Consumul de cafea decofeinizata a devenit un tabiet pentru multi dintre cei care indragesc gustul si aroma acestei bauturi si obisnuiesc sa o consume de mai multe ori pe zi. Cafeaua decofeinizata pastreaza aceste calitati, insa este lipsita de cofeina – o substanta naturala care actioneaza asupra sistemului nervos central, avand efect energizant. Pana la un anumit punct acest efect este benefic, insa, intr-o cantitate prea mare, cofeina poate cauza insomnie, hiperactivitate, stari anxioase, arsuri gastrice si palpitatii. De asemenea, consumul exagerat pe termen lung poate da dependenta si de aceea consumul de cafea decofeinizata a devenit o alegere tot mai populara. In acelasi timp, consumul de cafea decofeinizata este o alternativa si pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni in care cofeina este contraindicata.
Dincolo de evitarea riscurilor legate de excesul de cofeina, cafeaua decofeinizata aduce o serie de beneficii in plan digestiv asupra carora vom insista pe parcursul materialului de fata.
Ce inseamna cafea decofeinizata
Boabele de cafea contin o cantitate mare de cofeina, care se mentine nealterata si dupa procesare, fiind absorbita rapid in sange atunci cand aceasta bautura este consumata. Cofeina ajunge astfel in creier unde blocheaza temporar niste receptori care induc starea de oboseala si totodata simuleaza sistemul nervos central. Astfel, cofeina confera un boost de enegie benefic in anumite situatii, insa consumata in mod constant si in cantitati mari poate cauza problemele de care am amintit mai sus.
Asa a aparut nevoia unei bauturi care sa pastreze aroma specifica a cafelei dar care sa nu contina cofeina sau sa contina o cantitate redusa. Aceasta bautura se numeste cafea decofeinizata si se prepara din boabe de cafea din care a fost extrasa in prealabil cofeina.
Pentru a obtine boabe de cafea decofeinizata se folosesc trei metode. Cea mai simpla si totodata cea mai sigura este inmuierea boabelor neprajite in apa fierbinte. O alta metoda presupune inmuierea boabelor urmata de expunerea acestora la dioxid de carbon supraincalzit iar cea de-a treia metoda de obtinere a boabelor de cafea decofeinizata implica folosirea unor solventi chimici care dizolva cofeina si o elimina.
Prin aceste metode cofeina este indeparta in proportie de aproximativ 97%, astfel ca in cafeaua decofeinizata e posibil sa se mai gaseasca o cantitate redusa de cofeina, insuficienta pentru a produce vreun efect nedorit.
Consumul de cafea decofeinizata si digestia
Asa cum am promis, pe parcursul acestui articol vom vorbi in mod special de beneficiile in plan digestiv pe care le atrage consumul de cafea decofeinizata, despre care veti vedea ca nu sunt deloc putine. Exista numeroase dovezi ca aceasta butura imbunatateste digestia si contribuie la mentionarea sanatatii sistemului digestiv iar in cele ce urmeaza va vom arata cum actioneaza in acest sens.
Stimularea secretiei de hormoni digestivi
Cercetarile in privinta efectelor pe care cafeaua decofeinizata le are asupra digestiei au relevat faptul ca acesta stimuleaza secretia unui hormon numit gastrina, care este responsabil de miscarea alimentelor prin tractul digestiv, asigurand tranzitul intestinal. Mai exact, gastrina genereaza contractii involuntare ale muschilor netezi din peretii stomacului si intestinelor. Aceste contractii poarta denumirea de peristaltism intestinal si joaca un rol crucial in procesul de digestie. Astfel, alimentele consumate sunt impinse prin tractul digestiv, urmand traiectul firesc din stomac in intestinul subtire iar de aici in intestinul gros, pentru ca in final materiile reziduale sa fie eliminate.
In acelasi timp, consumul de cafea decofeinizata mai stimuleaza si secretia de colecistochinina si motilina, alti doi hormoni care imbunatatesc peristaltismul intestinal si contribuie astfel la imbunatatirea digestiei.
Reducerea riscului de reflux gastroesofagian
Spre deosebire de cafeaua cu cofeina care creste nivelul de aciditate in stomac si poate cauza arsuri, cafeaua decofeinizata are un impact mai redus in aceasta directie. Cu toate ca si in cazul sau putem vorbi de o usoara crestere a nivelului de aciditate gastrica, sunt mai putine riscuri ca acest efect sa cauzeze neplaceri.
Se intampla adesea ca persoanele care beau multa cafea cu cofeina sa se confrunte pe parcursul zilei cu arsuri si o senzatie de disconfort gastric data de refluxul gastroesofagian. Acesta apare ca urmare a refularii continutului acid din stomac in esofag, ceea ce duce la iritarea mucoasei esofagiene. Se intampla frecvent atunci cand nivleul de aciditate din stomac este crescut, iar in cazul consumului de cafea decofeinizata riscul este mai scazut.
Stimularea secretiei de bila in intestinul subtire
Am amintit putin mai devreme ca printre hormonii stimulati de consumul de cafea decofeinizata se numara si colecistochinina. Acest hormon este secretat de glandele din mucoasa intestinului subtire, in special de cele din duoden, atunci cand sunt consumate alimente bogate in grasimi. Colecistochinina se ataseaza de receptorii de la nivelul vezicii biliare, numita si colecist, determinand contractia acesteia si eliberarea de bila in duoden. Bila este o substanta produsa de ficat, care ajunge in vezica biliara unde este concentrata si stocata pentru a fi eliberata in intestinul subtire dupa cum tocmai am explicat. Bila este necesara in digestia grasimilor si totodata contribuie si la eliminarea unor substante reziduale din organism.
De aceea consumul de cafea decofeinizata este recomandat dupa o masa „grea” cu alimente bogate in grasimi, dat fiind faptul ca prin stimularea secretiei de colecistochinina usureaza digestia acestor alimente.
Reducerea stresului oxidativ
Cafeaua decofeinizata are un continut bogat de fenoli, care sunt substante organice cu un puternic efect antioxidant. Aceasta inseamna ca prin consumul de cafea decofeinizara se reduce riscul oxidativ la care este expus sistemul digestiv si care constituie una din principalele cauze ale bolilor cronice si a altor probleme legate de digestie. Mai precis, cafeaua decofeinizata actioneaza prin fenolii pe care ii contine asupra unor compusi numiti radicali liberi, ce intra in reactie cu celulele si alte molecule din corp, moficiandu-le structura si functionalitatea. Astfel se produce stresul oxidativ care poate cauza probleme la nivelul intregului organism, iar cafeaua decofeinizata reduce acest risc prin faptul ca fenolii neutralizeaza radicalii liberi si anuleaza astfel reactiile chimice declansate de acestia.
Imbunatatirea functiilor hepatice
Ficatul este cea mai mare glanda din corp, facand parte din structura sistemului digestiv si avand de indeplinit aproximativ 500 de functii. Unul din rolurile sale importante este eliminarea toxinelor din sange, pe care il filtreaza retinand substantele nocive pe si cele reziduale. O parte din aceste substante le elimina prin intermediul bilei, despre care spuneam ca ajunge in colecist si apoi in intestinul subtire avand rol atat in digestia grasimilor cat si in detoxifierea organismului. Substantele reziduale din bila ajung astfel in materiile fecale si sunt eliminate in mod natural, iar in acest mod ficatul este eliberat si nu acumuleaza toxine si grasime care ii afecteaza functiile. Consumul de cafea decofeinizata ajuta ficatul atat prin stimularea functiilor acestuia, inclusiv a secretiei de bila cat si prin efectul antioxidant ce reduce stresul oxidativ.