In ultimul deceniu, au aparut tot mai multe dovezi conform carora nu doar macronutrientii, dar si micronutrientii, joaca un rol important in promovarea sanatatii, prevenirea si tratarea bolilor cronice. Unul dintre oligoelementele cele mai importante poarta denumirea de crom (Cr), fiind in primul rand implicat in reglarea actiunii insulinei. Insulina este principalul hormon care are actiune hipoglicemianta, fiind implicata si in reglarea metabolismului tuturor macronutrientilor (glucide, proteine, lipide). Conform nenumaratelor studii, suplimentarea cu crom are rol atat in a reduce rezistenta la insulina, cat si in prevenirea si chiar tratarea bolilor cardiovasculare.
Suplimentarea cu crom are efecte benefice si asupra hipertensiunii arteriale, actionand si asupra sistemului renina-angiotensina, reducand activitatea enzimei de conversie a angiotensinei (care are drept efect vasoconstrictia). Mai mult decat atat, s-a observat faptul ca aportul de crom are si beneficii asupra metabolismului lipidic, in sensul reducerii colesterolului (in special a LDL-ului), diminuarii starii inflamatorie, reducerii stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor de oxigen si azot (implicati in inflamatie). Prin toate aceste efecte, suplimentarea cu crom pare sa reduca semnificativ ratele bolilor coronariene si afectarii cardiovasculare, sustinand sanatatea.
Farmacistii Catena recomanda CardioVita de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, CardioVita ofera protectie sistemului cardiovascular. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si la echilibrul electrolitic.
Cromul, in special sub forma de crom trivalent (Cr3+) este un oligoelement care se gaseste atat in alimente, cat si sub forma de supliment alimentar. Exista si crom hexavalent (Cr6+), rezultat in urma proceselor de degradare ale otelului inoxidabil si a altor procese industriale, precum si in urma erodarii depozitelor naturale de crom. Prin faptul ca sustine si promoveaza functionarea normala a insulinei, cromul joaca un rol esential in metabolismul glucidelor, lipidelor si in cel al proteinelor. Cromul se leaga de o oligopeptida, rezultand cromodulina, substanta cu greutate moleculara mica, care se leaga de receptorul de insulina si il activeaza, sustinandu-i afinitatea.
In sange, cea mai mare cantitate de crom se leaga de proteine plasmatice, in special transferina, si doar aproximativ 5% din crom ramane nelegat. Acest oligoelement se acumuleaza in special in ficat, splina, tesuturi moi si oase, sub forme de rezerve, de unde este mobilizat la nevoie. Pe cale renala si fecala se elimina excesul de crom sau procentul dietetic neabsorbit eficient. Calea urinara reprezinta principala modalitate de excretie, ceea ce inseamna ca nivelurile de crom din urina reprezinta un indicator fidel al capacitatii organismului de a absorbi cromul. Totusi, acest nivel nu este relevant si pentru a oferi informatii privitoare la depozitele de crom din organism.
Beneficiile cromului pentru sanatatea cardiovasculara
S-a demonstrat ca minerale precum seleniul, magneziul, calciul si cromul pot juca un rol foarte important in asigurarea sanatatii cardiovasculare. De exemplu, cromul este un mineral esential in reglarea functiei insulinei, prevenirea sindromului metabolic si bolii coronariene. In studiile de specialitate, s-a demonstrat ca forma trivalenta de crom actioneaza sub forma de cofactor in activarea insulinei, hormon care mediaza metabolismul tuturor macronutrientilor. A mai fost si observat faptul ca nivelurile de crom plasmatic la persoanele cu boli cardiovasculare sunt mult mai mici decat la persoanele sanatoase. Iata principalele beneficii pentru inima ale cromului.
Efectele cromului asupra tensiunii arteriale
S-a observat ca suplimentarea cu crom imbunatateste tensiunea arteriala la pacientii diabetici, cu hipertensiune, in special prin scaderea tensiunii arteriale diastolice. In plus, dozarea cu crom in cantitati mai mari ar putea fi asociata si cu scaderea valorii tensiunii arteriale sistolice. Pe de alta parte, un aport adecvat de crom are efecte benefice impotriva infarctului de miocard, pentru ca reduce biomarkerii inflamatori asociati acestui eveniment cardiovascular. Acest efect poate fi legat si faptul ca forma trivalenta reduce activitatea sistemului renina-angiotensina, insa si a enzimei de conversie a angiotensinei, sustinand si activitatea sistemului NO (oxid nitric).
Efectele cromului asupra profilului lipidic
O gama variata de studii si-au indreptat atentia asupra efectelor suplimentelor cu crom in ceea ce priveste profilul lipidic. Rezultatele sustin ca suplimentarea cu crom poate fi benefica chiar si in ceea ce priveste reducerea greutatii corporale, nu doar a imbunatatirii profilului lipidic. La pacientii cu diabet zaharat, suplimentarea timp de 12 saptamani cu 50-200 μg nicotinat de crom a avut rezultate semnificative:
-
Cresterea nivelului de HDL seric;
-
Scaderea nivelului de lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL);
-
Scaderea nivelului de trigliceride;
-
Scaderea nivelului de hemoglobina glicozilata.
Se crede ca un aport adecvat de crom poate reduce lipogeneza, imbunatatind profilul lipidic si homeostazia glicemica prin influentarea expresiei genei care sintetizeaza SREBP-1, o proteina de legare a sterolului. S-a ajuns la concluzia ca suplimentarea cu crom ar putea fi un tratament practic, eficient, dar nu izolat, in gestionarea profilului lipidic crescut asociat diabetului, dar si multor boli cardiovasculare.
Sursa vegetala de acizi grasi omega 3, 6, 9 de la Naturalis ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.
Efectele cromului asupra biomarkerilor inflamatori
O concentratie crescuta a biomarkerilor inflamatori este asociata cu un risc major de patologie cardiovasculara. Numeroase studii sustin ca suplimentarea cu crom ar putea juca un rol esential in reducerea inflamatiei si scaderea nivelului biomarkerilor inflamatori. Intr-o analiza extinsa, efectuata pe mai multe studii care vizeaza efectele suplimentarii cu crom, s-a ajuns la concluzia ca exista o asociere inversa intre suplimentarea cu crom si nivelul biomarkerilor inflamatori:
-
Scaderea nivelului hsCRP (proteina C reactiva inalt sensibila);
-
Scaderea nivelului TNF-α (factor de necroza tumorala α);
-
Scaderea nivelului IL-6 (interleukina-6).
Toti acesti biomarkeri sunt asociati cu riscul de boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza. De exemplu, TNF-α este o citokina de faza inflamatorie acuta. IL-6 este implicata in inflamatie, in reglarea metabolica, carcinogeneza si alte procese celulare, iar nivelurile crescute sunt asociate cu hipertensiunea arteriala, niveluri crescute de angiotensina II si hipertrofie vasculara. Astfel, se poate concluziona ca suplimentarea are efect antiinflamator si antioxidant, in special printr-un mecanism de inhibare a factorului nuclear kappa-B (NF-κB).
Efectele cromului asupra markerilor stresului oxidativ
Stresul oxidativ este o cauza potentiala a bolilor cardiovasculare si un factor major care sustine etiologia aterosclerozei. Diabetul, cu hiperglicemie cronica, este asociat cu o crestere majora a stresului oxidativ, asadar a inflamatiei si, implicit, a riscului de boala cardiovasculara. Pentru a evidentia efectele suplimentarii cu crom, s-au efectuat studii pe esantioane la care dieta zilnica a fost imbogatita cu 1000 μg de drojdie cu crom. S-au observat urmatoarele efecte:
-
A crescut nivelul de glutation-peroxidaza, superoxid-dismutaza, catalaza;
-
A crescut nivelul de glutation;
-
A scazut nivelul de malondialdehida (marker al stresului oxidativ);
-
A scazut nivelul de lipide oxidate circulante (implicate in procesul aterosclerotic).
Stresul oxidativ joaca un rol major in promovarea inflamatiei. Drept urmare, suplimentarea cu crom ar putea preveni si chiar trata starea inflamatorie, la randul ei implicata in etiologia multor boli cronice, si nu doar de natura cardiovasculara. Datele privitoare la beneficiile suplimentarii cu crom sunt extinse, insa in comunitatea stiintifica inca exista dubii in ceea ce priveste cat de viabile sunt acestea. Intr-adevar, este vorba despre sinergia intre mai multi factori, si beneficiile nu pot fi puse doar pe seama suplimentarii cu crom, ci a unui stil de viata adecvat, cu activitate fizica zilnica, o dieta sanatoasa si evitarea factorilor de risc pentru boala cardiovasculara.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10559203/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
https://sci-hub.se/10.1055/s-2007-985847
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1007/s12011-019-01783-7
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582150/