Conjunctivita la copii este o boala care apare foarte des in randul acestora, chiar de la varste fragede. Prin simplul gest de a duce la mana murdara la ochi, copiii pot face aceasta boala macar o data in viata. Conjunctivita la copii apare ca urmare a inflamatiei conjunctivei. Cauzele aparitiei acestei boli pot fi de natura bacteriana, dar poate fi provocata si de o alergie sau infectie. Mai mult, conjunctivita este o boala infectioasa. Asadar, poate fi transmisa cu usurinta de la un copil la altul, mai ales dupa ce acestia intra in colectivitate.
Prin intermediul acestui articol, veti intelege care sunt factorii de risc si cauzele care produc conjunctivita la copii. De asemenea, desi este considerata o infectie oculara minora, ce se vindeca destul de rapid, este important sa intelegeti care sunt simptomele si manifestarile, pentru a putea interveni de la primele semne. In plus, din acest articol veti afla si care este stratamentul recomandat pentru a trata aceasta boala.
In termeni populari, conjunctivita la copii este cunoscuta ca ochi roz sau inrosit. Aceasta apare ca urmare a inflamarii conjunctivei. Rolul acestui tesut este foarte important, intrucat contribuie la mentinerea umiditatii globului ocular si a pleoapei. Conjunctivita la copii apare cel putin o data in viata copiilor si poate fi cauzata de virusi, alergeni si bacterii.
Aceasta boala este impartita in doua grupe: conjunctivita ce apare la nou-nascuti si cea care apare in timpul copilariei. Tipurile de conjunctivita la nou-nascuti includ:
-
inclusa – cea mai frecventa forma de conjunctivita si este de natura bacteriana. Cauza ei este bacteria Chlamydia trachomatis, care se poate afla fie in sperma tatalui, fie in secretia vaginala a mamei.
-
gonococica – bacteria care o cauzeaza este Neisseria gonorrhoeae si se transmite din secretia vaginala a mamei, in timpul nasterii naturale. Manifestarea acestui tip de conjunctivita este de inflamare a ochilor si de aparitie a unui lichid gros care se scurge din pleope.
-
chimica – este un tip de afectiune mai rara, care poate aparea ca o reactie la picaturile de ochi care se pot administra nou-nascutilor pentru a preveni o infectie bacteriana. Reactia apare la cateva ore dupa administrarea picaturilor, prin inflamarea ochilor si inrosire.
-
cauzata de infectia cu alte bacterii, care pot provoca conjunctivita la copii in primele saptamani de viata.
Conjunctivita ce apare in timpul copilariei se manifesta prin inflamarea conjunctivei si se manifesta sub forma unei infectii. Copiii sunt mai expusi la dezvoltarea conjunctivitei atunci cand incep gradinita, scoala, sau merg la un centru de after-care.
Copiii sunt expusi unor afectiuni precum conjunctivitele si blefaritele, tocmai de aceea este nevoie de o ingrijire delicata a ochilor. Farmacistii Catena recomanda servetelele sterile Iridium Baby, destinate ingrijirii oculare a nou-nascutilor, copiilor, dar si adultilor. Aceste servetele au proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare. Servetelele sterile Iridium Baby asigura o igiena perfecta a ochilor si pot fi utilizate pentru curatarea zilnica prin intermediul unui masaj delicat.
Conjunctivita la copii – factori de risc si cauze
Conjunctivita la copii poate avea mai multe cauze, dupa cum urmeaza:
-
alergii – acest tip de conjunctivita apare in randul copiilor care au istoric alergic. De exemplu, copilul poate fi alergic la anumite plante, praf, par de animale, acarieni sau alti factori care pot provoca inflamarea conjunctivei.
-
bacterii – gonoreea, chlamydia, stafilococul, gonococul sau streptococul pot provoca conjunctivita bacteriana. O conjunctivita bacteriana poate „ascunde” o infundare a canalelor lacrimale, care necesita un consult oftalmologic urgent. Modul de manifestare este prin inrosirea conjunctivei, dar si prin prezenta mucoaselor albe, verzui, galbui sau a secretiilor vascoase.
-
infectii virale – aceasta poate fi cauzata de grupul de adenovirusi, fiind foarte contagioasa. De obicei debuteaza la un ochi, dar se raspandeste rapid si la celalalt. In acest caz, pe langa iritatia ochilor, copiii pot manifesta si semne de gripa sau raceala.
-
iritatii – aceasta apare atunci cand un factor iritant sau corp strain a intrat in contact cu conjunctiva. Acest tip de conjunctivita la copii se poate manifesta ca urmare a intrarii in contact cu praf, fum sau alte substante chimice. Aceasta nu este contagioasa.
Conjunctivita la copii – simptome si manifestari
Simptomele la copii sunt aproape aceleasi ca si in cazul adultilor. Cand copilul este foarte mic si nu poate sa vorbeasca pentru a anunta ca are o problema, parintii trebuie sa urmareasca cu atentie orice modificare ce apare la nivelul conjunctivei si sa discute imediat cu medicul oftalmolog. Conjunctivita la copii poate avea urmatoarele manifestari:
-
pleoape inrosite;
-
inrosirea ambilor ochi sau a unuia dintre ei;
-
pleoape inflamate;
-
mancarimi in zona ochilor;
-
cresterea sensibilitatii la lumina;
-
lacrimare involuntara;
-
aparitia unei secretii galbene, albe sau verzui, care se poate transforma in crusta pe timpul noptii;
-
disconfort sporit si senzatie de nisip in ochi.
Prin aplicarea tratamentului adecvat, majoritatea simptomelor care pot aparea in caz de conjunctivita la copii incep sa se diminueze la cateva zile de la aparitie. Este important sa anuntati medicul oftalmolog cat mai repede posibil daca simptomele obisnuite se accentueaza si apar fenomene de vedere incetosata si dureri oculare constante.
Diagnosticul de conjunctivita la copii
Diagnosticul de conjunctivita la copii poate fi stabilit de oftalmolog printr-un examen ocular. In functie de gravitatea situatiei, medicul poate decide sa faca urmatoarele verificari:
-
Analiza istoricului pacientului ce cuprinde identificarea momentelor de debut ale simptomelor, intelegerea daca au existat si alte probleme similare in trecut si care au fost conditiile de mediu ce au favorizat afectiunea.
-
Medicul poate efectua masuratori pentru a determina gradul in care acuitatea vizuala a fost afectata, daca exista indicii ca a aparut o astfel de complicatie.
-
Tesutul extern al ochiului si conjunctiva sunt evaluate prin folosirea unui instrument de marire si a luminii.
-
Medicul poate decide sa evalueze structura interna a ochiului, pentru a se asigura ca niciun alt tesut nu a fost afectat.
-
Recoltare de mostre suplimentare de tesut conjunctiv pentru a personaliza tratamentul. Aceasta procedura este intalnita in cazul conjunctivitei cronice.
Tratament conjunctivita la copii
Optiunile de tratament pentru conjunctivita la copii depind de tipul de conjunctivita pe care copilul o are.
-
Tratament pentru conjunctivita bacteriana – cel mai eficient tratament este antibioticul administrat sub forma de picaturi de ochi. Daca acest tip de conjunctivita la copii apare la cei foarte mici, care nu pot accepta tratamentul cu picaturi, puteti folosi creme cu antibiotic, conform recomandarilor medicului.
-
Tratament pentru conjunctivita virala – de obicei, aceasta se trateaza de la sine. Intrucat nu exista un tratament specific pentru conjunctivita virala la copii, simptomele se pot ameliora prin curatarea ochilor copilului cu un tifon umezit si curat, dar si cu comprese calde.
-
Tratament pentru conjunctivita iritanta – reducerea simptomelor se realizeaza cu ajutorul picaturilor de tipul lacrimilor artificiale si prin spalarea ochilor. Daca simptomele nu se amelioreaza in 3 zile de la aparitie, este recomandat sa discutati cu un medic.
-
Tratament pentru conjunctivita alergica – tratamentul recomandat in acest sunt este reprezentat de comprese reci si antihistaminic.
Conjunctivita la copii – complicatii
Complicatiile care pot aparea in caz de conjunctivita la copii sunt destul de rare. Daca apar, ele pot declansa afectiuni foarte serioase. In cazul unei conjunctivite alergice, complicatiile pot duce la aparitia unor cicatrici la nivelul ochiului afectat. De asemenea, cand conjunctivita bacteriana se complica, aceasta se poate extinde si in alte zone ale corpului. Astfel, aceste complicatii pot produce efecte secundare si pot genera boli grave precum meningita.
Sfaturi pentru preventie
Conjunctivita la copii este contagioasa. Asadar, este important sa ii invatati pe copii sa mentina mainile curate prin spalare cu apa si sapun si sa nu se frece la ochi cand au mainile murdare. Daca aveti un copil care este predispus la conjunctivita alergica, este recomandat sa il feriti cat mai mult de factorii care o pot declansa. De exemplu, puteti inchide ferestrele si usile atunci cand nivelul de polen este crescut.
Puteti preveni conjunctivita iritanta prin diminuarea expunerii la factorii iritanti. De asemenea, pentru a limita riscul de a dezvolta conjunctivita la nastere, viitoarele mame pot face teste pentru depistarea eventualelor boli cu transmitere sexuala. Astfel, in cazul confirmarii infectiei cu bacterii neprietenoase, medicul poate decide modul in care va avea loc nasterea si urmarirea bebelusului dupa nastere, pentru depistarea oricaror simptome.
Majoritatea tipurilor de conjunctivita la copii au manifestari usoare si vor trece de la sine. Cu toate acestea, simptomele si modul de manifestare trebuie analizate atent, pentru a preveni complicatiile. In cazul in care simptomele devin severe, este recomandat sa contactati de urgenta medicul oftalmolog si sa urmati tratamentul prescris.