Crapaturi in coltul gurii - cauze si optiuni de tratament

Crapaturi in coltul gurii - cauze si optiuni de tratament Crapaturi in coltul gurii - cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 26 martie 2024

crapaturile-in-coltul-gurii

Crapiturile in coltul gurii sunt un simptom caracteristic al unei afectiuni care apare frecvent si se numeste cheilita angulara. Este vorba de o afectiune inflamatorie care poate aparea la unul din colturile gurii sau la ambele, sub influenta a diferiti factori de despre care vom discuta pe parcursul acestui material.

In urma inflamatiei, la nivelul pielii se formeaza niste cruste care se fisureaza la miscarea buzelor si astfel apar crapaturile in coltul gurii. Ca aspect, acestea sunt oarecum asemanatoare herpesului si de aceea constituie deseori motiv de ingrijorare, insa crapaturile in coltul gurii nu sunt contagioase si nici nu au nimic in comun o astfel de infectie virala.

Crapaturile in coltul gurii sunt doar niste mici rani cauzate de pielea uscata, care pot sangera si pot genera usturime sau disconfort manifestat preponderent prin mancarime.


De ce apar crapaturile in coltul gurii?

Crapaturile in coltul gurii se datoreaza pielii uscate, care isi pierde elasticitatea si se fisureaza in momentul in care buzele se misca. In astfel de conditii, orice deschidere a gurii pentru a vorbi sau a manca poate fi urmata de aparitia crapaturilor si de senzatia neplacuta pe care acestea o genereaza.

La inceput, crapaturile in coltul gurii pot fi doar niste mici fisuri abia vizibile, insa pe parcurs se largesc si se adancesc, provocand sangerari si cauzand durere sau usturime, in special cand vorbiti sau mancati.

Pielea uscata care cauzeaza crapaturile in coltul gurii este la randul sau o consecinta unor anumiti factori, dupa cum ureaza:

Umezirea in mod repetat a buzelor

In mod paradoxal, umezirea buzelor cu saliva cauzeaza adesea crapaturi in coltul gurii pentru ca in acest mod pielea se usuca in loc sa se hidrateze. Saliva contine enzime care ajuta la descompunerea alimentelor si care raman pe piele cand componenta lichida se evapora. Astfel, aceste enzime descompun stratul protector de la suprafata pielii, ducand la uscarea acesteia si aparitia de crapaturi in coltul gurii.

Rilastil Xerolact Balsam pentru buze este un produs emolient si protector, cu actiune intensiva, creat special pentru buzele foarte uscate sau cu crapaturi superficiale. Prin crearea unui strat protector, produsul reda elasticitatea buzelor, lasându-le catifelate si hidratate.

 

Purtarea protezelor dentare

Persoanele care poarta proteze dentare se confrunta frecvent cu crapaturi in coltul gurii, mai ales daca dispozitivul este nou sau daca nu se potriveste perfect. O proteza instabila poate freca pielea din colturile gurii si, totodata, poate accentua frecarea in timpul masticatiei sau vorbirii. In acelasi timp, poate retine saliva sub ea, creand un mediu umed favorabil dezvoltari bacteriilor, care ajung pe buze si genereaza crapaturi in coltul gurii.

Temperaturile scazute

In sezonul rece creste numarul persoanelor cu crapaturi in coltul gurii, din cauza temperaturilor scazute. Daca alte zone ale corpului sunt protejate de imbracamintea groasa, fata este expusa adesea aerului uscat si rece, care usuca pielea delicata de pe buze. In acelasi timp, expunerea prelungita la frig provoaca vasoconstrictie la nivel periferic, reducand fluxul sanguin in zona buzelor, iar aceasta este o alta explicatie pentru crapaturile in coltul gurii aparute in sezonul rece.

Alimentele picante

Cei care mananca picant au un risc mai mare de a dezvolta crapaturi in coltul gurii pentru ca ingredientele specifice contin substante care irita pielea sensibila din zona cavitatii bucale. Iritatia duce la uscarea pielii, iar prin acest mecanism consumul frecvent de alimente picante cauzeaza adesea crapaturi in coltul gurii.

Purtarea mastilor de protectie

In perioadele din pandemie, cand mastile de protectie devenisera un accesoriu obligatoriu, multe persoane s-au plans ca acestea le-au provocat crapaturi in coltul gurii, folosind un astfel de argument si pentru a contesta masurile de siguranta impuse de autoritati.

Intr-adevar, mastile de protectie purtate o perioada indelungata pot genera crapaturi in coltul gurii, prin faptul ca in spatele lor se creeaza un mediu umed, favorabil dezvoltarii unor bacterii care ataca pielea din zona cavitatii bucale. De asemenea, mastile prea stramte pot provoca frecare la nivelul pielii. Riscul reprezentat de crapaturile in coltul gurii este insa mai mic decat cel generat de nepurtarea mastii cand este nevoie de ea.

Deficientele nutritionale

Crapaturile in coltul gurii constituie de multe ori si un semn al deficientei de fier sau de vitamine din complexul B. Este vorba de nutrienti esentiali cu roluri importante in mentinerea sanatatii pielii, iar un aport insuficient se manifesta si prin probleme cutanate. Printre acestea se numara si crapaturile in coltul gurii datorate pielii uscate ca urmare a deficitului de fier, vitamina B2 si B12.

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune dermatologica frecventa, care se manifesta prin uscarea pielii, ingrosarea acesteia, aparitia de pete rosii, mancarime si formarea de vezicule cu lichid, care se sparg si se transforma in cruste.

Daca astfel de reactii au loc in zona cavitatii bucale, sunt insotite frecvent de crapaturi in coltul gurii care apar ca urmare a uscarii pielii.

Alergiile cutanate

Persoanele care sufera de alergii cutanate sunt expuse unui risc mai sporit de a face crapaturi  in coltul gurii, care pot aparea pe fondul unei reactii alergice. Astfel de reactii pot aparea si in zona cavitatii bucale, provocand inflamatii, determinand uscarea pielii sau facand-o mai vulnerabila in fata agentilor patogeni.

Folosirea unor produse cosmetice sau de ingrijire a pielii

Desi sunt destinate intretinerii pielii, unele produse de acest gen pot contine anumite substante sau ingrediente care determina reactii nedorite. Uscarea pielii este una dintre cele mai frecvente reactii de acest gen, iar folosirea in mod constant a produselor respective poate duce la aparitia de crapaturi in coltul gurii.

Crapaturi in coltul gurii – optiuni de tratament

Crapaturile in coltul gurii nu reprezinta in sinea lor o problema grava, dar sunt inestetice, provoaca disconfort si constituie o poarta de intrare pentru diversi agenti patogeni care pot genera infectii. Acestea sunt trei motive intemeiate pentru a aborda o astfel de problema cu toata seriozitatea si a cauta o solutie optima de tratament.

Exista mai multe optiuni in acest sens, iar alegerea potrivita se face tinand cont de cauzele generatoare. De cele mai multe ori, este vorba de o infectie fungica sau bacteriana iar in astfel de situatii se stabileste natura agentului patogen si se administreaza antibiotice sau antifungice, dupa caz.

In situatia in care crapaturile in coltul gurii sunt insotite de alte simptome care indica prezenta unei deficiente nutritive, se fac mai intai niste analize de sange. Daca acestea indica o carenta de vitamina B2 si B12 sau o carenta de fier, se recomanda administrarea unor suplimente alimentare cu astfel de nutrienti, precum si abordarea unei diete adecvate pentru mentinerea acestora la un nivel optim. Totodata, amatorilor de alimente picante care se confrunta cu o astfel de problema le este recomandat sa isi ajusteze dieta si sa manance mai putin iute.

Inlocuirea sau ajustarea protezelor si aparatelor dentare este o masura la care se apeleaza atunci cand crapaturile in coltul gurii sunt cauzate de purtarea unor astfel de dispozitive.

In cazul in care constatati modificari ale pielii dupa folosirea unui produs cosmetic este recomandat sa renuntati la utilizarea acestuia si sa-l inlocuiti cu alt produs care nu va creeaza probleme.

Pentru ameliorarea disconfortului asociat cu crapaturile in coltul gurii si grabirea vindecarii se recomanda aplicarea de unguente si creme ce reduc inflamatia si previn infectarea ranilor, precum si folosirea unui balsam hidratant, eficient impotriva pielii uscate.

Aparitia crapaturilor in coltul gurii poate fi prevenita prin mentinerea buzelor hidratate mai ales in sezonul rece dar si in conditiile expunerii prelungite la soare sau la vant puternic. De asemenea, consumul de carne slaba, peste, spanac, leguminoase, ciuperci, nuci si seminte confera un aport optim de vitamina B2, vitamina B12 si fier, prevenind deficientele nutritive ce pot determina astfel de neplaceri.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • RILASTIL XEROLACT - Balsam pentru buze, 15 ml

    Rilastil Xerolact Balsam pentru buze X 15 ml

    Balsam pentru buze emolient si protectiv, cu unt de shea in proportie de 15%. Pentru buze foarte uscate si crapate. Emolient si protector, cu actiune intensiva, creat special pentru buzele foarte uscate…