Consumul de peste in sarcina – informatii si recomandari

Consumul de peste in sarcina – informatii si recomandari Consumul de peste in sarcina – informatii si recomandari

Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

consumul-de-peste-in-sarcina

Pestele se numara printre cele mai sanatoase alimente, motiv pentru care este recomandat in majoritatea dietelor, indiferent ca vorbim de cure de slabire sau diferite regimuri alimentare. Avand in vedere acestea, pestele nu trebuie sa lipseasca nici din dieta femeilor insarcinate, fiind o sursa bogata de elemente nutritive importante pentru dezvoltarea fatului si sustinerea sarcinii. In acelasi timp insa, perioada sarcinii presupune o atentie deosebita in alegerea dietei, motiv pentru care in acest material va vom prezenta principialele informatii si recomandari referitoare la consumul de peste in sarcina.


Beneficii asociate cu consumul de peste in sarcina

Incepem cu aspectele pozitive, in baza carora pestele trebuie sa fie un aliment nelipsit din dieta femeilor insarcinate.

  • Aportul de acizi grasi Omega-3

Pestele este cunoscut de o sursa generoasa de acizi grasi Omega-3, care sunt grasimi nesaturate cu roluri importante in scaderea nivelului de colesterol, reducerea inflamatiei, mentinerea sanatatii pielii, prevenirea bolilor neurodegenerative si imbunatatirea starii de spirit. De toate aceste beneficii se poate bucura viitoarea mama, insa acizii grasi Omega-3 din peste sunt importanti si pentru dezvoltarea fatului. Mai exact, aceste grasimi contribuie la formarea si dezvoltarea creierului si a retinei, iar ulterior, dupa nastere, aportul de Omega-3 din viata intrauterina contribuie la evolutia neurologica a copilului.

De asemenea, un aport optim de acizi grasi Omega-3 in sarcina scade riscul de nastere prematura.

  • Continutul bogat de proteine

Pestele contine si o cantitate importanta de proteine, care sunt macronutrienti necesari pentru cresterea si dezvoltarea muschilor si tesuturilor. In perioada sarcinii este necesara suplimentarea aportului de proteine pentru a sustine dezvoltarea fatului, iar pestele este alimentul ideal in acest sens. Proteinele contribuie la formarea si dezvoltarea tuturor tesuturilor din corpul fatului, inclusiv a organelor interne. In acelasi timp, proteinele conferite de carnea de peste ajuta organismul viitoarei mame sa faca fata schimbarilor firesti prin care trece in aceasta perioada.

  • Intarirea imunitatii

Schimbarile de care tocmai am amintit afecteaza si sistemul imunitar, motiv pentru care organismul devine mai vulnerabil in perioada sarcinii. Pentru sustinerea imunitatii este necesara o alimentatie bogata in vitamine si minerale, iar pestele isi aduce o contributie importanta si in acest sens. In afara de acizii grasi Omega-3 despre care deja am vorbit si care intaresc si sistemul imunitar, pestele mai contine vitamina D, seleniu si iod. Acesti nutrienti sunt implicati in functionarea sistemului imunitar si astfel consumul de peste contribuie si la protectia organismului in fata agentilor patogeni.

Ce peste este recomandat in sarcina

Toata lumea stie ca exista nenumarate specii de peste si deosebiri importante intre ele in ceea ce privite gustul, aspectul carnii si mai ales continutul de substante nutritive. Dintre toate aceste specii se remarca in mod special pestele gras, numit astfel datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Sunt grasimi nesaturate despre ale caror beneficii am amintit deja, iar din acest motiv pestele gras este primul pe lista recomandarilor. Din aceasta categorie fac parte somonul, sardinele, heringul, pastravul, tonul si macroul. Cu exceptia macroului, toate celelalte specii de peste gras pot fi consumate in timpul sarcinii, desigur impreuna cu alte specii cu o carne mai putin grasa.

Motivul pentru care macroul trebuie evitat de catre femeile insarcinate il reprezinta continutul de mercur specific acestui peste. Aceasta nu inseamna ca macroul nu este un peste bun pentru consum, insa mercurul pe care il contine in cantitati mici poate afecta dezvoltarea fatului.

consum-de-peste-in-sarcina  

Cat peste se poate consuma in perioada sarcinii

Recomandarea este ca pestele sa fie inclus in meniu de 2-3 ori pe saptamana, o portie ideala fiind de 150-200 de grame. De asemenea, ideal ar fi sa se alterneze la fiecare masa felurile de peste, pentru a putea beneficia astfel de toate proprietatile specifice fiecarei specii in parte. Fiind nu aliment usor, pestele poate fi consumat atat la pranz, cat si la cina, iar cateva felii subtiri de file pot fi incluse chiar si in meniul micului dejun.

Metode recomandate pentru prepararea pestelui

In perioada sarcinii, pestele poate fi consumat sub diferite forme, insa cel mai important este sa evitati pestele prajit. Cu toate ca pentru multi reprezinta o delicatesa, pestele prajit isi pierde din proprietatile benefice, din cauza modului in care a fost gatit. Mai exact, prajirea in uleiuri vegetale a oricarui tip de aliment genereaza formarea unor grasimi nesanatoase, numite grasimi trans. Acestea se formeaza in momentul in care uleiul atinge temperaturi ridicate si se impregneaza in alimentele prajite, ajungand apoi in organism. Grasimile trans sunt responsabile de cresterea colesterolului rau si de aparitia unor afectiuni precum steatoza hepatica, hipertensiunea arteriala si toate problemele cardiovasculare asociate acesteia.  

In schimb, pestele poate fi gatit la aburi, la cuptor, fiert sau copt pe plita ori la gratar. Se poate consuma ca atare sau ca ingredient in ciorba sau saramura, ori ca fel principal alaturi de legume la cuptor sau cartofi natur. Indiferent de forma in care se consuma, nu este recomandat ca pestele sa fie foarte condimentat si nici insotit de sosuri foarte grase.

Revenind la contraindicatii, este de evitat si consumul de sushi, nu pentru ca ar fi nociv precum pestele prajit, ci pentru ca pestele crud poate contine bacterii sau alte microorganisme care se distrug prin preparare termica. Nu se recomanda nici consumul de peste sub forma de semipreparate congelate, cum sunt celebrele „fish fingers”, pentru ca acestea contin cantitati mari de sare sau alti aditivi care nu sunt tocmai benefici in sarcina.

Ce riscuri presupune consumul de peste in sarcina

Consumat conform recomandarilor prezentate in acest material, pestele este un aliment sigur in perioada sarcinii si chiar aduce numeroase beneficii. Trebuie sa tineti cont insa ca pestele provine din diverse medii acvatice, in cazul carora una dintre marile probleme actuale este poluarea. Inevitabil, pestele provenit din ape poluate este contaminat cu diverse substante chimice, care chiar daca nu schimba gustul sau aspectul carnii, sunt prezente si trec in organismul celor care consuma aceasta carne. In cazul femeilor insarcinate exista riscul ca astfel de substante sa afecteze evolutia fatului, astfel ca pestele consumat trebuie sa provina din surse sigure. Din acest punct de vedere, pestele provenit din crescatorii in regim bio este mai sigur pentru consum decat cel pescuit din ape curgatoare, lacuri sau balti aflate in proximitatea zonelor locuite sau a unor unitati industriale.

Pestele trebuie sa fie cat mai proaspat, iar daca acest lucru nu este posibil deoarece provine din zone mai indepartate, cum este cazul somonului sau tonului, acesta trebuie sa fie congelat imediat dupa ce a fost prins si procesat. Va puteti da seama usor de acest lucru dupa aspectul carnii si consistenta sa. Daca aceasta este moale si se faramiteaza usor dupa decongelare, este un semn ca e usor alterata, caz in care nu trebuie consumata.