Crusin: beneficii pentru sanatate si utilizari traditionale

Crusin: beneficii pentru sanatate si utilizari traditionale Crusin: beneficii pentru sanatate si utilizari traditionale

Ultima actualizare: 22 august 2024

crusin

Crusinul mai poarta si denumirea de Cascara sagrada si este clasificat ca o planta amara, fiind renumit pentru actiunea sa laxativa. Beneficiile crusinului sunt atribuite in mod normal scoartei sale, care poseda proprietati medicinale. Acest arbust este originar din partile de vest ale Americii de Nord. Crusinul a fost folosit timp de secole ca laxativ, pentru a ameliora constipatia si pentru a imbunatati functionarea sistemului digestiv.

Denumirea stiintifica a crusinului este Rhamnus purshiana. Dupa cum mentionam, crusinul este utilizat datorita proprietatilor sale laxative sau catartice. In plus, este unul dintre cele mai folosite ingrediente in numeroase laxative OTC (eliberate fara prescriptie medicala).

Crusinul functioneaza ca un stimulent pentru contractiile musculare din intestine. Acestea ajuta la deplasarea scaunului prin intestine, ameliorand constipatia.

Compusii care fac posibil acest lucru sunt antrachinonele din crusin. Acesti compusi actioneaza ca iritanti pentru colon si favorizeaza contractiile musculare (numite si peristaltism) si evacuarea materiilor fecale. Antrachinonele fac acest lucru prin inhibarea absorbtiei apei si a electrolitilor la nivelul intestinelor.


Ce este crusinul?

Crusinul (Rhamnus purshiana) este o specie de arbore originara din nord-vestul Americii de-a lungul coastei Pacificului.

Suplimentele care contin crusin sunt obtinute din scoarta uscata a arborelui si au rolul de a stimula in mod natural tractul gastrointestinal pentru a oferi un efect laxativ bland. De asemenea, se crede ca ajuta la sustinerea sanatatii generale a tractului digestiv, a colonului si a ficatului. In plus, extractul din scoarta uscata de crusin este folosit frecvent ca aroma in procesarea bauturilor racoritoare, a produselor de patiserie si a inghetatei.

Ce beneficii are crusinul?

Cercetatorii au studit pe scara larga beneficiile crusinului asupra organismului. Antrachinonele care se gasesc in crusin ajuta la ameliorarea constipatiei. Unele surse sugereaza ca aceasta planta este eficienta in promovarea sanatatii ficatului si in prevenirea cancerului, insa este nevoie de mai multe cercetari in acest sens.

  • Crusinul poate ajuta la tratarea constipatiei

Acest merit se datoreaza antrachinonelor din crusin. Acesti compusi au efecte laxative sau purgative si sustin procesul de golire gastrica. Mai exact, antrachinonele declanseaza contractiile musculare de la nivelul intestinelor.

Studiile au recunoscut efectele purgative puternice ale scoartei de crusin. Aceasta planta are, de asemenea, capacitatea de a contribui la tratarea diferitelor forme de dispepsie (sau indigestie).

Crusinul poate fi folosit si ca optiune de gestionare a sindromului de colon iritabil.

crusin-beneficii-constipatie

Multe persoane obisnuiesc sa consume crusin pentru a-si curata colonul si pentru a trata constipatia. Se recomanda sa consumati crusin cu 12 pana la 24 de ore inainte de o miscare intestinala pentru a reduce constipatia, dar si balonarea.

  • Crusinul poate imbunatati sanatatea ficatului

Crusinul poate fi extrem de benefic si pentru ficat. Acesta contine un compus numit emodin, o substanta care poate proteja ficatul impotriva leziunilor. In cadrul unui studiu efectuat pe sobolani, subiectii cu leziuni hepatice induse de acetaminofen au beneficiat de o anumita protectie hepatica dupa tratamentul cu emodin.

Unele dovezi anecdotice sugereaza, de asemenea, ca aceasta planta poate ajuta la tratarea calculilor biliari. Cu toate acestea, exista informatii limitate in acest sens, asa ca va sugeram sa discutati cu medicul inainte de a utiliza crusin in acest scop.

  • Crusinul ar putea ajuta la prevenirea cancerului

Un studiu a investigat efectele anticancer ale aloe-emodinului, o componenta a crusinului, asupra liniilor celulare de cancer hepatic uman. Specialistii au descoperit ca aloe-emodinului opreste proliferarea celulelor canceroase si poate chiar sa induca moartea celulelor canceroase. Studiul se incheie prin a afirma ca aceasta planta ar putea fi utila in prevenirea cancerului – in special al celui hepatic.

Cu toate acestea, cercetarile sunt foarte limitate in acest sens, motiv pentru care este recomandat sa consultati un medic.

Exista si alte beneficii anecdotice care nu au fost inca fundamentate cu dovezi solide. Ele sunt prezentate mai jos:

  • Crusinul ar putea sustine procesul de slabire

Crusinul este un ingredient popular folosit in suplimentele de slabit. Este folosit ca laxativ vegetal si poate induce o oarecare pierdere in greutate. Cu toate acestea, specialistii recomanda cu tarie sa nu folositi crusin pentru a pierde in greutate, deoarece nu exista dovezi concrete care sa sustina afirmatia.

  • Ar putea trata infectiile parazitare

Unele surse afirma ca are proprietati antimicrobiene care ar putea combate infectiile parazitare. Dovezile anecdotice sugereaza ca poate ajuta la tratarea eczemei, dar din nou, nu exista cercetari concrete care sa sustina acest lucru.

crusin-beneficii-paraziti

  • Ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol

Crusinul a fost unul dintre ingredientele utilizate intr-un supliment care a contribuit la gestionarea dislipidemiei, o afectiune caracterizata printr-un nivel ridicat al colesterolului „rau” si un nivel scazut al colesterolului „bun”. Cu toate acestea, cercetatorii nu precizeaza vreo legatura directa intre crusin si imbunatatirea nivelul de colesterol.

Crusinul contine substante fitochimice cum ar fi antrachinonele. Conform cercetarilor, antrachinonele care se gasesc intr-o alta planta (Cassia obtusifolia) pot ajuta la gestionarea nivelurilor de lipide. S-a demonstrat ca antrachinonele, daca sunt administrate concomitent cu alte medicamente care scad nivelul colesterolului, pot ajuta la reducerea acestuia. Cu toate acestea, nu exista nicio legatura directa intre consumul de crusin si efectele asupra nivelului de colesterol. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a studia efectele complete ale crusinului asupra gestionarii colesterolului la oameni.

Doze si recomandari de consum

Dozele care au fost studiate in cadrul cercetarilor stiintifice privind efectul asupra constipatiei sunt prezentate mai jos.

  • O ceasca de ceai de crusin pe zi, pe care o puteti face punand doua grame de scoarta tocata fin, in aproximativ doua treimi de cana de apa clocotita. Lasati totul la infuzat timp de cinci pana la 10 minute si strecurati apoi inainte de a bea.
  • Pentru ameliorarea constipatiei: 20 pana la 30 de miligrame de ingredient activ pe zi.
  • Doi pana la cinci mililitri de extract lichid de crusin, de trei ori pe zi.

Dupa cat timp isi face efectul crusinul? Ca in cazul celor mai multe laxative pe baza de plante, aceasta durata poate varia de la o persoana la alta, insa de obicei efectul apare dupa sase pana la 12 ore. Cand este utilizat ca laxativ, doza potrivita de crusin este de obicei considerata a fi cea mai mica doza necesara pentru a mentine scaunele moi.

Posibile riscuri si reactii adverse ale crusinului

Potrivit specialistilor, crusinul poate fi consumat in siguranta de majoritatea adultilor cand este administrat pe cale orala pentru mai putin de sapte zile. Ca efecte secundare, crusinul provoaca de obicei tulburari de stomac si crampe abdominale.

crusin-riscuri

Utilizarea pe termen lung (mai mult de una sau doua saptamani) a crusinului este considerata nesigura. Posibilele efecte secundare grave ale utilizarii pe termen lung sunt deshidratarea, slabiciunea musculara, problemele cardiace si scaderea nivelurilor de electroliti din sange. Crusinul nu este recomandat copiilor, deoarece acestia au un risc mai mare de a se deshidrata si de a se confrunta cu un dezechilibru electrolitic.

In plus, crusinul nu este recomandat persoanelor cu tulburari gastrointestinale, cum ar fi blocajul intestinal, obstructia intestinala, colita ulcerativa, boala Crohn, apendicita, ulcere gastrice sau dureri de stomac inexplicabile.

Medicamentele despre care se stie ca interactioneaza cu aceasta planta sunt laxativele stimulatoare, anticoagulantele, diureticele, corticosteroizii, digoxina si alte medicamente administrate oral. Crusinul nu ar trebuie luat simultan cu lemn dulce, ierburi care contin glicozide cardiace (steroizi cardiotonici) sau ierburi si suplimente care contin crom.

Consultati-va cu medicul inainte de a utiliza crusin daca aveti vreo afectiune sau luati medicamente.

 

Referinte:

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-cascara-sagrada-for-skin-hair-and-health/

https://draxe.com/nutrition/cascara-sagrada/

https://www.nhc.com/cascara-sagrada

https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/cascara-sagrada

https://www.verywellhealth.com/cascara-sagrada-89046