Criza varstei de mijloc la barbati: mit sau realitate?

Criza varstei de mijloc la barbati: mit sau realitate? Criza varstei de mijloc la barbati: mit sau realitate?

Ultima actualizare: 6 septembrie 2023

criza-varstei-de-mijloc-la-barbati

Cand auziti de „criza varstei de mijloc la barbati”, probabil va imaginati un barbat de varsta mijlocie care isi cumpara o masina sport, isi paraseste sotia pentru o iubita mai tanara sau renunta la serviciu pentru a petrece mai mult timp pe terenul de sport.

Criza stereotipica a varstei de mijloc, similara cu cea descrisa mai sus, se intampla uneori, insa nemultumirile barbatilor de varsta mijlocie sunt diferite. Pentru unii, inaintarea in varsta poate veni la pachet cu schimbari bruste si majore. Cu toate acestea, pentru multi, semnele crizei varstei de mijloc sunt mult mai subtile.

Criza varstei de mijloc la barbati este definita ca o perioada de tulburari emotionale care poate aparea in jurul varstei de 40 pana la 60 de ani si care este caracterizata printr-o dorinta puternica de schimbare. Cu toate ca schimbarile reprezinta o parte inevitabila a naturii umane, varsta mijlocie poate aduce tranzitii unice, spre deosebire de fazele anterioare si ulterioare ale vietii, printre care si o constientizare mai accentuata a sfarsitului vietii.

Criza varstei de mijloc la barbati nu este bine definita si poate diferi de la o persoana la alta, dar, potrivit expertilor, este marcata de sentimente puternice si schimbari de comportament.

Cu toate acestea, cercetarile arata ca doar aproximativ 10-20% dintre barbati trec de fapt prin „criza varstei de mijloc” tipica, pe masura ce imbatranesc.

Aceste schimbari in materie de ganduri, perceptie despre sine sau de sanatate mintala ii pot determina pe unii barbati sa actioneze si sa schimbe anumite aspecte ale vietii lor.


Ce inseamna, mai exact, criza varstei de mijloc la barbati?

Criza varstei de mijloc este o perioada in care barbatii simt un disconfort emotional cauzat de faptul ca imbatranesc. Conceptul a aparut in anii 1960, impreuna cu notiunea ca barbatii au atins apogeul pana la varsta de 35 de ani. Prin urmare, tot ce urmeaza dupa aceea ar fi o perioada de declin. Aceasta perioada ar putea dura cateva saptamani, luni sau, in cazuri extreme, ani.

Studiile sustin ca „varsta de mijloc” este o perioada corelata cu niveluri scazute de fericire si satisfactie in viata. Nivelul de fericire este cel mai ridicat in timpul copilariei, la inceputul varstei adulte si, mai tarziu, la varsta adulta. Multi experimenteaza de obicei o scadere a starii de fericire in timpul varstei de mijloc, insa nu este cazul tuturor.

La ce varste trec barbatii prin aceasta criza?

Potrivit expertilor, criza varstei de mijloc la barbati apare intre 40 si 60 de ani.

Momentul in care apare criza varstei de mijloc are mult mai putina legatura cu varsta si mai mult cu situatia in care se afla barbatii. O persoana de 38 de ani, care se confrunta cu provocari mari, ar putea sa intre intr-o criza a varstei de mijloc ca o persoana care are 63 de ani.

Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar care ofera energie si care sustine concentrarea de-a lungul intregii zile. In plus, are un gust delicios de capsune.

Criza varstei de mijloc la barbati: mit sau realitate?

Crizele varstei de mijloc sunt reale, insa impactul si frecventa lor pot fi exagerate in cultura populara. Pe masura ce conceptul a devenit acceptat, a fost popularizat in mass-media. Criza varstei de mijloc a devenit asociata cu actiuni precum achizitionarea de masini sport si angajarea in relatii romantice cu femei mai tinere.

In realitate, doar aproximativ 10-20% dintre barbati sustin ca au experimentat trairile crizei varstei de mijloc. Restul trec prin aceasta perioada cu o satisfactie relativa. Desi experimenteaza curba de satisfactie in forma de U, aceasta nu atinge niciodata nivelul de criza.

Cum se manifesta criza varstei de mijloc la barbati?

Criza varstei de mijloc ar putea fi caracterizata printr-o schimbare brusca si dramatica de dispozitie, rutina si stil de viata. Totul depinde de fiecare barbat in parte si de situatie.

Iata 8 semne ca barbatii se confrunta cu o criza a varstei de mijloc:

1. Se simt mai putin satisfacuti

Poate fi greu sa observat ca o persoana se simte mai putin fericita, insa unii barbati pot prezenta semne evidente. De exemplu, acestia se plang mai des sau se concentreaza mai mult timp pe regrete. In unele situatii, un barbat poate incepe sa faca generalizari negative, cum ar fi „viata e neplacuta”.

Acest sentiment de nemultumire ii poate determina pe barbati sa se invinuiasca pe ei insisi sau pe altii pentru oportunitatile ratate in viata. Pe de alta parte, daca isi asuma intreaga responsabilitate, se pot confrunta cu sentimente de vinovatie, tristete si dezamagire.

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

2. Se simt mai tristi

Criza varstei de mijloc poate afecta starea de spirit a barbatului care se confrunta cu aceasta, facandu-l sa se simta trist, dezamagit si abatut. Din cauza lipsei de motivatie si de satisfactie, acesta ar putea ajunge sa doarma mai mult, sa manance mai mult si sa renunte la obiectivele sale de viata.

3. Au schimbari de dispozitie semnificative

Alti barbati dezvolta schimbari rapide si neasteptate de dispozitie. Intr-o zi, ei pot fi complet retrasi si nefericiti, iar in urmatoarea pot planui o petrecere pentru a sarbatori cu prietenii si familia.

4. Iau decizii brusc

Impulsivitatea si lipsa de judecata sunt comportamente frecvente la barbati in timpul crizei varstei de mijloc. In timp ce incearca cu disperare sa-si rezolve problemele, ei exploreaza o serie de metode nefavorabile de a face fata situatiei. De exemplu, ar putea incepe sa bea alcool, sa consume droguri, sa cheltuiasca bani la jocurile de noroc sau sa plece in calatorii scumpe, fara a-i anunta pe cei dragi.

5. Pun accent pe schimbare

Barbatii care trec prin criza varstei de mijloc se concentreaza pe nefericirea pe care o traiesc, asa ca incearca sa se schimbe. Printre aceste schimbari se numara:

  • haine sau masini noi;
  • relatii noi;
  • activitati noi;
  • schimbari in cariera;
  • sport sau calatorii.

criza-varstei-de-mijloc-la-barbati-schimbari

6. Renunta la planuri

In timpul crizei varstei de mijloc, barbatii pot simti ca nu mai au de ce sa indeplineasca noi obiective in viata deoarece nu merita efortul.

7. Se simt frustrati fata de colegii de munca, familie sau fata de ei insisi

Frustrarea, iritabilitatea si furia sunt frecvente in timpul unei crize a varstei de mijloc, in special in cazul barbatilor, deoarece au tendinta sa-si exprime tristetea ca furie mai des decat femeile. Iar in vizorul lor s-ar putea afla colegii de munca, familia, ei insisi sau o combinatie a celor trei posibilitati.

8. Devin mai retrasi

Barbatii aflati in criza se pot izola si se pot retrage din relatii. S-ar putea simti prea stanjeniti de starea lor actuala sau dezamagiti de ei insisi, pentru alegerile care le-au dus nemultumirea. Intrucat ar putea da vina pe altii pentru oportunitatile pierdute si pentru lipsa actuala de satisfactie, barbatii pot, de asemenea, sa se izoleze de altii ca o modalitate de a-si exprima frustrarea, tristetea si dezamagirea.

Stadii

Criza varstei de mijloc la barbati nu se desfasoara neaparat in etape stricte, ca in cazul altor conditii, insa exista un model care poate fi observat.

Cele cinci etape ale unei crize a varstei de mijloc la barbati pot fi:

  • Punctul de pornire: – in aceasta etapa, barbatul are o viata normala, inainte de criza.
  • „Alunecarea” in starea de criza: – aceasta perioada poate incepe brusc sau se poate dezvolta lent si progresiv.
  • Apogeul: – apogeul crizei este o perioada cu simptome accentuate, stare de spirit scazuta si disconfort.
  • Revenirea: – dupa ceva timp, persoana va incepe sa iasa din criza, fie in urma propriilor actiuni, fie a trecerii timpului.
  • Noua normalitate: – odata cu trecerea crizei, barbatul va reveni la noua sa stare de normalitate.

criza-varstei-de-mijloc-la-barbati-stadii

Cauzele crizei varstei de mijloc la barbati

Cauzele unei crize a varstei de mijloc la barbati depind de fiecare individ in parte, de situatia sa, de sprijinul celorlalti si de factorii de stres. De exemplu, daca o situatie neplacuta apare la momentul nepotrivit, acest lucru poate declansa o criza.

Criza varstei de mijloc la barbati poate avea urmatoarele cauze:

  • imbatranirea;
  • divortul;
  • preocuparile existentiale;
  • inaintarea in varsta a copiilor;
  • schimbarea locului de munca sau plafonarea la serviciu;
  • inaintarea in varsta a parintilor;
  • ingrijorarile privind starea de sanatate;
  • moartea unei persoane apropiate;
  • succesele altora.

Cum poate fi gestionata criza varstei de mijloc la barbati?

Pentru a face fata crizei varstei de mijloc, este recomandat:

Sa va identificati sentimentele

Acordati atentie felului in care va simtiti si evitati sa ignorati trairile sau sa negati relevanta acestora.

Sa va impartasiti sentimentele

Odata ce va intelegeti sentimentele, impartasiti-le altora. Discutati cu cei dragi despre cum va simtiti, de ce va simtiti astfel si despre ce pot face ei pentru a va ajuta. Puteti incerca inclusiv terapia de grup.

criza-varstei-de-mijloc-la-barbati-gestionare

Sa va normalizati sentimentele

Este in regula sa aveti o astfel de criza. Daca respingeti situatia, va respingeti pe voi insiva. Acceptati ca aceasta stare nu este ideala, insa este perfect normala.

Sa reconsiderati fenomenul de imbatranire

Schimbandu-va asteptarile, puteti incepe sa va reevaluati perceptia asupra imbatranirii si asupra a ceea ce va rezerva viitorul

Sa evitati ispitele

Tentatia de a face alegeri indraznete si decizii impulsive in timpul unei crize va fi puternica. Linistiti-va si incercati sa priviti pe termen lung consecintele acestor alegeri si nu va lasati influentati de satisfactiile de moment.

Sa faceti anumite schimbari

Incercati sa aveti parte de un somn odihnitor, sa faceti mai multa miscare si sa mancati mai sanatos. Este greu sa faceti fata oricarei crize cand sunteti obositi si flamanzi.

Sa incercati sa apreciati schimbarea

Schimbarea este constanta in viata, dar este si o preocupare specifica in timpul unei crize a varstei de mijloc. In loc sa va temeti sau sa va faceti griji cu privire la schimbare, invatati sa acceptati si sa apreciati noile provocari care va asteapta.

 

Referinte:

https://www.choosingtherapy.com/midlife-crisis-in-men/

https://www.hims.com/blog/midlife-crisis-men

https://www.forbes.com/health/mind/midlife-crisis/