Chist ovarian folicular – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Chist ovarian folicular – cauze, simptome, diagnostic si tratament Chist ovarian folicular – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 16 mai 2024

Un chist ovarian folicular este cea mai frecvent intalnita si identificata formatiune benigna, de la nivelul ovarelor. Chisturile sunt formatiuni pline cu lichid, iar unele pot contine si tesut. Sunt inconjurate de o capsula si, de obicei, au dimensiunea unei cirese. Majoritatea chisturilor dispar de la sine, iar un chist ovarian folicular deseori se dezvolta din cauza modificarilor hormonale absolut normale din timpul pubertatii sau menopauzei. Uneori, chisturile ovariene pot sa apara inca de la nastere sau pot fi dobandite pe parcursul vietii, dar cazurile sunt mult mai rar. Foarte multe persoane de sex feminin, inclusiv adolescente, prezinta macar un chist ovarian folicular.

Se estimeaza ca 10 din 100 de femei prezinta chisturi ovariene. Chisturile foliculare nu prezinta risc de cancerizare; fiind formatiuni benigne, rareori cauzeaza simptome si probleme, fiind un motiv pentru care nici nu necesita tratament. Interventia chirurgicala este rar recomandata cand vine vorba de un chist ovarian folicular, de obicei cand exista risc de complicatii: torsiunea sau ruptura chistului, hemoragia acestuia. Astfel de situatii sunt considerate urgente ginecologice. O problema mult mai mare o ridica alte tipuri de chisturi ovariene, cum ar fi chistul dermoid si chistadenomul, care de cele mai multe ori necesita interventie chirurgicala pentru a fi extirpati.


Chist ovarian folicular – cauze si factori de risc

Cauzele care duc la aparitia unui chist ovarian folicular sunt diverse. Acest tip de chist, alaturi de cel luteal, intra in categoria chisturilor functionale sau fiziologice, simple. Un chist folicular ovarian apare in timpul ciclului menstrual normal, cand foliculii nu se rup ca urmare a ovulatiei. In acest punct, foliculul creste in dimensiuni si se umple cu lichid, deoarece acesta nu s-a rupt, asadar ovulul nu a fost eliminat. De obicei, un chist folicular are diametrul mai mare de 2,5 cm. Un chist ovarian folicular se formeaza in faza foliculara a ciclului ovarian (prima faza), atunci cand are loc maturarea foliculilor. Apare, de obicei, din cauza modificarilor hormonale.

Exista mai multi factori de risc care pot duce nu doar la aparitia unui chist ovarian folicular, ci si la alte tipuri de chisturi ovariene:

  • tratamentele pentru infertilitate: tratamentul cu gonadotropine sau alti agenti folositi pentru a induce ovulatia cresc riscul de aparitie a unui chist ovarian folicular, ca urmare a cresterii riscului sindromului de hiperstimulare ovariana;
  • tratamentul cu tamoxifen, utilizat pentru prevenirea cancerului de san;
  • hipotiroidismul;
  • sarcina: in timpul sarcinii, un chist ovarian folicular se poate forma in special trimestrul al doilea de sarcina, cand concentratia de hCG (gonadotropina corionica umana) este maxima;
  • gonadotropinele materne pot trece prin placenta si cresc riscul ca fatul, in cazul in care este de sex feminin, sa dezvolte chisturi functionale;
  • fumatul;
  • legarea trompelor uterine (ligatura trompelor) creste riscul ca o femeie sa dezvolte chisturi ovariene functionale (folicular si luteal);
  • endometrioza si infectiile creste riscul aparitiei chisturilor ovariene.

Asadar, un chist ovarian functional este absolut normal, considerandu-se fiziologic, rezultat in urma unor alterari in eliberarea ovulului din foliculul ovarian. Nu ar trebui sa ridice ingrijorare exacerbata, atat timp cat se certifica faptul ca, intr-adevar, este vorba despre un chist functional si nu despre o alta forma de chist ovarian (cu potential risc de malignizare).

Chist ovarian folicular – simptome si manifestari

De cele mai multe ori, un chist ovarian folicular nu va provoca niciun fel de simptome. De fapt, este obisnuit ca aceste chisturi functionale sa fie descoperite intamplator, prin investigatiile de rutina. Este mult mai probabil ca un chist ovarian folicular sa provoace simptome in momentul in care atinge dimensiuni relativ mai mari. Simptomele pe care persoanele cu astfel de chisturi le pot prezenta sunt durere unilaterala sau senzatia de presiune in partea inferioara abdominala. O problema o poate reprezenta ruperea si torsiunea ovariana, cand apare durere cu debut brusc, severa, posibil asociata cu greata, varsaturi. Durerea in timpul actului sexual poate fi prezenta.

Un chist ovarian folicular, fiind un chist functional, continua sa creasca ca urmare a stimularii hormonale fiziologice. Acesta produce estradiol in exces, putand afecta frecventa menstruatiei in sensul scaderii acesteia, iar sangerarile pot deveni mai abundente. In cazul femeilor la menopauza, exista un risc mai mare ca un chist ovarian folicular sa se transforme in chist hemoragic, ducand astfel la sangerari vaginale. Totusi, chisturile functionale sunt in general asimptomatice, avand tendinta de a se rezolva spontan, fara niciun fel de tratament. Complicatiile sunt destul de rare, si de obicei se asociaza cu chisturile ovariene luteinice, in cazuri mai rare cu cele foliculare.

Diagnosticul de chist ovarian folicular

Cand se suspecteaza prezenta unei mase ovariene, intai trebuie stabilit daca pacienta se afla la pre- sau postmenopauza. Daca este la premenopauza, se recomanda efectuarea fie a testului de sarcina, fie a β-hCG-ului seric, pentru a se evalua o eventuala sarcina. Sarcina, intrucat nu mai este eliberat niciun ovul, creste riscul de chist ovarian folicular. Inainte de se face investigatiile prin ecografie transvaginala, este recomandata excluderea acelor diagnostice care pot fi foarte severe, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, carcinoamele ovariane. In acest sens, cuantificarea concentratiei antigenului tumoral CA125, corelata cu ecografia, este foarte importanta.

Principala modalitate de a diagnostica un chist ovarian folicular, cand se incearca diferentierea intre o masa benigna si una maligna, este ecografia transvaginala. Ecografia este foarte utila si relevanta in a aprecia pozitia, dimensiunea, compozitia chistului (solida, mixta, fluida, septata, cu sau fara excrescente papilare, noduli murali), evaluarea fluxului sanguin, vascularizatiei. O etapa importanta in diagnostic, atunci cand un chist ovarian folicular provoaca durere, o ridica necesitatea evaluarii riscului de torsiune, care ulterior poate duce la necroza si chiar la pierderea functionalitatii ovarului. Ecografia Doppler poate ajuta la diferentierea torsiunii unui chist.

In cazul unui chist mai mare de 10 centimetri, cu masa multiloculara complexa, care se prezinta si cu excrescente papilare sau componente solide, neregulate, cu septatii groase, semne evidente de ascita si vascularizatie crescuta, ar trebui sa ridice suspiciunea de malignitate. Intr-un astfel de caz, nu mai este vorba despre un chist ovarian folicular, ci despre un alt tip de chist. Trebuie abordat un protocol de diagnostic mult mai complex, cum ar fi investigatii prin RMN sau CT. Totusi, acestea nu se recomanda ca parte a unei evaluari initiale a ginecologului, ci doar in cazul in care acesta suspecteaza ca nu este vorba despre un chist ovarian folicular.

Chist ovarian folicular – alternative de tratament

De cele mai multe ori, un chist ovarian folicular se va rezolva de la sine. Chisturile uniloculare, mai mici de 10 centimetri, sunt de obicei benigne, indiferent de varsta. Daca persoana cu chist ovarian folicular nu prezinta simptome, de obicei se recomanda monitorizarea periodica, pentru ca acestea se vor rezolva spontan, fara interventie. Daca nu se rezolva de-a lungul urmatoarelor cicluri menstruale, este putin probabil sa fie vorba despre un chist ovarian folicular, iar in acest caz este indicata evaluarea suplimentara. In diferite cazuri, in functie de simptomele acuzate si tipul de chist, se poate opta pentru tratament medicamentos (anticonceptionale) sau chirurgie.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539572/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560541/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/follicle-cyst

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/follicle-cyst