Corzi vocale inflamate – cauze si solutii

Corzi vocale inflamate – cauze si solutii Corzi vocale inflamate – cauze si solutii

Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

corzi-vocale-inflamate-cauze-si-solutii

Daca ati ragusit si capacitatea de a vorbi este afectata inseamna ca aveti corzi vocale inflamate, fenomen cunoscut si ca laringita, o inflamatie a laringelui (structura care leaga gatul de trahee). Laringita apare din cauza unei infectii, a iritatiei sau suprasolicitarii corzilor vocale, cand corzile vocale din gat se irita sau se umfla, ceea ce distorsioneaza sunetele produse de aerul care strabate laringele. Drept urmare, vocea devine ragusita, iar in unele cazuri poate deveni abia auzibila.

De obicei, laringita dispare de la sine in cel mult 2 saptamani, dar exista si cazuri in care fenomenul de corzi vocale inflamate poate persista, devenind cronic.

Iata cum puteti ajunge sa aveti corzi vocale inflamate si ce optiuni de ameliorare a simptomelor puteti folosi pentru a va recapata vocea normala.


Corzi vocale inflamate – generalitati

Laringele este parte a tractului respirator, fiind situat intre trahee si faringe. Acesta contine corzile vocale pe care le folosim pentru a produce sunete, dar il folosim si cand respiram sau inghitim.

Corzile vocale sunt positionate in forma de „V” in interiorul laringelui si constau in doua benzi de muschi subtiri si flexibile. De fiecare data cand inhalati aer, acesta traverseaza gura sau nasul, ajunge prin laringe in trahee si apoi in plamani. Cand expirati, aerul parcurge acelasi traseu, dar in sens invers.

In timpul respiratiei, corzile vocale se relaxeaza, permitand aerului sa se deplaseze prin zona dintre corzile vocale, fara sa se auda vreun sunet. In schimb, daca vorbiti, corzile vocale se deschid si se inchid succesiv, creand vibratii care produc sunete. Tesuturile respective se pot irita sau inflama daca sunt suprasolicitate sau afectate de o infectie.

Laringita este cea mai frecventa dintre afectiunile care cauzeaza corzi vocale inflamate. Poate fi acuta, adica poate aparea brusc si dura doar cateva zile, deseori vindecandu-se spontan daca a fost cauzata de raceala sau o alergie usoara.

Pe de alta parte, cand discutam despre corzi vocale inflamate pe termen lung asta inseamna ca simptomele pot persista mai mult de 3-4 saptamani, putand fi semnul unei afectiuni mai grave, care trebuie diagnosticata si tratata de un specialist.

Corzi vocale inflamate – cauze

Oricine poate ajunge sa aiba la un moment dat corzi vocale inflamate. Riscul creste totusi daca va folositi excesiv vocea cand cantati, vorbiti, tusiti sau strigati, daca fumati sau va expuneti regulat la fum de tigara, consumati alcool in exces sau dezvoltati infectii respiratorii precum sinuzita sau bronsita.

Sistemul imunitar compromis si inhalatoarele cu steroizi cresc riscul de laringita fungica, ce la randul ei poate duce la corzi vocale inflamate, desi astfel de cazuri sunt mai rare. Si COVID-19 poate cauza corzi vocale inflamate si o voce ragusita.

  1. Laringita acuta

Majoritatea cazurilor de corzi vocale inflamate sunt temporare, disparand dupa ce cauza de fond se amelioreaza. Laringita acuta este cauzata de:

  • infectii virale;
  • tensiune vocala, cauzata de strigate sau de folosirea excesiva a vocii;
  • infectii bacteriene, desi dupa cum spuneam acestea sunt mai rare.
  1. Laringita cronica

Daca de cel putin 3 saptamani aveti corzi vocale inflamate, atunci discutam deja de laringita cronica. Acest tip de laringita este in general cauzat de expunerea la substante iritante. Laringita cronica poate provoca incordarea corzilor vocale si formarea unor leziuni sau excrescente (polipi sau noduli) la nivelul acestora. Puteti ajunge sa aveti corzi vocale inflamate pe termen lung in urmatoarele situatii:

  • inhalarea unor agenti iritanti, cum ar fi fumul sau substantele alergenice;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • sinuzita cronica;
  • consum excesiv de alcool;
  • utilizarea excesiva a vocii, cum ar fi in cazul cantaretilor;
  • fumat.

Cauzele mai putin frecvente pentru corzi vocale inflamate pe termen lung sunt:

  • infectiile bacteriene sau fungice;
  • infectiile cu anumiti paraziti.

Alte cauze ale raguselii cronice pot fi:

  • cancerul;
  • paralizia corzilor vocale, pe fondul unor leziuni ale nervilor cauzate de interventii chirurgicale, leziuni la nivelul pieptului sau gatului, tulburari nervoase sau alte afectiuni;
  • inclinarea corzilor vocale.

Corzi vocale inflamate – simptome

Fenomenul de corzi vocale inflamate apare de obicei brusc si se agraveaza in primele 3 zile.

Principalele simptome sunt:

  • vocea ragusita;
  • uneori, pierderea vocii;
  • tuse iritativa persistenta;
  • nevoia persistenta de a va drege glasul;
  • durere in gat.

Copiii cu corzi vocale inflamate pot prezenta si urmatoarele simptome:

  • febra de cel putin 38 °C;
  • lipsa apetitului;
  • dificultati respiratorii (in cazuri rare).

Corzi vocale inflamate – diagnostic

De cele mai multe ori, va puteti da seama ca aveti laringita pentru ca prezentati simptome precum raguseala, durere in gat sau tuse uscata. In general, simptomele se amelioreaza in termen de 1-2 saptamani. Daca insa aveti corzi vocale inflamate si prezentati raguseala sau modificare a vocii care persista de mai mult de 2 saptamani, trebuie sa va adresati medicului, deoarece uneori raguseala persistenta poate fi un simptom al cancerului laringian. Daca va fi cazul, medicul de familie va poate trimite la un specialist ORL.

Pentru a stabili diagnosticul de corzi vocale inflamate, specialistul poate recomanda urmatoarele:

  • prelevarea unui exsudat – specialistul va examina si tampona gatul. Proba astfel prelevata este apoi tratata cu o substanta care incurajeaza proliferarea germenilor. Daca se depisteaza germeni cauzatori de infectie, atunci rezultatul testului este considerat pozitiv.
  • efectuarea unei laringoscopii – medicul introduce prin nasul sau gura pacientului un dispozitiv numit endoscop, prin care va putea examina laringele pentru a determina daca acesta prezinta intr-adevar corzi vocale inflamate.
  • efectuarea unei biopsii – daca aveti corzi vocale inflamate din cauza prezentei unor noduli sau polipi la nivelul acestora, specialistul poate preleva o mica proba de tesut pe care o va trimite apoi la un laborator pentru a fi analizata.

Corzi vocale inflamate – solutii

Dupa cum spuneam, daca aveti corzi vocale inflamate pe fond de laringita acuta, simptomele se amelioreaza in general de la sine in aproximativ o saptamana. Intrucat in astfel de situatii cauza fenomenului este adesea de origine virala, nu veti avea nevoie de antibiotice, deoarece antibioticele nu trateaza infectiile provocate de virusuri. Puteti administra paracetamol, ibuprofen sau aspirina pentru a ameliora simptome precum durerile de cap, febra si durerea in gat.

Pentru a atenua simptomele de corzi vocale inflamate si a va recapata vocea puteti:

  • sa beti multa apa si sa evitati consumul de alcool;
  • sa evitati fumatul sau expunerea la fumul de tigara;
  • sa faceti gargara cu apa calda si sarata sau sa folositi pastile pentru supt;
  • sa va odihniti vocea vorbind cat mai putin si evitand sa strigati;
  • sa evitati vorbitul in soapta, deoarece acesta pune mai multa presiune asupra vocii decat vorbirea normala;
  • sa inhalati aburi pentru a reduce congestia nazala, dar sa evitati decongestionantele nazale, deoarece acestea usuca excesiv gatul, iritand si mai mult niste corzi vocale inflamate.

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa 2 saptamani, mergeti la medic deoarece ati putea avea nevoie de medicamente. In cazul laringitei cronice, tratamentul are ca scop tratarea cauzei de fond, cum ar fi arsurile la stomac.

Medicamentele utilizate in unele situatii sunt urmatoarele:

  • antibiotice – daca aveti corzi vocale inflamate din cauza unei infectii bacteriene;
  • corticosteroizi – uneori, corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamatiei corzilor vocale. Totusi, la acest tratament se recurge doar in cazuri urgente, cum ar fi la copiii mici care au laringita asociata cu crupa.

Unii pacienti cu corzi vocale inflamate necesita si terapie vocala, pentru a invata sa evite comportamentele care le dauneaza vocii.

In unele cazuri, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala cand corzile vocale au fost grav afectate din cauza aparitiei unor noduli sau polipi.

Corzi vocale inflamate – prevenire

Evitarea contactului cu persoanele bolnave si spalarea frecventa a mainilor reduce riscul contractarii virusurilor. Daca tindeti sa va folositi vocea excesiv, incercati sa luati mai des pauze.

De asemenea, evitati expunerea constanta la substante chimice nocive, cum ar fi fumul de tigara sau consumul de alcool, pentru a reduce riscul de corzi vocale inflamate.

 

Surse: