizibile de par. Din fericire, exista tratamente pentru caderea parului la femei. Recomandarea Catena este ParuSan sampon stimulator. Cu o formula unica si concentrata de substante active, samponul stimulator ParuSan este indicat pentru persoanele care se confrunta cu pierderea difuza a parului.
De asemenea, Triple Eight - Sampon anti-cadere cu cafeina este un sampon impotriva caderii parului, imbogatit cu cafeina, ce stimuleaza radacina firului de par, acesta devenind mai puternic. Samponul cu cafeina opreste caderea parului, hraneste radacina firului de par, ii confera stralucire, lasandu-l moale si matasos.
Care femei sunt mai predispuse la caderea parului?
Caderea parului poate afecta orice fata sau femeie. Cu toate acestea, aceasta problema este mai frecventa in cazul:
-
Femeilor care au mai mult de 40 de ani.
-
Femeilor care tocmai au nascut.
-
Femeilor care au trecut prin tratamente de chimioterapie si cele care au luat anumite tipuri de medicamente.
-
Femeilor care obisnuiesc sa-si aranjeze parul in stiluri care streseaza podoaba capilara (cum ar fi cozile sau impletiturile stranse) sau care aplica substante chimice dure pe par.
-
Femeilor aflate la menopauza.
Femeile au la dispozitie sampoane si uleiuri pentru a trata aceasta problema. Un astfel de produs este DIFEEL Ulei pentru cresterea parului, un ulei de par special care ajuta la cresterea parului fara a fi agresiv, putand fi folosit frecvent. Nu afecteaza culoarea, structura si integritatea parului. Acest ulei pentru cresterea parului contine un mix de uleiuri cu rol dovedit in stimularea cresterii parului si hidratarea acestuia.
De asemenea, pot incerca Revalid sampon impotriva caderii parului, un sampon impotriva caderii parului, care contine Redensyl, un ingredient inovator, ce revigoreaza celulele din foliculul de par responsabile de cresterea parului.
Caderea parului cauze
In linii mari, caderea parului poate fi cauzata de:
-
Stilul coafurii: caderea parului poate fi provocata de aranjarea acestuia in feluri care implica tragerea radacinilor, cum ar fi cozile, impletiturile sau spicurile de grau. Acest tip de cadere a parului poarta denumirea de alopecie de tractiune. Daca foliculii de par se deterioreaza, caderea parului poate fi permanenta.
-
Deficitul de vitamine.
-
Scaderea rapida in greutate.
-
Restrictiile alimentare.
Care sunt cauzele alopeciei de tip effluvium anagen?
-
Contactul cu substantele toxice, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si unele medicamente. Acestea cauzeaza caderea brusca a parului din orice zona a corpului. In anumite cazuri, aceasta forma de alopecie poate fi permanenta daca foliculii de par sunt deteriorati.
Ce cauzeaza caderea parului de tip effluvium telogen?
-
Stres fizic extrem: in aceasta categorie intra probleme de sanatate sau evenimente precum pierderea in greutate, anemia, anumite afectiuni, interventiile chirurgicale si nasterea.
-
Stres emotional puternic: moartea unei persoane apropiate, afectiuni mintale etc.
-
Medicamente si suplimente: aici sunt cuprinse medicamentele care normalizeaza tensiunea arteriala, medicamentele pentru tratarea gutei si vitamina A in doze mari.
-
Modificari hormonale cauzate de menopauza, sarcina sau administrarea de pilule contraceptive.
-
Functionare anormala a tiroidei.
Ce cauzeaza alopecia androgenica?
-
Mostenirea genetica: alopecia poate avea influente genetice.
-
Imbatranirea: alopecia poate fi cauzata si de modificarile hormonale aparuta in urma procesului de imbatranirea.
-
Menopauza: caderea parului se agraveaza in timpul menopauzei din cauza productiei scazute de estrogen.
De asemenea, caderea parului poate fi cauzata si de o afectiune autoimuna. Alopecia areata este o boala autoimuna de piele care cauzeaza caderea neuniforma a parului de pe cap si, eventual, de pe alte zone ale corpului. De obicei, aceasta afectiune nu este permanenta.
Remedii si tratamente pentru caderea parului la femei
Caderea parului cauzata de modificarile hormonale sau stres, cum se intampla in cazul sarcinii sau menopauzei, nu este, de obicei, tratata. Problema se va opri de la sine dupa ce organismul se va adapta si regla la noua situatie.
Exista mai multe tratamente pentru caderea parului, care de multe ori pot fi recomandate in combinatie pentru ca rezultatele complete sa apara.
Minoxidil
Minoxidilul este un medicament eliberat fara reteta si aplicat pe piele (topic). Acest medicament sub forma de spuma sau lichid trebuie aplicat zilnic pe scalp si de obicei trebuie utilizat timp de mai multe luni sau ani pentru a preveni caderea parului si pentru a stimula cresterea acestuia.
Spironolactona
Spironolactona combate caderea parului prin faptul ca influenteaza activitatea hormonala. Mai exact, spironolactona se leaga de receptorul androgen si scade procesarea testosteronului de catre organism.
Corticosteroizi
Medicii le-ar putea recomanda femeilor diagnosticate cu alopecia areata tratamentul cu corticosteroizi. In cadrul acestui tratament pentru caderea parului, substanta este injectata in mai multe locuri din zona afectata. Primele semne de crestere a parului apar dupa cel putin 4 saptamani, iar tratamentul poate fi repetat la fiecare 4-6 saptamani. Tratamentul cu corticosteroizi poate avea, insa, efecte secundare precum atrofia pielii sau subtierea scalpului.
De asemenea, sunt disponibili corticosteroizii topici, insa nu ofera rezultate la fel de bune. In plus, corticosteroizii orali pot provoca efecte secundare neplacute.
Tratament caderea parului acasa
Ulei de cocos
Potrivit cercetatorilor, uleiul de cocos poate ajuta la prevenirea deteriorarii parului din cauza ingrijirii si expunerii acestuia la lumina ultravioleta (UV).
Uleiul de cocos contine acid lauric, care protejeaza radacina si firul de par de rupere. Uleiul de cocos trebuie masat pe scalp pentru a imbunatati circulatia sanguina si pentru a stimula cresterea parului.
Ulei de masline
Uleiul de masline poate functiona ca un balsam de par, protejandu-l de uscare si rupere. De asemenea, uleiul de masline este un ingredient de baza al dietei mediteraneene, care poate ajuta la incetinirea caderii genetice a parului.
Aplicati cateva linguri de ulei de masline direct pe par si lasati-l sa-si faca efectul timp de 30 de minute inainte de spalare.
Ginseng
Ginseng contine anumite substante fitochimice care pot favoriza cresterea parului pe scalp. Intrebati-l pe medic daca puteti administra suplimente cu ginseng sau daca puteti folosi creme sau alte produse topice care contin acest ingredient.
Vitamina A
Vitamina A este compusa in mare parte din retinoizi, despre care se stie ca pot ajuta la cresterea parului. De asemenea, aceasta vitamina poate ajuta la producerea de sebum, lucru care mentine scalpul mai sanatos si capabil sa retina mai multe fire de par.
Multivitamine
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca vitaminele A, B, C, D, fierul, seleniul si zincul pot sustine procesul de crestere a parului.
Menopauza si caderea parului – ce legatura exista?
In timpul menopauzei, femeile se confrunta cu caderea parului din cauza ca organismul nu mai produce estrogen si progesteron in cantitati suficiente. In plus, aceste modificari produc simptome precum ciclu menstrual neregulat, piele uscata, transpiratii nocturne, ingrasare si uscaciunea vaginala. Acest stres suplimentar asupra corpului poate agrava si caderea parului.
De asemenea, unele femei au constatat ca parul lor s-a subtiat si chiar a cazut dupa ce au renuntat la contraceptionale. Motivul este acelasi! Modificarile hormonale de orice fel, in special scaderea nivelului de estrogen, pot afecta temporar ciclul de viata al parului.
Caderea parului – cum sa o evitati?
Exista metode prin care puteti evita caderea parului. De exemplu:
-
Nu trageti de par in momentul in care il periati si pieptanati, mai ales atunci cand parul este ud.
-
Intrebati medicul daca medicamentele si suplimentele pe care le luati ar putea cauza caderea parului.
-
Protejati-va parul de lumina soarelui si de alte surse de lumina ultravioleta.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/hair-loss-women
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921-hair-loss-in-women
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
https://www.healthline.com/health/hair-loss
https://www.healthline.com/health/hair-loss-prevention#1