Cistitele repetate la femei, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin

Cistitele repetate la femei, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin Cistitele repetate la femei, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Partea 1- Cauze, cand si cum le tratam

 

Ce este cistita

Cistita, inflamația vezicii urinare, este infecția urinară localizată la nivelul vezicii.

Este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor: durere în timpul urinării și urinări frecvente.  Atunci când se întâmplă să și recidiveze, ceea ce se întâmplă relativ frecvent, pe lângă simptomele supărătoare, se mai adaugă și anxietatea generată de faptul că nu i se găsește cauza și soluția potrivită de tratament.

De câte tipuri pot fi cistitele

Există mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite: Cistita bacteriană și Bacteriuria asimptomatică, cistita interstițială

Cistita bacteriană este doar atunci când un germene poate fi izolat la analiza numită urocultură. O urocultură pozitivă este analiza care stabilește diagnosticul de cistită bacteriană, ea identificând germenul cât și antibioticele la care acesta este sensibil (antibiograma).

Frecvent există uroculturi pozitive fără simptomatologie, așa numita bacteriurie asimptomatică (fără usturimi, fără dificultate la urinare), la care tratamentul cu antibiotice este inutil și duce la apariția rezistenței microbiene.

Cistita Interstițială (vezica dureroasă cronică) care este o cistită la care există simptome de cistită dar cu urocultură sterilă.

Când se recomandă urocultura și tratamentul antibiotic

Urocultura și tratamentul cu antibiotice nu trebuie făcute decât în prezența unei simptomatologii (durere, usturime la urinare, urinare frecventă, urină tulbure)  sau a indicației medicului.

Asociația Europeana de Urologie (EAU) nu recomandă tratament antibiotic în caz de urocultură pozitivă (bacteriurie) asimptomatică, la următoarele tipuri de pacienți (1): femei la menopauză și pre-menopauză, non-gravide; femei diabetice ; subiecți instituționalizați, vârstnici; persoane cu leziuni ale măduvei spinării; pacienți cu cateter urinar permanent.

Care este cauza cistitelor

Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli  (>80%). Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzează cistita provin din flora intestinală a pacienților și sunt diferite de tulpinile care cauzează alte infecții (de exemplu digestive). Ele se numesc tulpini E. coli uropatogene(2)  și s-a demonstrat că au un comportament specific:

  • pot exista în flora intestinală normală fără a determina manifestări, unde se dezvoltă și capătă factori specifici de virulență
  • în anumite situații, care țin de gazdă sau de mediu, numărul lor crește și devin predominante
  • în căutarea unui mediu mai propice, în special la femeie, datorită uretrei scurte, pot coborî din rect, colonizează zona perineală și urcă apoi în vezică, unde pot declanșa inflamația dacă depășesc mecanismele de apărare ale vezicii urinare.

Prezența lor în flora intestinală normală, precum și factorii de virulență specifici, pot fi explicații plauzibile pentru rata mare de recidivă a infecțiilor urinare.

Cum se trateaza cistitele

Dispariția unei infecții din vezica urinară cu simptomatologie, se poate obține doar prin tratament cu antibiotice, (antibioticul trebuind să fie ales conform antibiogramei). Pentru o cistită simplă, adică fără febră sau sângerare, antibioticul trebuie luat 1-3 zile.

Impreună cu antibioticul, sau după, pot fi administrate produsele care au ca rol reducerea încărcăturii bacteriene de la nivel intestinal și urinar. 

 

Profilaxia recidivelor se face prin măsurile de igienă pe care le vom menționa în partea a 2- a dar și prin administrarea de soluții care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.

Dr. Andrei Manu Marin, Medic primar urolog, doctor în științe medicale, specialist în neuro-urologie

Mai multe informații puteți citi pe www.evo-med.ro, www.Cistita.ro

Referințe: 

1.https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text. pdf(https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text.pdf /

2.Relationship between E. Coli Strains causing acute Cystitits in Women and the Fecal E. Coli Population of the host-Moreno et al. Journal of Clinical Mikrobiology, Aug. 2008 p. 2529 – 2534.