Clavicula umflata: cauze, afectiuni asociate, tratament

Clavicula umflata: cauze, afectiuni asociate, tratament Clavicula umflata: cauze, afectiuni asociate, tratament

Ultima actualizare: 24 februarie 2025

Clavicula este un os pereche care asigura stabilitatea si functionalitatea biomecanica la nivelul membrelor superioare, conectand sternul de scapula si facilitand miscarea umarului.

Clavicula umflata poate indica mai multe afectiuni, de la traumatisme acute, cum ar fi fractura si luxatia, pana la afectiuni cronice, precum pseudoartroza congenitala sau sindromul de apertura toracica. De asemenea, o clavicula umflata poate sa apara si in contextul unei tumori sau unui chist, spre exemplu un lipom, un ganglion limfatic umflat (din cauza unei infectii). Tratamentul asociat se individualizeaza, bineinteles, in functie de cauza de baza, dupa stabilirea diagnosticului.


Despre clavicula – anatomie, rol si functii

Clavicula este un os alungit, de forma literei „S” italice, situat intre stern si scapula (omoplat). Prezinta doua extremitati:

  • extremitatea mediala (sternala): se articuleaza cu manubriul sternal;
  • extremitatea laterala (acromiala): se articuleaza cu acromionul scapulei.

Corpul clavicular, situat intre cele doua extremitati, este predispus la fracturi intrucat este foarte subtire si, de asemenea, protejat de un strat redus de grasime si muschi. Functiile principale ale claviculei sunt:

  • sustine centura scapulara si faciliteaza miscarea membrelor superioare;
  • protejeaza structurile neruvoasculare subiacente, inclusiv plexul brahial si vasele de sange subclaviculare;
  • transmite fortele mecanice intre membrele superioare si torace.

Leziunile la nivelul claviculei afecteaza foarte mult viata de zi cu zi, intrucat acest os este foarte des mobilizat in activitati obisnuite. O clavicula umflata, dupa cum s-a mentionat, poate fi semn al mai multor afectiuni, desi cel mai adesea se datoreaza leziunilor acute la acest nivel, care pot sa apara chiar si in contextul unei pozitii inadecvate de somn. Clavicula umflata nu ar trebui sa ridice ingrijorare exacerbata, decat daca este insotita si de alte simptome.

Clavicula umflata – cauze si posibile afectiuni asociate

Tumefierea claviculei (clavicula umflata) poate fi rezultatul unui traumatism direct, uneori unul de energie redusa (intrucat este un os relativ fragil), unei infectii, afectiuni cronice. In randurile urmatoare, vor fi prezentate cateva dintre cele mai comune cauze care duc la clavicula umflata.

Fractura de clavicula

Fractura de clavicula este una dintre cele mai frecvente fracturi ale scheletului axial (peste 5% din toate fracturile). Apare frecvent in urma traumatismelor directe sau indirecte, cum ar fi spre exemplu caderea pe umar sau cu mana intinsa. Simptomele includ durere si deformare vizibila, edem (clavicula umflata), echimoza la nivelul zonei afectate. Diagnosticul se stabileste printr-o radiografie anteroposterioara si oblica, pentru evaluarea alinierii fragmentelor osoase.

Dislocarea umarului

Dislocarea articulatiei acromioclaviculare sau sternoclaviculare poate duce la clavicula umflata cu durere si limitarea mobilitatii. Acest tip de fracturi se intalnesc in special la sportivii care se angajeaza in sporturi de contact. Dislocarea sternoclaviculara poate fi de doua tipuri, si anume anterioara sau posterioara – cea posterioara poate compromite structurile vasculare majore.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel rece, un produs topic, benefic in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

 

Pseudoartroza congenitala a claviculei

Este o afectiune rara, caracterizata prin lipsa fuziunii normale a claviculei in timpul perioadei embrionare. Se manifesta prin prezenta unei tumefieri nedureroase care ia aspectul de clavicula umflata, cu mobilitate anormala la acest nivel. Diagnosticul se pune prin investigatii RMN sau radiografie, care evidentiaza discontinuitatea osoasa asociata.

Displazia cleidocraniana

O alta posibila cauza pentru clavicula umflata, desi exista alte simptome mult mai relevante, ar putea fi displazia cleidocraniana, o afectiune genetica rara cauzata de mutatiile genei RUNX2. Semnele clinice includ clavicule hipoplazice sau absente, mobilitatea exagerata a umerilor sau intarzierea in eruptia dentara. Aspectul de clavicula umflata poate fi dat de faptul ca umerii tind sa „se uneasca” in fata corpului.

Sindromul de apertura toracica

Este cauzat de compresia structurilor neruvoasculare la nivelul zonei de tranzitie dintre torace si membrul superior, adesea implicand clavicula. Simptomele includ parestezii ale membrului, slabiciune musculara, edem al claviculei cu aspect de clavicula umflata, edem al bratului si, de asemenea, durere la nivelul umarului.

Umarul inghetat (capsulita adeziva)

Desi afecteaza in principal capsula articulara, inflamatia poate duce si la edem periarticular, in unele cazuri la nivelul claviculei, dandu-i aspectul de clavicula umflata. Se manifesta printr-o durere foarte intensa si limitarea progresiva a mobilitatii umarului.

Osteomielita claviculei

Reprezinta o infectie osoasa rara, dar grava, care poate duce la clavicula umflata si la durere la nivelul acesteia. Este cauzata de infectii bacteriene (Staphylococcus aureus).

Tumorile osoase ale claviculei

Desi foarte rar, clavicula poate fi sediul unor tumori benigne (osteocondrom) sau maligne (cum ar fi osteosarcomul, condrosarcomul, metastazele osoase). In acest caz, persoana poate prezenta clavicula umflata, o tumefiere persistenta, durere care se exacerbeaza pe timpul noptii, scadere ponderala. Diagnosticarea include biopsie osoasa si CT sau RMN pentru caracterizarea masei tumorale. Un tip de tumora osoasa rara a claviculei se numeste chist osos anevrismal. Aceasta  apare cel mai frecvent la copiii mai mari si la adolescenti si poate fi benigna sau canceroasa. O alta formatiune benigna care poate da aspectul de clavicula umflata este lipomul sau un chist.

Ganglionii limfatici mariti

In corp se gasesc sute de ganglioni limfatici. In general, acestia se inflameaza in contextul unei infectii virale sau bacteriene, in timpul unui episod de raceala sau gripa. Ganglioni limfatici se gasesc, pe de alta parte, si in proximitatea claviculelor. In acest caz, inflamarea acestora poate da aspectul de clavicula umflata.

Clavicula umflata – tratament in functie de cauza

In caz de clavicula umflata – care nu trece de la sine si este insotita de durere semnificativa, de limitarea mobilitatii – se recomanda consultul de specialitate. Medicul ortoped sau reumatolog este in masura sa identifice cauza de baza si sa elaboreze tratamentul in functie de aceasta.

Tratamentul fracturilor de clavicula

  • Conservator: imobilizare cu bandajul Desault si analgezice in fracturile fara deplasare;
  • Chirurgical: reducere si fixare interna cu placa si suruburi, in caz de fractura deplasata, cand se suspecteaza complicatii neurovasculare.

Managementul dislocarilor claviculare

  • Dislocarea acromioclaviculara: tratament conservator in forme usoare, interventie de natura chirurgicala in cazurile severe;
  • Dislocarea sternoclaviculara: necesita reducere de urgenta, mai ales in contextul compresiei structurilor vitale.

Tratamentul pseudoartrozei congenitale si displaziei cleidocraniene

  • Monitorizare clinica si functionala in cazurile asimptomatice;
  • Tratament chirurgical pentru reconstructia claviculei, daca este necesar.

Tratamentul sindromul de apertura toracica

  • Kinetoterapie, exercitii de stretching;
  • Chirurgie decompresiva (rezectia primei coaste, claviculectomie partiala) in cazuri severe.

Tratamentul umarului inghetat

  • Kinetoterapie, infiltratii intraarticulare cu corticosteroizi;
  • Artroliza chirurgicala in cazurile care nu raspund la alte alternative de tratament.

Tratamentul osteomielitei claviculare

  • Antibioterapie intravenoasa cu spectru larg de actiune;
  • Debridare chirurgicala in cazurile rezistente la tratament.

Tratament conservator pentru clavicula umflata

  • In caz de clavicula umflata, se recomanda aplicarea compreselor cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea, a unguentelor antiinflamatoare;
  • Se recomanda limitarea activitatilor care implica si clavicula, repausul la pat, orteze;
  • Daca simptomele persista, se recomanda consultul medicului de specialitate.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8680939/

https://www.healthline.com/health/lump-on-collar-bone

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321694

https://www.medicalnewstoday.com/articles/32126

https://www.verywellhealth.com/causes-of-collarbone-pain-and-treatment-options-4176338