Coryol 3,125 mg comprimate
Coryol 6, 25 mg comprimate
Carvedilol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Coryol si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Coryol
3. Cum sa utilizati Coryol
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Coryol
6. INFORMATII suplimentare
1. Ce este Coryol si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Coryol este carvedilolul. Carvedilolul este un blocant al receptorilor alfa- si beta- adrenergici. Carvedilolul dilata vasele de sange si prezinta, de asemenea, efecte antioxidante.
Coryol este recomandat in:
- tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala); tratamentul hipertensiunii arteriale poate preveni complicatiile bolii, cum sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral, prelungind, astfel. viata. Puteti utiliza Coryol in acelasi timp cu alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari;
- prevenirea durerilor in piept (angina pectorala); in timpul tratamentului, trebuie sa continuati regimul alimentar si exercitiile fizice, conform recomandarilor medicului dumneavoastra;
- tratamentul insuficientei cardiace cronice.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Coryol Nu utilizati Coryol
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la carvedilol sau la oricare dintre celelalte componente acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- daca aveti insuficienta cardiaca care s-a agravat sever (aveti retentie de lichide sau aveti sete de aer, chiar in pozitia sezand) si vi s-au administrat pe cale intravenoasa anumite medicamente pentru a ajuta inima dumneavoastra sa functioneze;
- daca aveti batai rare ale inimii sau alte tulburari ale ritmului inimii (de exemplu, bloc atrioventricular);
- daca aveti o tensiune arteriala foarte mica;
- daca ati avut vreodata respiratie suieratoare datorata unui astm bronsic sau altor boli de plamani;
- daca aveti probleme grave la nivelul ficatului.
Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza Coryol.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Coryol, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
- daca aveti probleme la nivelul plamanilor;
- daca aveti problem la nivelul rinichilor;
- daca aveti diabet zaharat (valori mari ale zaharului din sange);
- purtati lentile de contact;
- daca aveti probleme cu vasele de sange (boala vasculara periferica);
- daca ati avut vreodata probleme cu glanda tiroida;
- daca ati avut vreodata o reactie alergica severa (de exemplu, umflarea brusca a gatului, cu dificultati in respiratie si la inghitire sau umflarea mainilor, picioarelor si genunchilor sau o eruptie severa pe piele);
- daca aveti o alergie si faceti tratament de desensibilizare;
- daca aveti probleme cu circulatia sangelui la nivelul degetelor (fenomene Raynaud);
- daca ati avut vreodata o boala de piele care se numeste psoriazis, dupa ce ati utilizat medicamente beta blocante;
- daca aveti o afectiune numita angina Prinzmetal;
- daca aveti o crestere in exces a uneia dintre glandele suprarenale („feocromocitom”).;
- daca aveti o problema cu echilibrul acido-bazic al organismului („acidoza metabolica”).
Daca sunteti in oricare dintre situatiile de mai sus sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului, inainte de a utiliza Coryol.
Coryol impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Acest lucru este necesar, deoarece Coryol poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente, iar alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Coryol.
In special, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati:
- alte medicamente pentru bolile de inima sau tensiune arteriala mare, incluzand comprimate pentru eliminarea apei (diuretice), blocante ale canalelor de calciu (de exemplu diltiazem sau verapamil), medicamente pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii (de exemplu amiodarona), digoxina si rezerpina.
- Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), cum sunt izocarboxazida si fenelzina (utilizata in tratamentul depresiei).
- Fluoxetina (utilizata in tratamentul depresiei)
- medicamente utilizate in diabetul zaharat, cum sunt insulina sau metformina.
- clonidina (utilizat in tratamentul tensiunii arteriale crescute, migrenei si valurilor de caldura din menopauza).
- rifampicina (utilizata in tratamentul infectiilor).
- cimetidina (utilizata in tratamentul indigestiei, arsurilor la nivelul stomacului si esofagului si al ulcerului la stomac).
- ciclosporina (utilizata dupa transplant de organ).
- Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).
- Medicamente bronhodilatatoare beta-agoniste ((utilizate pentru tratamentul constrictiei toracice si al respiratiei suierate determinate de astmul bronsic sau alte afectiuni toracice).
Interventii chirurgicale
Daca urmeaza sa faceti o interventie chirurgicala, spuneti-i medicului dumneavoastra ca utilizati Coryol. Aceste lucru este necesar, deoarece unele anestezice pot sa scada in exces tensiunea arteriala.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament Coryol nu trebuie utilizat daca sunteti gravida, incercati sa deveniti gravida sau alaptati, decat la recomandarea medicului dumneavoastra.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In timpul tratamentului cu Coryol pot sa apara ameteli, in special la inceputul tratamentului, la modificarea dozelor sau cand consumati alcool etilic. In acest caz trebuie sa evitati sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice problema in timpul tratamentului cu Coryol, care va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Coryol contine lactoza si zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la anumite categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.
3. Cum sa utilizati Coryol
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doze
Tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
Doza recomandata este de un comprimat Coryol 12,5 mg (corespunzand la 12,5 mg carvedilol) in primele doua zile si ulterior doua comprimate Coryol 12,5 mg (corespunzand la 25 mg carvedilol) o data pe zi. Pentru aceasta doza exista comprimate Coryol cu alte concentratii.
Angina pectorala
- Doza recomandata este de un comprimat Coryol 12,5 mg de doua ori pe zi
- Medicul dumneavoastra poate creste dozele treptat, pana la doza maxima recomandata, de 1 comprimat de 25 mg, de doua ori pe zi.
Insuficienta cardiaca cronica
- Doza recomandata este foarte mica, de 1 comprimat de 3,125 mg de doua ori pe zi
- Medicul dumneavoastra poate creste dozele treptat, in functie de necesitatile dumneavoastra.
- Doza maxima recomandata este de 1 comprimat de 25 mg de doua ori pe zi. Daca greutatea dumneavoastra corporala este de peste 85 kg, puteti lua maxim 2 comprimate de 25 mg, de doua ori pe zi.
- Coryol este utilizat, in general, ca tratament adjuvant al insuficientei cardiace impreuna cu alte medicamente. Daca va simtiti rau dupa oricare dintre dozele administrate (de exemplu, daca va simtiti mai obosit sau respirati cu dificultate), adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
- Trebuie sa luati comprimatele in aceeasi perioada a zilei, in timpul mesei.
Daca aveti insuficienta cardiaca sau utilizati in acelasi timp si alte medicamente, medicul dumneavoastra va poate recomanda o doza mai mica de Coryol.
Utilizare la copii si adolescenti:
Coryol nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
Daca utilizati mai mult Coryol decat trebuie
- Daca ati utilizat mai mult Coryol decat trebuie sau daca cineva a inghitit accidental medicamentul dumneavoastra, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la un spital de urgenta. Luati cu dumneavoastra si ambalajul medicamentului.
- Daca ati utilizat mai multe comprimate decat trebuia, pot aparea urmatoarele reactii adverse: batai rare ale inimii, senzatie de ameteala sau lesin, dificultati in respiratie, respiratie suieratoare si oboseala extrema.
Daca uitati sa utilizati Coryol
- Daca uitati sa luati o doza, luati-o atunci cand va amintiti. Totusi, daca este momentul pentru doza urmatoare, nu mai luati doza pierduta.
- Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Coryol
Nu intrerupeti administrarea medicamentului fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. Medicul va va recomanda sa intrerupeti tratamentul cu Coryol treptat, intr-un interval de 1 pana la 2 saptamani.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca apare vreuna dintre urmatoarele reactii adverse:
- Reactii alergice severe; semnele pot include umflarea brusca a gatului, fetei, buzelor, si gurii.
Acestea pot determina dificultati in respiratie sau inghitire.
- Dureri in piept insotite de scurtarea respiratiei, transpiratii si stare de rau.
- Eliminare mai rara a urinei, cu umflarea picioarelor, ceea ce indica probleme la rinichi.
- Scaderea valorilor zaharului din sange (hipoglicemie) care poate determina crize convulsive sau pierderea constientei.
Reactiile adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
- Ameteli.
- Dureri de cap.
- Slabiciune si oboseala.
- Probleme cu inima. Semnele includ dureri in piept, oboseala, scurtarea respiratiei
- si umflarea mainilor si picioarelor.
- Scaderea tensiunii arteriale. Semnele include ameteli si confuzie.
Ametelile, durerea de cap si slabiciunea sunt usoare si apar, in general, la inceputul tratamentului.
Reactiile adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- Infectii ale cailor aeriene respiratorii (bronsita), plamanilor (pneumonie), nasului
- si gatului (infectie a tractului respirator superior). Semnele includ respiratie
- suieratoare, scurtarea respiratiei, durere in piept si in gat.
- Infectii ale tractului urinar, care pot determina dificultati in eliminarea urinei.
- Scaderea numarului de globule rosii din sange (anemie). Semnele include
- oboseala, paloarea pielii, senzatie de percepere a batailor inimii (palpitatii) si
- scurtarea respiratiei.
- Cresterea greutatii corporale.
- Cresterea valorilor colesterolului in sange (determinata prin teste de laborator).
- Pierderea controlului glicemiei la pacientii cu diabet zaharat.
- Depresie.
- Probleme cu vederea, durere si uscaciune a ochilor, datorita cantitatii mai mici de
- lacrimi.
- Batai rare ale inimii.
- Ameteli sau confuzie la ridicarea in picioare.
- Acumulare de lichide in organism. Semnele includ umflarea generalizata a
- corpului, umflarea anumitor zone ale corpului, de exemplu mainile, picioarele,
- genunchii si cresterea cantitatii de sange din organism.
- Probleme cu circulatia la nivelul mainilor si picioarelor. Semnele includ racirea
- mainilor si picioarelor, paloare, dureri si intepaturi la nivelul degetelor si dureri la
- nivelul picioarelor, care se accentueaza la mers.
- Probleme cu respiratia.
- Senzatie sau stare de rau.
- Diaree.
- Greata
- Dureri la nivelul stomacului (indigestie).
- Durere, posibil la nivelul mainilor si picioarelor.
- Probleme la nivelul rinichilor, incluzand modificari in frecventa eliminarilor de
- urina.
Reactiile adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
- Tulburari ale somnului.
- Lesin.
- Amorteli si intepaturi la nivelul mainilor si picioarelor.
- Probleme ale pielii, incluzand eruptie trecatoare pe piele, care poate fi
- generalizata, urticarie, mancarimi.
- Caderea parului.
- Impotenta (disfunctie erectila).
- Constipatie.
Reactiile adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
- Scaderea numarului de plachete sanguine. Semnele includ aparitia cu usurinta a vanatailor si sangerari nazale.
- Nas infundat.
- Gura uscata.
Reactiile adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
- Scaderea numarului tuturor globule albe din sange. Semnele includ infectii ale
- gurii, gingiilor, gatului si plamanilor.
- Reactii alergice (hipersensibilitate). Semnele pot include dificultati in respiratie
- sau inghitire, determinate de umflarea brusca a gatului sau fetei sau umflarea
- mainilor, picioarelor si gleznelor sau reactii alergice severe pe piele.
- Probleme la nivelul rinichilor, care sunt determinate prin teste de laborator.
- Unele femei pot pierde urina (incontinenta urinara). La intreruperea tratamentului,
- in mod normal, starea se imbunatateste.
Coryol poate sa induca diabet zaharat manifest la persoane care persoanele care sufera de un diabet usor denumit diabet latent.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Coryol
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Coryol 3,125 mg
Acest medicament nu necesita precautiuni speciale pentru pastrare.
Coryol 6, 25 mg
A se pastra la temperaturi sub 30C, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII Ce contine Coryol
Coryol 3,125 mg
- Substanta activa este carvedilol. Un comprimat contine carvedilol 3,125 mg.
- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, zaharoza, povidona K-25, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu
Coryol 6,25 mg
- Substanta activa este carvedilol. Un comprimat contine carvedilol 6,25 mg.
- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, zaharoza, povidona K-25, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu
Cum arata Coryol si continutul ambalajului
Coryol 3,125 mg se prezinta sub forma de comprimate rotunde, usor biconvexe, de culoare alba.
Coryol 6,25 mg se prezinta sub forma de comprimate ovale, usor biconvexe, de culoare alba, avand pe una dintre fete marcat „S2”, iar pe cealalta fata o linie mediana.
Coryol este ambalat in cutii cu 4 blistere a cate 7 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
KRKA, d. d., Novo mesto Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto Slovenia
Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2015.